Miercuri, 25 Septembrie 2013 - 06:02 AM Aleg.RO: Senatorii din Comisia pentru Munca dezbat majorarea alocatiilor pentru copii, Campeanu e invitata

Publicat de: ---

Gândul

Senatorii din Comisia de Munca au dezbatut, marti, o propunere legislativa de majorare a alocatiei pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotarand sa amane votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Campeanu, astfel incat sa poata fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget .

Comisia a dezbatut propunerea legislativa de modificare a Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii in sensul majorarii acesteia de la 42 lei la 200 lei pentru copiii cu varste cuprinse intre doi si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit deja varsta de 18 ani dar care nu au finalizat inca studiile liceale sau profesionale.

Membrii Comisiei au decis sa amane cu doua saptamani votul privind propunerea legislativa pentru a o invita la dezbateri pe ministrul Muncii, Mariana Campeanu, astfel incat sa poata fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din bugetul de stat.

Presedintele Comisiei, Liviu Pop, a precizat, in timpul dezbaterilor, ca senatorii din Comisia pentru buget, care este comisie coraportoare, au intocmit deja un raport de respingere a propunerii.

Pop a sustinut, la dezbaterile de marti, ca este necesara diferentierea cuantumului alocatiei de stat pentru copii in functie de varsta sau de numarul acestora, el adaugand ca, pastrand o alocatie "fixa", Ministerul Muncii arata ca "nu scapa de comunism".

"Am semnat aceasta initiativa si o sustin pentru ca de 23 de ani Ministerul Muncii nu scapa de comunism. Prea mult conservatorism in zona Ministerului Muncii, indiferent de ce guvern a fost. Am ramas incorsetati in egalitatea pentru toti", a afirmat acesta.

Senatorul social-democrat a precizat ca Romania este printre ultimele trei state din Uniunea Europeana care ofera prin alocatii "suma fixa pe copil".

"Avem astfel doua variante pe care le putem stabili cu Guvernul: sau modificam alocatia in functie de numarul de copii sau o modificam in functie de transele de ani, pentru ca daca vom merge pe sistemul comunist - indiferent cati copii sunt, indiferent cat de mari sunt, aceeasi suma de bani - nu o sa reusim niciodata sa miscam aceasta alocatie", a mai spus Liviu Pop.

In expunerea de motive la proiect, initiatorii mentioneaza ca un copil roman primeste o alocatie in valoare de aproximativ 7 euro, adica "de 35 de ori mai mica decat alocatia unui copil din statele UE, care beneficiaza in medie de 210 euro".

"In timp ce, in Romania, cuantumul indemnizatiei lunare este acelasi pentru toti copiii, in tarile dezvoltate, alocatia reprezinta intre 8 si 15 la suta din salariul mediu lunar al unui parinte", mai arata initiatorii.


(674 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Senatorii din Comisia pentru Munca dezbat majorarea alocatiilor pentru copii, Campeanu e invitata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60062694549561 seconds.