Marți, 27 Noiembrie 2012 - 06:35 AM Aleg.RO: Ponta despre Basescu: Acasa este paraleu, la Bruxelles era in genunchi

Publicat de: ---

Realitatea TV

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, ca a reusit sa-l deposedeze pe presedintele Traian Basescu de o parte din puterile pe care acesta le are, inclusiv in ceea ce priveste capacitatea de a-si lua angajamente la reuniunile Consiliului European in numele Romanei .

"Acasa e paraleu. Cand a venit de la Bruxelles... Acolo era in genunchi, nu indraznea sa spuna nimic pentru Romania", a declarat Victor Ponta.

Acesta sustine ca a reusit sa schimba modul in care Traian Basescu isi exercita atributiile in domeniul politicii externe. "Incet-incet ii taiem din puterile uriase pe care le-a avut asupra romanilor. La Bruxelles, n-a mai putut merge cum mergea de obicei. De obicei mergea in secret, nu spunea nimanui ce face pe acolo, angaja Romania la tot felul de lucruri rele impotriva Romaniei. Acum am stat, l-am presat si, chiar daca s-a dus in genunchi, l-am obligat sa spuna 'desi as fi de acord cu tot ce imi spuneti' ", a comentat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la Palatul Cotroceni, ca ultimul Consiliu European nu a fost un esec, liderii europeni convenind asupra unor chestiuni foarte importante pentru Romania. Totodata, Basescu a spus ca a primit mici intepaturi de la colegii sai pe teme exercitarii dreptului de veto.

"La ultimul Consiliu European s-a inregistrat un succes, nu este vorba de niciun esec al Consiliului. Cred ca este bine sa intelegem discutiile de la Consiliu si politicienii de la Bucuresti, dar si romanii pentru ca viata noastra depinde mai mult decat credem de ce se va intampla in UE. Acolo au fost 27 de state care au rezolvat doua dispute formidabile.

Prima a fost reducerea bugetului. Unele solicitau reducerea cu 50 de miliarde, altele cu 100 si doua state foarte puternice care solicitau reducerea cu 200 de miliarde de euro. In doua zile, s-a ajuns la o cifra care nu e nici 50, nici 200, este 100. Bugetul este de 993 de miliarde de euro. Am terminat Consiliul cu o cifra clara.

Al doilea element asupra caruia s-a ajuns la un consens era cel legat de introducerea Tratatului fiscal in concluziile Consiliului si parte din acel "six pack" care vizeaza stabilitatea economica. Aceste lucruri vor deveni un element care creaza Comisiei obligatia de a verifica parametrii economici ai tuturor celor 27 de tari. Consiliul Uniunii, cel rezervat guvernelor, la propunerea CE, aplica sanctiuni statelor membre care nu respecta parametrii macroeconomici. Doua categorii de sanctiuni: una pentru deficitul excesiv si una despre dezechilibrul macroeconomic, cum ar fi deficitul de cont curent. In acest caz se pot aplica sanctiuni care vizeaza suspendarea fondurilor cu procente intre 25 si 50%. Dincolo de cifre si rezolvarea disputelor dintre state, fiecare stat a avut prioritatile lui", a spus Traian Basescu.

Presedintele Basescu a mai spus ca la Consiliu a primit mici intepaturi de la colegii sai pe tema exercitarii dreptului de veto.

"Toata lumea se astepta sa spun veto, ma intrebau daca ne-am hotarat sa iesim din UE. Sigur, e o gluma, dar am primit mici intepaturi cu veto-ul Romaniei, care e in primele trei state din punct de vedere al cresterii fondurilor", a spus Basescu.

Presedintele a justificat interventia publica in legatura cu deciziile de la Consiliul European, prin impactul pe care acestea le au asupra fiecarui roman. Basescu l-a ironizat pe primul-ministru si in ce priveste capacitatea sa de inetelegere a problematicii europene. "Asemenea lucruri care sunt neexplicate, vor ramane in aer. Poate le va intelege si premierul, daca va fi atent. La Consiliul European nu te duci cu bata", a afirmat presedintele Romaniei.

 


(857 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea TV

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea TV:

Ponta despre Basescu: Acasa este paraleu, la Bruxelles era in genunchi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66267895698547 seconds.