Luni, 26 Noiembrie 2012 - 06:30 AM Aleg.RO: Senatul va revoca mandatul lui Diaconu, dupa publicarea deciziei CCR in MO

Publicat de: ---

cronicaromana

 

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat sambata, la Suceava, ca Senatul va fi convocat pentru a constata revocarea mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu dupa ce decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial . Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

“Convocarea Senatului se poate face oficial doar dupa aparitia in Monitorul Oficial a acestei hotarari. Nu stiu daca a aparut. De indata ce apare facem convocare. Daca apare si luni putem sa convocam. Sunt proceduri legale pe care le indeplinim”, a spus Antonescu.

Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, conflict declansat prin refuzul Senatului de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senatorului Mircea Diaconu, prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a parlamentarului.

Hotararea este definitiva si general obligatorie, iar argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se va comunica presedintelui Senatului Romaniei si presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

CSM arata in sesizare ca Senatul a refuzat sa puna in executare hotararea instantei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul lui Diaconu la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate. ANI arata ca a solicitat in mod repetat Parlamentului sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile din 21 iunie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legata de starea de incompatibilitate a lui Diaconu. In 27 ianuarie 2011, ANI a informat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru, iar parchetul a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-a aflat parlamentarul. In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Diaconu s-a aflat in incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel ca forul magistratilor, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale.


(828 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Senatul va revoca mandatul lui Diaconu, dupa publicarea deciziei CCR in MO | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70220589637756 seconds.