Marți, 04 Iunie 2013 - 06:39 AM Aleg.RO: La stat sau la privat? Unde isi trimit politicienii copiii la scoala. Deputat PSD: "Sunt si banii un criteriu ca nu sunt nabab"

Publicat de: ---

Gândul

Din cei aproape o suta de mii de copii care invata la privat, de la gradinita pana la postliceala, putini sunt cei ai politicienilor care, din ratiuni de imagine, competenta si bani, opteaza pentru institutiile publice de invatamant . "Sunt si banii un criteriu, ca nu sunt nabab", recunoaste pesedistul Gabriel Vlase, grabindu-se sa precizeze  ca nu face "o diferenta intre mediul privat si cel de stat atata timp cat se invata ceva”.

Antonescu: "Protestez de principiu fata de culpabilizarea cuiva pentru ca are copilul la o scoala privata"

Tonul dezbaterii scoli private-scoli de stat l-a dat Victor Ponta care a declarat, saptamana trecuta, ca si-a trimis fiul la scoala privata, din motive "logistice": este aproape de casa.

Colegul sau de alianta, Crin Antonescu are fiica inscrisa la o scoala publica, nu stie ce va fi "mai departe", insa insista ca nu ar trebui culpabilizati parintii care isi trimit copiii la scoli private. “Copilul meu este la o scoala publica, este in clasa a VI-a si pana la finalul ciclului gimnazial cu siguranta va ramane intr-o scoala publica. Nu stiu ce se va intampla mai departe. Dar faptul ca este la o scoala publica nu-i vreun merit. Este o optiune care are foarte multe elemente in care nu intru eu acum in discutie”, a explicat presedintele PNL.

“Eu protestez de principiu fata de culpabilizarea cuiva pentru ca are copilul la o scoala privata. Deci, domnilor, daca in aceasta tara s-a legiferat existenta invatamantului public si a invatamantului privat, mie mi se pare ca indiferent ce optiune fac cetatenii acestei tari, de la presedintele si primul-ministru al Romaniei si pana la fiecare cetatean, sunt optiuni egal legitime. Nu vad cum cineva poate fi acuzat pentru ca are copilul la o scoala privata”, a conchis acesta.

Steriu: „Sunt un fan al invatamantului de stat”

Deputatul Valeriu Steriu se declara „un fan al invatamantului de stat”. Acesta are o fata si un baiat ce urmeaza cursurile Colegiului National Dimitrie Cantemir din Bucuresti, respectiv Liceului Teoretic Jean Monnet.

„Am mare incredere in aceasta forma de invatamant. Si eu am urmat la randul meu o scoala si un liceu de stat si am fost foarte multumit. Nu am avut niciodata indoieli”, a declarat acesta pentru gandul.

„Nici macar nu am ajuns pana in faza documentarii vizavi de costurile pe care presupune o scoala privata pentru ca oricum ar depasi bugetul. Si mergand mai departe, nici la o scoala din strainatate nu ne-am gandit”, a precizat Steriu.

Foto: Mediafax (Liviu Chirica)

Mocioi: "O solutie ar fi invatamantul alternativ, dar Romania nu e pregatita"

Tot la o scoala de stat merge si fiica deputatei PPDD Niculina Mocioi, insa unul dintre motive este lipsa unei unitati private de invatamant in Targu Jiu, acolo unde aceasta locuieste. Totusi, fetita care acum este in clasa I, a mers la o gradinita privata.

„Fiica mea a mers la o gradinita particulara. E adevarat, costurile erau mai mari, insa beneficia de toate conditiile normale pentru invatamantul secolului al XXI-lea. Acum este in clasa I la o scoala de stat, unde, desi nu este chiar ca la o scoala privata, noi parintii facem eforturi... se plateste, dupa cum stiti, fondul clasei, fondul scolii, incercam sa imbunatatim mediul in care copiii nostri merg sa invete”, a declarat deputata.

Pe de alta parte, Niculina Mocioi propune crearea unui sistem de invatamant alternativ drept solutie, admitand insa ca „Romania nu este pregatita” pentru asta.

„Personal as opta pentru invatamantul privat, insa gandindu-ma la parintii care abia isi pot permite sa isi trimita copiii la scoala, sa le cumpere haine, rechizite si tot ce au nevoie, imi dau seama ca este foarte greu. Cred ca un invatamant alternativ ar fi o solutie, insa avand in vedere contextul economic si social actual, Romania nu este pregatita pentru asta”, a spus ea.

Vlase: "Eu am mers la  Politehnica in timp ce colegii mei studiau prin strainatate ca sa ajunga taximetristi"

Deputatul PSD Gabriel Vlase, a carui fiica merge la o scoala de stat, se declara “mai pragmatic”.

“Eu nu fac o diferenta intre mediul privat si cel stat atata timp cat se invata ceva”, spune acesta. „Sigur, sunt si banii un criteriu, ca nu sunt nabab. Sunt diferente (intre stat si privat, n. red) dar nu este o regula. Ca sunt scoli private foarte bune, cu renume, dar acest lucru se intampla si in invatamantul de stat, unde sunt si profesori foarte buni”, a mai precizat Vlase pentru gandul.

„Eu am mers la Institutul Politehnic in timp ce colegii mei studiau prin strainatate ca sa ajunga taximetristi”, a conchis deputatul, aratand ca nu intotdeauna mediul de invatamant privat garanteaza succesul.

