Vineri, 25 Ianuarie 2013 - 06:56 AM Aleg.RO: Zgonea da explicatii Consiliului Europei despre modificarile la Statut

Publicat de: ---

cronicaromana Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, joi, la Iasi, ca se va intalni cu secretarul general al Consiliul Europei saptamana viitoare pentru a explica modificarile aduse la Statutul senatorilor si deputatilor si faptul ca nu s-a realizat o extindere a imunitatii acestora .

Zgonea a fost intrebat despre intentia anuntata de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a fi analizata modificarea Statutului parlamentarilor in ceea ce priveste imunitatea alesilor.

“Am vorbit cu domnia sa, i-am explicat care este situatia, agentia Reuters a deformat adevarul. Eu am transmis si editorului-sef de la agentia Reuters punctul nostru de vedere, al Parlamentului Romaniei, si am programat o intalnire cu secretarul general pentru saptamana viitoare la Bruxelles. I-am explicat mot-a-mot ca nu se poate intr-o lege organica dintr-un stat democratic european sa poti sa extinzi imunitatea scrisa in Constitutie, chestiune pe care si domnia sa o stie, si i-am spus ca tot ceea ce scrie in textul Statutului deputatului si senatorului inseamna inchiderea unor recomandari negative in MCV si pastrarea recomandarilor de la Comisia de la Venetia”, a declarat Zgonea, citat de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca va decide privind promulgarea Statutului parlamentarilor tinand cont si de independenta justitiei si de principiul egalitatii in fata legii. “Stiti ca nu am obiceiul sa ma pronunt pe legi votate care nu-s sosite inca la promulgare. Va asigur ca, dupa ce va veni la promulgare, voi analiza cu atentie si voi lua decizia corecta, atat din punct de vedere constitutional, cat si din punct de vedere al independentei justitiei si al egalitatii in fata legii”, a declarat Basescu, intrebat de presa in legatura cu promulgarea acestei legi adoptate marti de plenul reunit al Parlamentului.

Parlamentul a adoptat, marti, modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor, in forma in care au trecut de comisie, cu 309 voturi “pentru”, 56 de voturi “impotriva” si doua abtineri.

Comisia de Statut a mentinut, in raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Astfel, potrivit proiectului de Statut initial, mandatul de senator sau deputat inceta “la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilitatii”. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, in cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost mentinuta si de catre parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor.

Pe de alta parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor si prevederea potrivit careia “mandatul unui senator sau deputat inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se constata existenta unei averi nejustificate si a starii de incompatibilitate”.

Astfel, mandatul unui senator sau deputat va inceta, din motive ce tin de incompatibilitate, la data mentionata in cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptarii unei hotarari a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge contestatia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, Comisia de Statut a adoptat, luni, amendamente la proiectul care modifica Statutul senatorilor si deputatilor, mentinand prevederea prin care este interzisa angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permitand reangajarea, la dobandirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Definirea conflictului de interese in cazul parlamentarilor a fost eliminata din forma finala a raportului Comisiei sesizate pe fond asupra propunerilor de modificare a Statutului parlamentarilor.

“Exista un conflict de interese atunci cand un deputat si/sau un senator are un interes personal care ar putea influenta nepermis exercitarea functiilor sale. Nu exista conflict de interese atunci cand deputatul si/sau senatorul beneficiaza de un avantaj prin simplul fapt ca face parte din populatie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsa de persoane. Participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese”, este textul care nu este cuprins in forma finala a statului propus de comisie.

In cadrul sedintei de luni seara, unul dintre subiectele pe care s-au concentrat discutiile au privit definirea conflictului de interese in cazul parlamentarilor.

 


(694 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Zgonea da explicatii Consiliului Europei despre modificarile la Statut | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58351397514343 seconds.