Vineri, 13 Mai 2005 - 08:51 AM Aleg.RO: Iliescu isi joaca astazi ultima carte in PSD

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Felul in care Congresul PSD a transat luptele interne pentru putere, plasindu-l pe Ion Iliescu in tabara infrintilor, a deschis usa plecarii din partid a nemultumitilor. Ramine de vazut daca vor fi doar plecari izolate sau se va ajunge la scindarea formatiunii politice si fondarea uneia noi in jurul lui Iliescu, principalul nemultumit. Ion Iliescu a mai trait o data experienta abandonarii unei formatiuni politice pe care a fondat-o. E vorba de Frontul Salvarii Nationale, creat in 1989. Iliescu a fost silit sa plece din FSN in 1992, dupa ce Petre Roman a preluat puterea in partid. Atunci, scindarea partidului a fost provocata nu atit de Iliescu, cit de o mina de oameni nemultumiti ca grupul Roman controla toate functiile in partid. Astfel, Ion Solcanu, Oliviu Gherman, Doru Ioan Taracila, Petre Ninosu, Bebe Ivanovici s.a. - adica sustinatorii unei platforme care a pierdut la vot in fata platformei Roman au parasit partidul. Ei si-au declarat sustinerea fata de Iliescu, inregistrind la tribunal formatiunea numita FDSN. Cu Iliescu in frunte, ei au cistigat alegerile din 1992. Exista deci un precedent care poate alimenta scenariul ca Iliescu este pe cale sa abandoneze PSD si sa creeze o noua formatiune politica. Dar, exista si argumente contra chiar mai puternice.
FSN si PSD: asemanari si deosebiri

E important de subliniat ca PSD nu se afla in aceeasi situatie ca si FSN-ul din 1991, in ciuda unui element comun destul de important. Si atunci, si acum, Ion Iliescu a pierdut lupta pentru suprematia in partid. Iliescu era mai tinar cu vreo 13 ani si mandatele de presedinte nu ii erau inca numarate. Fata de prestatia lui Roman ca sef al guvernului se exprimase critic in nenumarate rinduri, pina in momentul in care l-a revocat din functie.

Toate reprosurile publice facute lui Roman au constituit un argument temeinic pentru a se desparti de el. Acum, insa, Iliescu nu are motive sa umble prin organizatii si sa vorbeasca contra PSD, contra lui Adrian Nastase si Mircea Geoana pentru a-i convinge pe membrii partidului sa-l urmeze. A activat alaturi de ei in campania electorala, laudindu-le performantele guvernamentale. A fost chemat in partid si i s-a cautat un loc tinindu-se cont de noile exigente de modernizare a partidului. A acceptat derularea competitiei, dar a pierdut la vot.
Ce mai poate oferi Ion Iliescu?

Pentru Iliescu ar fi un semnal foarte prost sa conteste rezultatul, sa se declare atit de nemultumit incit sa abandoneze PSD si sa creeze un alt partid. Ar fi o dovada de lipsa de intelegere a democratiei care are la baza votul si acceptarea rezultatelor. In 1991, Iliescu a fost respins din partid. Acum a fost doar redimensionat.

Iliescu s-a gindit sa se retraga din partid. Unii oameni din jurul sau, nemultumiti de pierderea competitiei, i-au sugerat sa inceapa o noua constructie politica. Altii i-au explicat ca nu are cu cine sa faca un alt partid. El nu poate oferi decit un exemplu, dar functii executive nu mai poate ocupa. Iar oamenii care l-ar urma ar fi niste politicieni vechi, care au mai fost la guvernare si care nu ar mai avea nimic de oferit. In realitate, Congresul PSD a avut foarte putini perdanti. In afara de Iliescu, restul sint anonimi. Altii, precum Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc, au gasit modalitati de repliere, singura lor protectie venind din partea PSD.

Totusi, potrivit unor vechi lideri ai partidului, un nou partid condus de Iliescu, chiar daca nu ar depasi 15%, ar reusi sa concureze PSD pe zona electorala de stinga.


(650 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Iliescu isi joaca astazi ultima carte in PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57882809638977 seconds.