Joi, 20 Noiembrie 2014 - 05:45 AM Aleg.RO: Basescu: Sunt bucuros pentru voturile din Parlament. Daca s-ar fi produs consecvent, eram in Schengen - DECLARATIILE presedintelui

Publicat de: ---

AMOS News

Basescu a afirmat ca saluta initiativa presedintelui ales, Klaus Iohannis, si a premierului Victor Ponta de a accelera procesul de respingere in Parlament a Legii amnistiei si gratierii si de a se raspunde pozitiv solicitarilor Justitiei in cazul unor parlamentari .

"Va asigur ca daca acest lucru s-ar fi produs in mod consecvent ori de cate ori institutiile abilitate au avut astfel de solicitari, Romania ar fi fost in Spatiul Schengen. Ma bucur mult ca in urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci legea este stapanul lor si ca nu se se pot aseza deasupra legii doar ca sunt parlamentari", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Este, daca vreti, un regret al meu ca n-am reusit sa-i conving in cei 10 ani de mandat cat de important este sa nu blocheze justitia. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Sper ca de acum inainte vor fi consecventi pe astfel de probleme si ca vor crea partenerilor nostri convingerea ca nu a fost doar o intamplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci ca au inteles faptul ca Parlamentul si parlamentarii nu se afla deasupra legii", a mai spus Basescu.

 

DECLARATIILE PRESEDINTELUI:

Despre numirea ministrului de Externe:

- In primul rand, cu privire la numirea celor doi ministri: Am decis sa fac numirea simultan pentru ministrul de Cultura si cel de Externe. In momentul de fata avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate inainte de numirea ministrului de Externe.

- Vreau sa fac o precizare. Am discutat cu domnul ambasador Mihnea Motoc si l-am asigurat de toata deschiderea mea in legatura cu numirea lui in functia de ministru de Externe. Desi eu am semnat decretele de aseara, trebuie duse pana la capat procedurile privind riscul de incompatibilitate.

Citeste si: Basescu: Pentru numirea lui Motoc la MAE, Ponta sa contrasemneze revocarea din functia de ambasador

- Mai intai trebuie sa-si dea demisia din functiile sale prezente. Functia de membru al Guvernului e incompatibila cu orice alta functie de autoritate cu exceptia celei de deputat sau senator ori alte situatii prevazute in Constitutie. In momentul de fata domnul Mihnea Motoc este si ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea trebuie sa existe emiterea decretului de chemare din functia de ambasador.

- Nu exista niciun dubiu in privinta competentei domnului Motoc. Insa decretul de numire nu se publica in Monitor pana nu se publica decretul de revocare din functia de ambasador.

Despre cererea facuta pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru Cristian David:

- Decizia mea nu inseamna ca domnul Cristian David este vinovat, el va merge in fata procurorilor pentru a clarifica daca a primit sau nu mita pentru inlesnirea obtinerii titlului de proprietate.

Despre marirea efectivelor de militari romani din Afganistan:

- La solicitarea ministrului Apararii si a domnului prim-ministru, am aprobat un memorandum prin care pentru 2015 Romania isi mareste contributia cu militari in Afganistan cu maxim 450 de militari.

Despre votul din diaspora la alegerile prezidentiale:

- Cu totii am vazut impiedicarea exercitarii dreptului la vot in strainatate - in Londra, Paris, in Italia, la Torino, si in Spania. De la momentul inchiderii voturilor am cerut informatii de la toti ambasadorii. Am primit in copie toate solicitarile pe care le-au facut  premergator campaniei electorale, in timpul acesteia si intre turul I si II. Toti ambasadorii au solicitat prin Ministerul de Externe marirea numarului de sectii de votare.

- Romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de crestere a numarului de sectii de votare, inclusiv, repet, ambasadorul de la Berlin.

Despre proiectul de buget pe 2015:

- Cer in mod expres ca Guvernul sa prezinte proiectul de buget. Sunt nevoi consistente legate de marirea taxelor, de alocarile pentru proiecte culturale, de mediu. Sunt lucruri extrem de importante.

Citeste si: Basescu: Fac apel la Guvern, prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget pe 2015

Despre proiectele aprobate in aceasta saptamana in Parlament:

- Salut initiativa lui Klaus Iohannis si a lui Victor Ponta de a accelera procesele derulate in Parlament privind respingerea legii gratierii si amnistiei, precum si raspunsul pozitiv la cererile DNA privind arestarea si perchezitiile unor membri ai Parlamentului. Daca acest lucru s-ar fi produs consecvent, Romania ar fi fost in Spatiul Schengen. Ma bucur ca in urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci ca legea e stapanul lor. Este un regret al meu ca n-am reusit sa-i conving in zece ani de mandat cat de important este sa nu blocheze Justitia.

Citeste si: Basescu a semnat numirile lui Mihnea Motoc si HegedĂŒs Csilla la Externe si Cultura Citeste si: Presedintele Traian Basescu a gratiat o femeie condamnata pentru furt, mama a sase copii Citeste si: Basescu il felicita pe Iohannis si ii ureaza succes in exercitarea mandatului


(231 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Basescu: Sunt bucuros pentru voturile din Parlament. Daca s-ar fi produs consecvent, eram in Schengen - DECLARATIILE presedintelui | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53667879104614 seconds.