Desi nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste scoala la care isi va inscrie fiu, deputata PNL Raluca Surdu a precizat ca baiatul va merge la o gradinita privata.

“Am avut o tentativa de a-mi inscrie copilul la gradinita in urma cu 6 luni, dar am renuntat la idee, din cauza unor probleme de sanatate. Urmeaza sa-l inscriem la o institutie din mediul privat. Am ajuns la aceasta concluzie in urma recomandarilor oferite de unii prieteni de familie”, a declarat aceasta.

„In ceea ce priveste scoala, mai avem aproximativ doi ani pentru a ne decide daca vom alege o institutie din mediul privat sau de stat”, a adaugat Raluca Surdu.

Foto: Mediafax (Octav Ganea)

Nici Raluca Turcan nu are inca un plan pentru forma de scolarizare pe care o va alege pentru fiul ei. Pana acum insa, copilul a mers atat la gradinite de stat, cat si la una privata.

„Fiul meu a frecventat mai multe gradinite deoarece a facut naveta intre Bucuresti, Sibiu si Botosani. In primele doua locatii a urmat o gradinita de stat, iar in Botosani a fost inscris la o gradinita privata”, a explicat deputata PDL.

Nassar: "Fiul meu invata la Cambridge School of Bucharest dintr-un motiv cat se poate de subiectiv"

Contactata de gandul, presedintele Organizatiei PSD sector 2 Rodica Nassar a precizat ca fiul sau frecventeaza Cambridge School of Bucharest, „dintr-un motiv cat se poate de subiectiv”.

„Sotul meu a fondat si conduce in prezent aceasta institutie”, a declarat aceasta.

Cu toate acestea, Rodica Nassar a subliniat ca nu neaga calitatea scolilor de stat: „Am o parere foarte buna despre unele scoli din invatamantul romanesc, in fond acesta este invatamantul care m-a format si pe mine”, a conchis ea.

Pe de alta parte, deputatul PDL Lucian Bode a atras atentia ca asupra invatamantului privat “planeaza inca problema <<fabricilor de diplome>>”. In plus, cum sotia sa lucreaza intr-o institutie de invatamant de stat, alegerea pentru copilul lor a venit oarecum natural, a explicat acesta.

“Pentru copilul meu  de clasa a IV-a am ales o scoala de stat, prin prisma unor elemente de natura subiectiva, mai precis pentru ca sotia mea lucreaza in mediul educational de stat. Suntem foarte multumiti de alegerea facuta”, a spus politicianul.

“Eu cred in invatamantul romanesc de stat, dar politicienii aflati la putere si cei care vor veni dupa ei trebuie sa constientizeze ca cea mai mare boala a invatamantului de stat de la noi este lipsa de predictibilitate”, a completat Bode.

Chereches: "Elevii sunt constienti de faptul ca a copia inseamna a fura, iar asta constituie un pacat”

Deputata PNL Florica Chereches are patru copii, pentru care a ales “invatamantul de stat din Oradea, mai precis “invatamantul confesional”, a declarat ea, aratand ca acolo exista un grad mai mare disciplina.

“Anul trecut, rata promovabilitatii la doua licee din Oradea a fost de 100%, deoarece elevii sunt constienti de faptul ca a copia inseamna a fura, iar asta constituie un pacat”, a explicat aceasta. Chereches a aratat ca singurul motiv pentru care ar prefera o scoala privata in detrimentul uneia de stat ar fi daca prima dintre acestea ar oferi anumite specializari unice.

La randul sau, fostul ministrul al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat pentru gandul ca are incredere in egala masura atat in mediul de invatamand privat, cat si in cel de stat. “Fiul meu urmeaza in prezent cursurile Universitatii Transilvania, din Brasov. Am facut aceasta decizie impreuna, deoarece este vorba despre o universitate foarte buna, aproape de casa, de care suntem multumiti”, a aratat el.

“Am incredere in invatamantul de stat, dar nu-l pot critica nici pe cel privat. In ambele categorii se gasesc institutii care nu se ridica la nivelul dorit”, a adaugat Ialomitianu.

Cat costa un an de studiu la scolile private

Preturile pentru un an de studiu la o scoala privata din Romania pornesc de la cateva mii de euro si pot ajunge la cateva zeci de mii.  Unele dintre cele mai scumpe scoli particulare sunt in Capitala, unde costul unui an de studiu ajunge pentru liceu si la 19.000 de euro/an.

Pentru Scoala Internationala Americana din Bucuresti, parintii platesc 18.300 de euro pe an pentru clasele I-VIII si  19.500 euro pentru liceu. O alta institutie cautata este  Scoala Internationala Mark Twain, unde un an de studiu la gimnaziu costa 8.500 de euro, in timp ce pentru liceu ajunge la 9.000 de euro. La Scoala Internationala din Bucuresti costurile pentru un an de studiu cresc progresiv odata cu anii de studiu. Daca la gradinita un an de studiu ajunge la 5.400 euro, la gimnaziu parintii vor plati intre 7.500  de euro si 8.000 de euro, iar la liceu 8.950 de euro.

La Scoala Europeana din Bucuresti un an de studii pentru clasele I- VIII costa 7.000 de euro/an si 6.800 euro/ an pentru liceu. (Au contribuit Maria Neagu, Cristian Andrei)


(500 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

La stat sau la privat? Unde isi trimit politicienii copiii la scoala. Deputat PSD: "Sunt si banii un criteriu ca nu sunt nabab" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6718270778656 seconds.