Marți, 18 Noiembrie 2014 - 04:06 PM Aleg.RO: Iohannis: "Parlamentul sa puna pe ordinea de zi Legea amnistiei si sa o pice"

Publicat de: ---

Bursa      *  Ponta: "PSD si partidele din coalitie voteaza respingerea legii amnistiei si incuviintarile"
       Klaus Iohannis a cerut, ieri, Parlamentului sa puna astazi pe ordinea de zi Legea amnistiei si a gratierii, sa o pice si sa ia in discutie toate solicitarile din partea justitiei vizandu-i pe parlamentari si sa le incuviinteze .
     Iohannis a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca acum, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, el este dispus sa se apuce de treaba "foarte serios si foarte hotarat".
     Iohannis a spus: "Pe 16 noiembrie cetatenii Romaniei au dat semnalul schimbarii profunde in Romania. Aceste semnal este unul extrem de puternic, este un semnal atat pentru mine, cat si pentru clasa politica. Eu am inteles acest semnal dat de cetatenii romani. Ii indemn pe politicieni sa ia seama, sa ia in considerare acest semnal dat printr-un vot covarsitor. Ii indemn pe politicieni sa judece bine ce au de facut in zilele urmatoare (...). Cer Parlamentului sa se tina de cuvant si maine (marti-n.r.) sa puna pe ordinea de zi Legea amnistiei si gratierii si sa o pice si tot maine rog Parlamentul sa ia in discutie toate solicitarile venite din partea justitiei si sa le incuviinteze pe toate".
     Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, ca reprezentantii PSD si ai celorlalte formatiuni din coalitie vor vota, astazi, in Parlament, pentru "respingerea definitiva" a legii amnistiei si gratierii si pentru incuviintarea cererilor Justitiei. Victor Ponta a spus: "Primul mesaj care trebuie sa il dam este chiar maine (n.r. astazi), in Camera Deputatilor. Am vorbit si in Camera Deputatilor, cu domnul Zgonea, cu liderul grupului parlamentar, domnul Neacsu, si, asa cum am spus saptamana trecuta, in dezbaterea cu Klaus Iohannis, maine (marti - n.r.), nu doar cei de la PSD, ci si toti din coalitie, vom vota pentru respingerea definitiva a legii amnistiei si gratierii si binenteles pentru incuviintarea cererilor Justitiei".
     * ohannis: "Guvernul sa-i traga la raspundere pe cei care au organizat alegerile in diaspora"
     Klaus Iohannis a mai spus ieri ca Guvernul trebuie sa analizeze organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora si sa-i traga la raspundere si sa-i demita pe cei responsabili, adaugand ca "cineva trebuie sa suporte consecintele".
     "Cineva trebuie sa suporte consecintele votului catastrofal organizat in diaspora. Guvernul va trebui sa analizeze aceasta chestiune si sa-i traga la raspundere si sa-i demita pe cei care s-au ocupat de alegerile din diaspora", a spus Iohannis, adaugand ca vinovatii trebuie sa raspunda cu functia.
     Iohannis a mai spus ca nu vrea sa se mai repete vreodata ce s-a intamplat la votul in diaspora, unde "mii de romani nu au putut sa isi exprime dreptul la vot". "Este inadmisibil, asa ceva trebuie prevenit urgent", a afirmat Iohannis.
     Iohannis a fost intrebat daca nu solicita demisia premierului Victor Ponta, in mod similar cu pozitia exprimata de presedintele PDL, Vasile Blaga, duminica seara, sau daca este vorba de o diferenta de opinii.
     "Eu cred ca este destul de clar ce am spus. Sa se analizeze si cei vinovati sa plece, punct", a raspuns Iohannis.
     El a mai fost intrebat daca va incerca sa schimbe actuala majoritate parlamentara. "Voi schimba felul in care se face politica in Romania", a mai spus liderul PNL. "Tot legat de semnalul dat de romani, invit Guvernul sa pofteasca in Parlament cu bugetul pentru 2015. Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a mai cerut Iohannis.
     * Iohannis: "Rog presedintele sa recheme diplomatii care nu au gestionat corespunzator votarea"
     Klaus Iohannis a spus ieri ca il roaga pe presedintele Traian Basescu sa analizeze situatia votului in strainatate si sa recheme de la post toti diplomatii care nu au gestionat corespunzator situatia din sectiile de votare.
     "Consider ca este un gest minimal sa fie retrasi ambasadorii si consulii acolo unde romanii au fost umiliti", a adaugat Iohannis, citat de Mediafax. "Nu pot sa accept ca exista situatii unde concetateni de-ai mei sa fie tratati cu gaze lacrimogene fiindca vor sa voteze", a mai spus Iohannis.
     De asemenea, Iohannis a facut apel la partide sa demareze discutiile pe marginea legii votului prin corespondenta. 

     * DOSARUL DE INCOMPATIBILITATE AL LUI IOHANNIS
     * Inalta Curte stabileste astazi daca recursul ANI este admisibil
     Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi luat in discutie, astazi, de judecatorii instantei supreme, fara sa se inceapa, insa, judecarea acestuia, magistratii urmand sa stabileasca daca recursul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) este sau nu admisibil.
     Potrivit Codului de procedura penala, exista trei posibilitati prin care se poate solutiona admisibilitatea recursului.
     Astfel, conform articolului 493, care reglementeaza procedura de filtrare a recursurilor, cand aceasta cale de atac este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute de lege sau ca recursul este evident nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Ulterior, decizia se comunica partilor implicate in proces.
     In acest caz, se mentine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit ca Iohannis a fost incompatibil.
     "Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor", este a doua varianta de solutionare a acestui dosar.
     O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului sa pronunte, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si sa fixeze termenul de judecata pe fond a recursului, cu citarea partilor.
     Instanta suprema este cea care va decide definitiv daca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete sau daca raportul ANI va fi anulat, asa cum a dispus si Curtea de Apel Alba-Iulia.
     Agentia Nationala de Integritate ceruse instantei supreme, in 22 octombrie, sa ia in discutie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerand ca judecata ar trebui sa aiba loc inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, nu la doua zile dupa, dar aceasta solicitare a fost respinsa in 27 octombrie.
     In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
     In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema.
     Mai mult, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate, din nou, in 9 decembrie, potrivit Mediafax, articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si candidatul la prezidentiale Klaus Iohannis.

 

 link: Ati aflat ca Iohannis va fi presedinte, din ziarul BURSA

 link: Grupul celor care au luat teapa

 link: "Un presedinte cu afinitati de dreapta poate impiedica derapajele economice"

 link: "In lumina cifrelor prezentate de Guvern, o crestere de impozite in anul 2015 ar fi cu totul ilogica"

 link: Semnal: "Strainii" vor sa se intoarca acasa!

 link: Trei intamplari de la vot
 


(159 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Iohannis: "Parlamentul sa puna pe ordinea de zi Legea amnistiei si sa o pice" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56202697753906 seconds.