Miercuri, 09 Octombrie 2013 - 06:51 AM Aleg.RO: Camera Deputatilor a adoptat o Declaratie privind comemorarea Holocaustului

Publicat de: ---

Gândul

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in sedinta consacrata comemorarii Holocaustului, o Declaratie prin care reafirma, intre altele, hotararea parlamentarilor de a sustine actiunile de combatere a xenofobiei si antisemitismului .

Declaratia a fost propusa de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si citita in plenul acestui for legislativ de catre Niculae Mircovici, la sedinta consacrata comemorarii victimelor Holocaustului. "Ne exprimam convingerea ca asumarea trecutului reprezinta un moment al responsabilitatii, este de datoria noastra sa ne aducem aminte de victimele Holocaustului, reafirmam hotararea membrilor Camerei pentru a sustine actiunile de combatere a xenofobiei si antisemitismului", a precizat Mircovici. El a aratat ca, prin acest document, deputatii solicita Guvernului sa acorde intreaga sustinere pentru continuarea programelor de comemorare a victimelor Holocaustului.

Inainte de adoptarea acestei Declaratii, deputatul minoritatii nationale Aurel Vainer a declarat ca Legislativul trebuie sa mareasca indemnizatiile evreilor supravietuitori ai Holocaustului, aratand ca, "daca acestia mai sunt lasati mult", "degeaba" se mai vine cu legea.

Vainer, care reprezinta minoritatea evreilor din Romania, a spus ca aproximativ 300.000 de evrei si-au pierdut viata in anii Holocaustului, in urma masurilor de represiune.

El a aratat ca Parlamentul a adoptat o lege importanta care vizeaza combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului, dar care "din pacate nu e prea aplicata de organele in drept". "Rolul Parlamentului este important si prin aceasta lege Romania este cotata printre cele mai progresiste tari in materie de combatere a acestei probleme. Totusi, Parlamentul Romaniei sa ne ajute sa imbunatatim aceasta lege, respectiv acolo unde nu functioneaza, unde organele in drept nu o aplica", a precizat Aurel Vainer.

Deputatul a pledat si pentru un proiect de lege care sa prevada marirea indemnizatiei evreilor supravietuitori Holocaustului. "Proiectul de lege zace de multi ani si v-as ruga sa fie adus in plen cu raport pozitiv si sa votati. Daca ne mai lasati mult, degeaba veniti cu legea!", a adaugat Vainer.

La sesiunea Camerei Deputatilor consacrata comemorarii Holocaustului au fost prezenti si ambasadorul statului Israel, Dan Ben Eliezer, si cel al Federatiei Ruse, Oleg Malginov.

"Exprim aprecierea pentru Guvernul Romaniei, pentru Parlament pentru pasii in recunoasterea Holocaustului, pentru legislatia impotriva negarii acestei tragedii, pentru pozitia impotriva declaratiilor antisemite, pentru introducerea studiului Holocaustului in scoli", a declarat ambasadorul Israelului, la sedinta solemna a Camerei Deputatilor consacrata comemorarii Holocaustului.

El a apreciat ca este important sa fie dezvoltate programe educationale in scoli despre Holocaust si ar fi util ca in ziua comemorarii acestei tragedii sa se organizeze in scoli dezbateri despre ce reprezenta Holocaustul, ce reprezinta rasismul si antisemitismul.

Ambasadorul Federatiei Ruse a afirmat ca este clar ca antisemitismul, fascismul incearca sa renasca in anumite tari europene. "In capitalele unor tari europene exista marsuri ale veteranilor SS si sunt glorificati. Acest lucru nu ar trebui sa fie acceptat in Europa. (
) Imi exprim satisfactia ca intr-o tara polietnica cum este Romania aceasta tema cum este Holocaustul este acceptata in loc sa fie respinsa, ca exista conditii favorabile legale pentru evrei, minoritati nationale sa-si poata pastra traditiile si cultura. Trebuie sa lucram impreuna sa prevenim nationalismul agresiv in viitor", a spus ambasadorul Federatiei Ruse.

Sedinta consacrata comemorarii Holocaustului a inceput, la propunerea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cu un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului. Zgonea a aratat ca Holocaustul este o tragedie care nu trebuie sa se mai repete in istoria Romaniei. "Vom avea, daca sunteti de acord, in fiecare an, in Camera Deputatilor, datoria de a ne aminti de ororile acestei tragedii", a mai spus Zgonea.

Si senatorii au tinut, marti, un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului.


(721 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Camera Deputatilor a adoptat o Declaratie privind comemorarea Holocaustului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.89736008644104 seconds.