Marți, 29 Ianuarie 2013 - 06:54 AM Aleg.RO: Oprescu: Impozitele pentru case, terenuri si masini vor creste cu 16% si in Capitala

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Roxana Alexe 28 .01.2013

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, ca impozitele pentru case, terenuri si masini vor fi majorate si in Bucuresti cu 16%, ca urmare a ordonantei de guvern ce obliga la acest lucru orasele cu datorii.

Edilul a explicat ca in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de marti va fi supus la vot proiectul de hotarare privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in Capitala incepand cu 2013, care are in vedere stabilirea acestora urmare a ordonantei Guvernului nr. 1/2013.

Intrebat daca taxele si impozitele in Bucuresti vor creste, Oprescu a precizat ca "vor creste cu 16%, respectiv 16,1% in unele cazuri, taxele pentru case, terenuri si masini. Pentru ca asa a hotarat Guvernul".

'Eu nu m-am razgandit deloc. Am zis in decembrie ca noi nu crestem (taxele - n.r.), insa Guvernul, privind precizarile facute la ordonanta respectiva (nr. 1/2013 - n. r.) a stabilit obligativitatea. In schimb, ce a fost la latitudinea noastra, si anume taxele care nu sunt prevazute de ordonanta Guvernului si care tin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creste", a declarat Oprescu.

Primarul general a explicat ca, desi trei dintre cele sase sectoare nu au datorii si, practic, nu s-ar incadra in prevederile ordonantei ce stabileste indexarea cu 16 procente a impozitelor, potrivit interpretarilor Ministerului de Finante, "Bucurestiul este tratat unitar".

"Am discutat azi dimineata cu primarii sectoarelor. Am stabilit impreuna ca ceea ce este imperativ este imperativ si trebuie sa ne conformam, iar ce tine de CGMB, ca taxa, nu crestem. Bucurestiul este tratat unitar din punct de vedere financiar, atunci cand ii convine Ministerului de Finante, si atunci nu mai conteaza, pentru ca si cei care nu au datorii si cei care au datorii vor avea indexare", a mai spus Oprescu.

Intrebat care sunt sectoarele cu datorii, edillul a precizat ca acestea sunt 2, 4 si 5, in timp ce 1, 3 si 6 nu au datorii.

Potrivit proiectului de hotarare, in Capitala sunt trei categorii de taxe, din care una singura va avea o crestere cu aproximativ 16 procente, prevazuta de ordonanta OG nr. 1/2013.

In celelalte doua categorii, pentru care nivelul taxelor nu va fi modificat, sunt incluse taxa pentru cimitire, taxa pentru curatenie, taxa pentru spectacole in aer liber, taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru activitati de comercializare cu caracter sezonier sau de comercializarea produselor alimentare si nealimentare, taxa pentru organizare de santier, pentru utilizarea locurilor publice cu parcari de resedinta, aici fiind incluse parcarile municipalitatiii, taxa pentru inhumare, taxa pentru concesiune, taxa pentru eliberarea unei autorizatii privind lucrarile de racorduri si bransamente la retele publice, pentru servicii de reclama si publicitate, pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare.

Dintre taxele ce tin strict de municipalitate, singurele doua care cresc sunt cu un leu, respectiv doi lei, sunt cea pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafete cuprinse intre 151 si 250 metri patrati si taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafete de peste 1.000 de metri patrati.

Potrivit proiectului de hotarare, bonificatia pentru plata cu anticipatie pana la 31 martie a impozitului de cladiri, terenuri si mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele si taxele locale pentru anul in curs si care achita integral pana la 30 septembrie diferentele rezultate in urma aplicarii noilor hotarari beneficiaza de bonificatia de 10%.

Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari potrivit modificarii Codului Fiscal.


(723 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Oprescu: Impozitele pentru case, terenuri si masini vor creste cu 16% si in Capitala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68023681640625 seconds.