Joi, 27 Iunie 2013 - 05:55 AM Aleg.RO: Stema nationala ar putea avea in frunte coroana Romaniei. Deputat PNL: Are o insemnatate cruciala pentru statul roman

Publicat de: ---

Gândul Mediafax Foto: Andreea Alexandru

Drapelul romanesc ar putea avea pe el stema nationala cu coroana Romaniei, dupa ce un deputat PNL a depus o initiativa pentru completarea stemei nationale cu acest element .

 

Citeste si Prima schimbare cu adevarat importanta din noua Constitutie

Deputatul PNL Grigore Craciunescu a depus, miercuri, la Biroul permanent al Camerei, o initiativa pentru completarea stemei nationale cu coroana Romaniei.

Propunere legislativa vizeaza modificarea si completarea Legii 102 din 21 septembrie 1992 privind stema si sigiliul statului.

”Drapelul, stema tarii si Constitutia sunt elemente de baza ale oricarui stat suveran, national si independent. Daca Legea fundamentala a unui stat, Constitutia, se modifica in functie de anumite evolutii socio-politice, drapelul si stema sunt simbolurile care trebuie sa ramana mereu prezente, ca o confirmare a continuitatii acelui popor”, a declarat deputatul in deschiderea expunerii de motive pentru completarea stemei nationale.

Noua stema va sublinia independenta statului

Parlamentarul PNL considera sa prezenta coroanei de otel pe stema Romaniei va sublinia independenta statului.

"Ideea de independenta e subliniata cel mai bine de elementele stemei de pe steagul din perioada in care s-a obtinut oficial independenta Romaniei (1877). Pe de alta parte, e firesc sa ne asumam trecutul asa cum a fost el. De aceea, propun completarea stemei cu coroana de otel a Romaniei, care sa fie plasata pe capul acvilei pentru a sublinia ideea de independenta a statului roman si a perioadei in care aceasta a fost obtinuta, ca reper de insemnatate cruciala pentru statul roman. In contextul globalizarii, notiunea de independenta trebuie promovata pe orice cale, inclusiv in simbolurile nationale", mai spune Grigore Craciunescu.

Parlamentarul subliniaza simbolistica acestui insemn: "Coroana de otel de pe Acvila Romaniei din stema Regatului Roman, turnata din otelul unui tun turcesc capturat in razboiul din 1877, pe langa morala si traditia crestina, simbolizeaza, asa cum am precizat la inceputul expunerii, caracterul national, suveranitatea si independenta, obtinuta prin jertfa si lupta poporului roman".

In documentul ce a fost inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, parlamentarul explica impactul si simbolistica stemei nationale completate cu coroana princiara a Romaniei.  ”Odata cu instaurarea regimului comunist, stema tarii sufera modificari radicale, avand influente ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub controlul sovietic", aminteste el.

El mai spune ca "daca vrem sa rupem odata si pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie sa incepem prin reconsiderarea simbolurilor nationale: drapel si stema".

Reincoronarea acvilei, un act reparatoriu in fata istoriei

Intrucat, in acest moment se dezbate revizuirea Constitutiei si, in acelasi timp, se considera ca este necesar ca stema tarii sa fie aplicata pe drapel, este necesar ca aceasta, adica stema, sa fie completata cu toate elemente heraldice care sunt specifice traditiei poporului roman, atrage el atentia.

"A sosit momentul sa reincoronam acvila de pe stema Romaniei, ca act reparatoriu in fata istoriei!”, isi incheie parlamentarul PNL expunerea de motive atasata propunerii sale legislative.

Proiectul de revizuire a Constitutiei prevede, la propunerea deputatului Gheorghe Emacu, reintroducerea stemei pe drapelul tarii. Articolul 12 al noii Constirutii ar urma sa arate astfel: "Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu".Stema se stabileste prin lege organica.

La inceputul lunii iunie, istoricii contactati de gandul in chetiunea reintroducerii stemei pe drapel, au declarat la unison ca un gest de normalitate ar fi introducerea stemei cu simbolul regal care a fost inlaturata de comunisti de pe steagul romanesc in 1947. Vezi aici argumentele lor, precum si evolutia stemei pe drapulul romanesc de-a lungul anilor.

Dupa 1990 au fost discutii aprinse intre politicieni si istorici daca sa se revina sau nu la stema regala pentru ca acvila din actuala stema a Romaniei nu o reprezinta pe cea din 1923 pentru ca nu are coroana, a declarat atunci Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu, directorul Muzeului de Istorie al Romaniei.

 

Citeste si Cum a ajuns strutul sa fie stema Bistritei: „Sunt case regale care au lei pe stema, desi leii nu traiesc in Europa decat la gradina zoologica” Citeste si STEMA se intoarce pe TRICOLOR dupa 23 de ani Citeste si Constitutia cu stema in frunte. Lista completa a modificarilor aduse legii fundamentale

 


(907 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Stema nationala ar putea avea in frunte coroana Romaniei. Deputat PNL: Are o insemnatate cruciala pentru statul roman | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62382006645203 seconds.