Joi, 28 Iunie 2012 - 06:10 AM Aleg.RO: UPDATE. Curtea Constitutionala a decis: Basescu merge la Consiliul European

Publicat de: ---

Puterea de G .D. Actualitate Taguri: Victor_Ponta, Traian_Basescu, curtea_constitutionala Sharevar addthis_config = ;

 

 

UPDATE, ora 16.46: Primul-ministru Victor Ponta a declarat ca va merge la Bruxelles, unde joi incepe Consiliul European, afirmand miercuri ca nu este o surpriza decizia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei la Consiliul European. El a anuntat ca va merge la Bruxelles la reuniunea de joi si vineri pentru ca are legitimitatea necesara data de Parlament.

 

?Vreau sa va anunt ca, evident, maine voi merge la Bruxelles, am in spate si ma bazez legitimitatea data nu de cinci judecatori numiti de mine pe criterii politice, ci de Parlamentul Romaniei. (...) Sper ca presedintele sa inteleaga ca acest vesnic conflict pe care l-a promovat este impotriva intereselor Romaniei. (...) Voi merge la Bruxelles sa reprezint interesele cetatenilor. Presedintele nu are mandatul necesar?, a afirmat premierul.

 

UPDATE, ora 16.22: Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului-ministru.

 

Curtea Constitutionala a Romaniei discuta, in sedinta de miercuri, sesizarea Presedintiei in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European de la sfarsitul acestei saptamani.

 

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in sedinta de Guvern, ca la sedinta Curtii Constitutionale la care a participat dimineata s-a pus problema daca Guvernul si Parlamentul isi indeplinesc in continuare atributiile potrivit Constitutiei sau Romania devine republica prezidentiala. El a precizat ca a tinut sa fie prezent la Curtea Constitutionala, alaturi de ministrii pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, si al Justitiei, Titus Corlatean, pentru ca a considerat ca este neconstitutional ca presedintele Traian Basescu sa conduca si activitatea Guvernului.

 

?Astazi s-a pus o problema esentiala: daca Guvernul Romaniei si daca Parlamentul, implicit, isi desfasoara in continuare, atributiile conform Constitutiei sau daca, asa cum a solicitat reprezentantul presedintelui, practic, ne transformam intr-o republica prezidentiala, in care presedintele are toate drepturile, inclusiv de a conduce activitatea guvernamentala, ceea ce eu am considerat, impreuna cu colegii nostri ministri, ca fiind in afara Constitutiei Romaniei si in afara vointei exprimate de catre poporul roman. De aceea am considerat necesar si util sa fiu prezent acolo impreuna cu cei doi ministri?, a spus Ponta.

 

De asemenea, el a sustinut in fata Curtii Constitutionale ca Guvernul trebuie sa-si indeplineasca atributiile constitutionale.

 

?In rest, am sustinut in fata Curtii Constitutionale si sustin si in fata dumneavoastra, Guvernul trebuie sa-si indeplineasca atributiile constitutionale, trebuie sa raspunda la problemele de zi cu zi ale tarii si ale administratiei si din acest motiv, pana nu ne transformam si sper sa nu ne transformam in republica prezidentiala sau in cine stie ce alta forma de exercitare a puterii cu caracter strict personal, cred ca si astazi trebuie sa dezbatem si sa adoptam decizii de administrare de zi cu zi?, a mai spus prim-ministrul.

 

Totodata, seful Guvernului i-a informat pe membrii Cabinetului sau despre cele trei probleme care vor fi discutate la Consiliul European, joi, referitoare la cresterea economica, mecanismul multianual financiar al Uniunii Europene 2014-2020, precum si masurile de de accelerare si adancire a uniunii monetare propuse de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi si liderul eurogrupului, Jean-Claude Junker.

 

La randul sau, consilierul prezidential Stefan Deaconu a declarat, miercuri, dupa ce a sustinut la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) punctul de vedere al Administratiei Prezidentiale in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European, ca presedintele Traian Basescu va respecta decizia Curtii.

 

?Am sustinut punctul de vedere pe care l-am transmis atunci cand am solicitat Curtii Constitutionale de a solutiona acest conflict juridic de natura constitutionala. Dupa parerea noastra, pana acum, nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste legislatia. Avem aceeasi Constitutie, avem aceleasi legi in baza carora presedintele Romaniei a participat la Consiliul European, prin urmare nu vedem de ce dintr-o data seful delegatiei Romaniei la Consiliul European este primul ministru si nu presedintele, mai ales ca, din punct de vedere constitutional, UE este o uniune de state. La Consiliul European participa reprezentantii statelor, iar asa cum prevede Constitutia Romaniei in momentul de fata, presedintele reprezinta statul roman?, a declarat Stefan Deaconu.

 

Intrebat daca presedintele Traian Basescu se va supune unei decizii a judecatorilor constitutionali conform careia premierul trebuie sa conduca delegatia Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles, Stefan Deaconu a raspuns: ?Daca asta e decizia, trebuie respectata?.

 

Presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla, a afirmat, luni, ca magistratii CCR nu se pot pronunta cu privire la constitutionalitatea unei declaratii a Parlamentului Romaniei, asa cum solicita presedintele Traian Basescu in cazul declaratiei Legislativului cu privire la reprezentarea tarii noastre la reuniunile Consiliului European sau ale altor organisme internationale.

 

?Curtea nu poate sa se pronunte asupra constitutionalitatii unei declaratii a Parlamentului. Ea are valoarea unei declaratii politico-constitutionale. Forul suprem de conducere in aceasta tara a dat o declaratie, in care a stabilit ca, la Consiliul European, Romania trebuie reprezentata de primul-ministru si a stabilit mandatul acelei delegatii. (...) Nu Curtea Constitutionala este abilitata in acest caz. Cel care detine puterea suverana este Parlamentul Romaniei, care a hotarat, prin acea declaratie, ca la un asemenea eveniment, in care se discuta chestiuni executive, Romania trebuie sa fie reprezentata de premier si nu de presedinte. La alte reuniuni, la summituri pe diverse probleme, atunci presedintele tarii este cel care reprezinta Romania. Este o reuniune de alt gen, pentru ca se discuta chestiuni precum bugetul Uniunii Europene si bugetul tarilor membre?, a explicat Grebla.


(870 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

UPDATE. Curtea Constitutionala a decis: Basescu merge la Consiliul European | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61418795585632 seconds.