Joi, 20 Decembrie 2012 - 06:42 AM Aleg.RO: Coabitare fara epitete intre Basescu si Ponta

Publicat de: ---

evenimentulzilei Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta s-au angajat sa-si vorbeasca respectuos unul altuia, sa nu atace institutiile statului si sa nu mai povesteasca din discutiile secrete . Toate acestea sunt incluse in Acordul de colaborare semnat de cei doi saptamana trecuta si dat publicitatii ieri de premier.

Sursa: RAZVAN VALCANEANTU

● Traian Basescu si Victor Ponta se angajeaza sa se adreseze unul altuia la persoana a doua plural, cu numele complet si functia. Vor fi evitate „ex presiile dure, atacurile de orice fel”, cum ar fi „pisic” sau „informator”, cu care cei doi s-au gratulat in ultimul timp.

● Excesele din partea altor membri ai Guvernului, ai partidelor sau ai Presedintiei vor fi temperate de cei doi lideri. Ministrii si chiar unii consilieri prezidentiali mai vocali isi vor vedea limitate posibilitatile de exprimare.

● Institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, nu mai trebuie sa fie atacate si delegitimate.

● Semnatarii se mai angajeaza „sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor (...) cuprinse in angajamente externe, de natura financiara si politica”. Criticile premierului la adresa unor lideri europeni ar putea fi astfel limitate pe viitor.

● Dupa derapajele din vara, Ponta s-a angajat, sub semnatura, sa respecte prevederile Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale.

● Cei doi isi propun sa evite confruntarile publice inutile si sa „nu expuna public discutiile oficiale”. In trecut, ambele parti au relatat aspecte din discutiile cu usile inchise de la Cotroceni.

Cum si-au impartit cei doi domeniile

● Lui Traian Basescu ii revin, ca domenii asupra carora are cuvantul decisiv, politica externa, de securitate, de aparare, reprezentarea la Consiliul European.

● Ponta are politica economica si sociala, guvernarea tarii, probleme de ordin curent, probleme europene.

● Exista si domenii in care cei doi coopereaza: elaborarea politicii externe si cooperarea cu MAE, elaborarea politicii in cadrul UE, numirile de generali si ambasadori, numirea Procurorului General, a Procurorului sef al DNA, unde va fi introdus ”un proces transparent de numire”, temele de politica interna cu incidenta in sfera securitatii nationale.

● Presedintele si premierul se angajeaza sa implementeze cele patru coduri din Justitie, sa adopte noua lege a Sanatatii si legi privind regionalizarea, reforma electorala si revizuirea Constitutiei. Din document lipseste reducerea numarului de parlamentari la 300, dorita de Basescu. Premierul s-a opus, fiindca decizia e a Parlamentului.

Cand cei doi nu se vor intelege, problema va fi mediata de consilierii si ministrii de resort

ACORDUL PONTA-BASESCU: Coabitare fara nume de animale. VEZI cum si-au separat cei doi domeniile de activitate

Crin, suparat de Antena 3

Pe Crin Antonescu l-au lasat nervii in conferinta de presa in care colegul Victor Ponta isi prezentase guvernul. „Sunteti profesionisti, sunteti oameni deja batrani in meserie. Cititi, domnule, frazele pana la capat”, s-a burzuluit acesta, iritat de intrebarea unui reporter.

„Cand am spus ca nu am semnat niciun acord in numele USL cu Basescu m-ati facut mincinos. Dl. prim-ministru a semnat acest acord in calitate de premier, fost si desemnat. N-am mintit cu nimic (...) Cititi frazele – unele sunt chiar propozitii, deci sunt scurte – pana la capat”, le-a recomandat el jurnalistilor, inainte sa plece furtunos, lasandu-l in urma lui pe Ponta. „Nu, ca este de la Antena 3”, a incercat premierul sa-l tempereze.

Iritat de reporterul Antenei 3, Crin Antonescu face CRIZA DE NERVI in direct

Ziaristul care starnise mania liderului PNL era de la televiziunea lui Dan Voiculescu, partenerul sau de alianta politica, unde presedintele liberal se simte, de obicei, ca acasa.

 


(781 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Coabitare fara epitete intre Basescu si Ponta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59283590316772 seconds.