Joi, 28 Iunie 2012 - 06:10 AM Aleg.RO: Basescu castiga la CCR, dar e pandit de suspendare

Publicat de: ---

adevarul Presedintele reprezinta Romania la CE, potrivit hotararii de ieri a Curtii Constitutionale . Ponta va merge si el, iar USL ar putea declansa suspendarea lui Basescu. Curtea Constitutionala a decis, ieri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului. Decizia a fost luata cu cinci voturi contra patru, Curtea acceptand in acest fel o contestatie depusa de presedintele Traian Basescu. Cu toate acestea, la ora inchiderii editiei,  nu exista inca o baza juridica pentru ca presedintele sa participe la reuniunea la Bruxelles de astazi. Pentru a deveni efectiva, decizia Curtii, insotita de motivare, ar trebui publicata in Monitorul Oficial. Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a explicat ca este vorba de un proces de durata.

Zegrean a fost intrebat daca motivarea in cazul deciziei privind conflictul dintre presedinte si premier va fi data publicitatii miercuri. ?Motivarea, nu astazi. Trebuie sa o scriem si sa o citim in plen  si sa o publicam in Monitor. Nu avem cum sa o dam astazi motivarea", a explicat Zegrean, precizand ca cel mai probabil aceasta va fi redactata saptamana viitoare.

Avertismentul lui Ponta

In schimb, premierul Victor Ponta figura intr-un document destinat presei postat pe site-ul Consiliului European, printre sefii de stat si de guvern care participa la reuniunea din 29-29 iunie. Documentul era intocmit pe baza adresei trimise de Ministerul de Externe de la Bucuresti, din care lipsea presedintele Traian Basescu. Imediat dupa decizia Curtii, Victor Ponta a anuntat ca va merge la Bruxelles, pe baza mandatului oferit de Parlament, acuzand deciziile politizate ale Curtii Constitutionale. ?Presedintele Traian Basescu a numit niste oameni care i-au indeplinit dorintele", a comentat Ponta.

Premierul a facut, in acest fel, referire, la faptul ca voturile in favoarea presedintelui au provenit de la judecatori proveniti din randurile actualei Opozitii. Este vorba de Augustin Zegrean si Petre Lazaroiu, numiti de Administratia Prezidentiala, Iulia Motoc si Mircea Minea, numiti de Parlament la propunerea PDL, si de Zoltan Puskas, numit de Legislativ la propunerea UDMR.

El a lasat sa se inteleaga ca, daca presedintele merge la Bruxelles, USL ar putea declansa procedurile de suspendare a sefului statului. ?Singurii care pot sa decida sunt cetatenii Romaniei, daca vor sa fie reprezentati de Traian Basescu si de cei cinci judecatori in spatele carora se ascunde".

Ponta a fost personal la CCR

La sedinta CCR  au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa. Victor Ponta a afirmat ca presedintele Traian Basescu nu poate cere ca Romania sa se transforme intr-o republica prezidentiala, in care toate drepturile sa-i apartina.

?In mod concret, am aratat foarte clar ca exista o decizie a Parlamentului Romaniei, exista o lege votata in Parlamentul Romaniei si exista o practica europeana - in Consiliul European participand prim-ministrii din 25 de tari", a spus Ponta. Din partea Administratiei Prezidentiale, a prezentat punctul de vedere cu privire la conflictul constitutional consilierul prezidential Stefan Deaconu.

?Dupa parerea noastra, pana acum nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste legislatia. Avem aceeasi Constitutie, avem aceleasi legi in baza carora presedintele Romaniei a participat la Consiliul European", au fost argumentele lui Deaconu.

"Presedintele Romaniei nu are nicio atributie in acest domeniu si nu are niciun fel de mandat.''
Victor Ponta premierul Romaniei


(979 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Basescu castiga la CCR, dar e pandit de suspendare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65043497085571 seconds.