Marți, 13 August 2013 - 06:06 AM Aleg.RO: Usor cu pianul pe scari. Despre euforia nationalista a domnului Basescu

Publicat de: ---

Gândul

Traian Basescu este in campanie electorala . Dupa o o perioada de teasing pe Facebook, in chiloti de baie si sapca in cap, patronul spiritual al Miscarii Populare s-a aruncat direct in balta nationalismului, in care in urma cu un an voia sa-i inece pe actualii sai tovarasi de coabitare, Crin Antonescu si Victor Ponta. Cum oricat de popular s-ar misca, cu un partid de zombi politici Traian Basescu nu prea are cum sa-i convinga pe multi dintre romanii dezamagiti de PSD, PNL si PDL, asa ca incearca sa recupereze macar cat de un cinci la suta la europarlamentare, facand ordine intr-un electorat naucit de schimbarea la fata a lui Ponta si Antonescu sau de fuga dupa stampila partidului a lui Ghita Funar si Corneliu Vadim Tudor.  

Altfel, nu se explica atacul lansat astazi la adresa Budapestei, pe care din Harghita, de la Izvorul Muresului, Basescu o cheama la ordine si-si asuma "leadership-ul punerii la punct". O reactie prezidentiala disproportionata la declaratiile liderului partidului extremist de opozitie, Jobbik, Vona Gabor, care si-a asumat si el "un conflict" cu Romania daca asta inseamna "apararea drepturilor maghiarilor si reprezentarea lor" si "conservarea rasei" . Este adevarat ca declaratiile neonazistului inainte amintit nu ar trebui sa ramana netaxate, insa de aici pana a sustine ca Ungaria a devenit " in momentul de fata un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune si Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei" este cale lunga. Mai mult,  oficialii budapestani au fost avertizati ca de acum nu vor mai circula atat de relaxat prin Romania, iar Scoala de vara de Tusnad unionistilor maghiari ar putea fie interzisa.

Cum altfel ar putea fi interpretate altfel decat electoral aceste declaratii, cand cateva minute mai tarziu presedintele, preluand aceeasi retorica, le face cu ochiul cetatenilor romani de peste Prut, vanzandu-le iluzia reintregirii nationale: "Cereti, fratilor, unirea, si o veti avea!"

In context european, reactia lui Traian Basescu nu isi are locul. Seful statului stie asta, insa intinde coarda, mai ales ca atat Jobbik, cat si guvernul lui Viktor Orban, demult nu mai sunt la inima Europei, derapajele Budapestei fiind taxate cu fiecare ocazie. Mesajul lui Basescu nu se adreseaza insa Europei, ci electoratului sensibil la retorica nationalista, exercitiu pe care seful statului l-a practicat si in anii trecuti pentru a puncta electoral.

In primavara lui 2009, cu cateva luni inainte de europarlamentare si prezidentiale, presedintelui la acea vreme al Ungariei, Laszlo Solyom, i s-a refuzat autorizatia de survol a Romaniei pe motiv ca nu respecta, prin declaratiile sale Constitutia. Explicatiile au fost date la vremea respectiva chiar de presedintele Basescu: "Am avut o discutie lunga cu dansul, in spatele usilor inchise, in care i-am explicat ca nu putem tolera abordari in afara Constitutiei Romaniei. Am avut o discutie la Budapesta, am fost pus in situatia, ca sef al statului, sa dau un raspuns prompt acolo, pentru ca seful statului roman nu putea avea un raspuns cu ambiguitati vizavi de Constitutia Romaniei, iar ca raspuns la discutiile de la Budapesta si la atitudinea mea absolut consitutionala de acolo, ni se cere aprobare pentru un survol cu aterizare la Targu Mures in vederea participarii dansului la evenimentele organizate de autoguvernarea de la Harghita".

Retorica nationalista a ingropat si demersul regionalizarii pe care tot Traian Basescu l-a trecut in registrul electoral, punand pe masa UDMR, singura formatiune cu legitimitate de reprezentare a intereselor maghiarilor din Romania, varianta "maximala" a doua regiuni separate, Harghita si Covasna.

Parteneriatul dintre guvernul PDL si Traian Basescu a pus bete in roate, anul trecut, infiintarii Universitatii de Medicina de la Targu Mures in limba maghiara, la presiunea pedelistilor din teritoriu care ar fi pierdut puncte electorale, chit ca astfel nu s-a respectat legea Educatiei, asumata cu turle si trambite de PDL si Traian Basescu.

Presedintele Basescu a intervenit si in scandalul steagului secuiesc, avand chiar o discutie cu Viktor Orban pe care a tinut sa o faca publica: "Usor cu pianul pe scari in problema nationalista".

Chiar asa, usor cu pianul pe scari in problema nationalista, pentru ca oricat de bun jongleur se crede politicianul roman sau maghiar, situatia ar putea scapa oricand de sub control si, cu siguranta, nimeni nu va avea de castigat.

PS. Ar fi de amintit o declaratie a lui Traian Basescu facuta  in anul neelectoral 2010, la masa cu Viktor Orban, la scoala de vara de la Tusnad: "Europa Centrala este o regiune care se consolideaza, iar reconcilierea romano-maghiara este unul din pilonii acestei regiuni. In mod indiscutabil, ceea ce au reusit popoarele si politicienii celor doua tari este cel mai mare succes al nostru in ultimii 20 de ani. O reconciliere care ne permite sa privim viitorul cu incredere si care trebuie sa fie baza evolutiei relatiilor dintre celor doua popoare, dintre majoritatile si minoritatile celor doua state".


(587 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Usor cu pianul pe scari. Despre euforia nationalista a domnului Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54302906990051 seconds.