Vineri, 31 Mai 2013 - 05:47 AM Aleg.RO: Deputatul Calimente (PNL): Referendumul ar trebui eliminat din Constitutie, e instrument politic

Publicat de: ---

Gândul

Deputatul PNL de Arad Mihaita Calimente afirma ca referendumul ar trebui eliminat din Constitutie pentru ca "este un instrument politic", care poate fi folosit "pentru a pacali populatia", adaugand ca modificarile la Constitutie ar putea fi aduse direct de Parlament, fara consultarea populatiei .

Deputatul Mihaita Calimente, membru in Biroul Permanent National al PNL, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, comentand adoptarea proiectului de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum, ca referendumul ar trebui eliminat din Constitutie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Referendumul ar trebui eliminat pentru ca este un instrument politic care poate fi folosit de oameni cu rea credinta pentru a pacali populatia. In aparenta unui lucru benefic, poate sa fie folosit pentru apararea propriilor interese", a spus deputatul.

Calimente a adaugat ca Romania este "o democratie reprezentativa si nu una directa", iar unele tari "nici macar nu au pomenita in Constitutie notiunea de referendum, cum e in Marea Britanie".

"De asemenea, in Germania, din cauza referendumului s-a ajuns la regimul lui Hitler. In consecinta, dupa al doilea razboi mondial, nu-l mai foloseste ca instrument politic", a mai spus parlamentarul.

Liberalul a declarat ca, in general, referendumul a fost folosit in Europa "mai mult pentru a rezolva problema adoptarii noii constitutii europene".

"Dar la noi, presedintele Traian Basescu l-a folosit cu totul si cu totul in mod personal atunci cand l-a introdus, incalcand prevederile Comisiei de la Venetia, odata cu alegerile prezidentiale, pentru a reduce Parlamentul la o singura Camera si la 300 de membri. Oamenilor li s-a prezentat un lucru pe care in mod instinctiv l-ar fi dorit redus, fara sa li se explice si care sunt dezavantajele unui asemenea sistem", a declarat deputatul de Arad.

Calimente a afirmat ca, in lipsa referendumului, "Constitutia poate fi modificata doar prin votul Parlamentului".

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 221 voturi "pentru", 73 "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputatilor este for decizional in legatura cu acest proiect.

PDL, UDMR si PPDD vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum, a anuntat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.


(816 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Deputatul Calimente (PNL): Referendumul ar trebui eliminat din Constitutie, e instrument politic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54957914352417 seconds.