Vineri, 29 Iunie 2012 - 05:47 AM Aleg.RO: Basescu il face tampit pe Ponta

Publicat de: ---

jurnalulnational Basescu il face tampit pe Ponta

Privind lung dupa cursa de linie cu care delegatia Romaniei condusa de premierul Ponta pleca la Bruxelles, presedintele Basescu nu s-a putut abtine si, chiar inainte de a incepe summit-ul european, a iesit la rampa la Cotroceni, cu niste declaratii mai mult decat neavenite . Despre care stia sigur ca se vor auzi imediat in capitala belgiana. Conferinta sa de presa a avut doua scopuri. Primul, sa-l arate pe el intelept (Nu m-am dus, am cedat ca sa nu fac tara de ras), dar si ce daune mari va avea tara, deoarece nu va fi el acolo, la Consiliu, cu experienta, priceperea si istetimea sa. Apoi, in subtext, l-a facut pe Ponta tampit. N-a rostit cuvantul, e mult prea abil, dar a dat de inteles ca premierul e incapabil sa priceapa subtilitatile dezbaterilor din Consiliu. Evident, nu a evitat sa se planga iar ca ii sunt uzurpate atributiile, ca este impiedicat sa-si exercite prerogativele. Atacurile sale contra actualei puteri nu mai au, insa, decat forta de foc a catorva, putine, institutii pe care, pana acum, le-a folosit cand si cum a vrut. Intre acestea, de asta-data, Curtea Constitutionala, care n-a ezitat sa-l defineasca drept sef al statului, desi notiunea nu exista in Constitutie, si nici sa se refere la "delegarea expresa de catre presedinte a unor atributii", sintagma iarasi inexistenta in Constitutie, dar invocata anterior de Basescu.

Revad lista juzilor, le recitesc a nu stiu cata oara, fiecaruia, curriculum vitae si nu incetez a ma intreba, abstractie facand doua-trei cazuri, oare ce merite deoasebite au facut din aceste personaje cu un slabut parcurs profesional cantarul suprem al Romaniei. Se explica inversunarea de anul trecut, cand pedeleii au tinut cu dintii sa-si asigure majoritatea in CCR, obligand Parlamentul pana pe la ora 2 noaptea sa voteze si sa revoteze, pana le-a iesit omul. Onorabilii in robe visinii (ma mir ca maestrul de ceremonii de la Cotroceni nu li le-a vopsit in portocaliu) s-au pronuntat asadar (seful lor, Zegrean, se si antepronuntase): la Consiliul European, acum si mereu, sa mearga Basescu. Las la o parte faptul ca rolul CCR ar fi fost limitat la constatarea existentei conflictului, netrecand la sentinte. Mai ales ca tocmai a fost votata o lege (inca nepromulgata la Cotroceni), care stabileste ca in astfel de cazuri solutionarea revine Parlamentului. Las la o parte si ca insusi consilierul prezidential Stefan Deaconu sustinea acest lucru, e drept, pe cand nu era sfetnicul lui Basescu. Dar hotararile Curtii trebuie sa aiba in vedere interesele vitale ale societatii, ale oamenilor ei, pentru ca asta apara Constitutia. Interese vitale care trebuie gardate in cunostinta de cauza nu doar in tara, ci si in afara ei, in organismele internationale.

La Bruxelles, se discuta strict chestiuni economice, ce tin de resortul si raspunderea lui Ponta, a Guvernului. Basescu, insotit de o stufoasa suita imperiala, are tara bani, se ducea acolo caine surd la vanatoare. Nestiind ce intentii, ce programe are Cabinetul. Mai mult, se ducea in numele unei administratii care nu-i mai este obedienta, care are un Guvern despre care chiar Basescu declara la Chicago ca "nu-i convine". Si atunci, ce hotarari ale UE ar fi sustinut si in numele cui? Al celor nici 10%, procentul pricajit pe care il mai are in perceptia publica?! S-ar fi dus, ar fi fost privit iar ca un intrus, ca o ciudatenie si se va fi intors.. Probabil, va fi binevoit sa informeze Guvernul ce si cum ar fi semnat de capul lui. Isi imagineaza ca mai e posibil ca o echipa de trepadusi, ca a lui Boc, sa pocneasca din calcaie, sa-i asculte ordinele si sa prabuseascasi mai mult tara?


(852 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Basescu il face tampit pe Ponta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58743095397949 seconds.