Joi, 20 Noiembrie 2014 - 05:45 AM Aleg.RO: Congresul Deputatilor cere Guvernului de la Madrid sa recunoasca statul palestinian

Publicat de: ---

Cotidianul

Motiunea, care a fost depusa de opozitia socialista si a facut obiectul unei negocieri intre partide, precizeaza, totusi, ca recunoasterea "trebuie sa fie consecinta unor negocieri intre parti" si solicita Guvernului o actiune "coordonata" cu Uniunea Europeana .

Motiunea a fost adoptata cu 319 voturi pentru, doua impotriva si o abtinere. Textul, care nu este primul adoptat de Parlamentul spaniol in legatura cu statul palestinian, cere Guvernului sa "recunoasca Palestina ca stat si subiect de drept international" si reafirma ca "unica solutie pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian este coexistenta celor doua state - Israel si Palestina".

Motiunea precizeaza ca recunoasterea trebuie sa fie "consecinta unui proces de negociere intre parti, care sa garanteze pacea si securitatea pentru cele doua parti si respectarea drepturilor cetatenilor si stabilitatea regionala".

De asemenea, motiunea solicita Executivului spaniol sa promoveze "intr-o maniera coordonata" recunoasterea statului palestinian in cadrul Uniunii Europene si in cadrul unei solutii finale pe baza crearii celor doua state.

Totodata, motiunea solicita Guvernului "o actiune comuna cu comunitatea internationala, in special Uniunea Europeana, tinand cont de preocuparile, interesele si aspiratiile legitime ale Israelului". In plus, textul mentioneaza ca Spania trebuie sa promoveze o solutie corecta si durabila in regiune, in conformitate cu statutul de membru nepermanent in Consiliul de Securitate.

Ministrul spaniol de Externe, Jose-Manuel Garcia-Margallo, a reafirmat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca Spania sustine de mai multa vreme principiul coexistentei celor doua state. Motiunea adoptata de Congresul Deputatilor nu este obligatorie si lasa Guvernului posibilitatea de a recunoaste statul palestinian atunci cand va considera ca este momentul potrivit.

Motiunea subliniaza, de asemenea, ca pozitii asemanatoare s-au conturat in acest sens in mai multe state europene, printre care Suedia si Marea Britanie.


(177 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Congresul Deputatilor cere Guvernului de la Madrid sa recunoasca statul palestinian | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69569611549377 seconds.