Vineri, 21 Noiembrie 2014 - 06:30 AM Aleg.RO: Horatius Dumbrava, membru CSM, catre Iohannis: Cereti ridicarea imunitatii parlamentarilor Vosganian, Chitoiu, Borbely, Cosma si Stan!

Publicat de: ---

Puterea taguri: horatius, dumbrava, iohannis, klaus, csm, urmarire, penala, vosganian, chitoiu, borbely

Horatius Dumbava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a trimis lui Klaus Iohannis, joi, o scrisoare deschisa in care ii solicita sa faca demersuri pentru a fi reluata procedura de ridicare a imunitatii si in cazul altor parlamentari . Printre cei enumerati in documentul magistratului se numara Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma si Ion Stan.

„În ultimele zile, asistam la un rol constructiv, fara precedent, al Parlamentului, in a nu obstructiona justitia in a-si face datoria constitutionala. (...) Însa trebuie spus ca si aici trebuie mers pana la capat, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Exista cereri ale procurorului general de ridicare a imunitatii unor parlamentari, respinse fara o justificare de catre Parlament, si ma refer la domnii senatori si deputati, printre altii: Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluata procedura in cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului sa dea liber justitiei in a verifica acuzatiile aduse de procurori”, solicita judecatorul Horatius Dumbrava, in scrisoarea deschisa transmisa presedintelui ales. Magistratul a subliniat, in acelasi context, ca este nevoie, pana la modificarea Constitutiei Romaniei, de o noua lege privind ridicarea imunitatii, „prin care sa se prevada in mod clar ridicarea barierelor nejustificate in indeplinirea actului de justitie”. Dumbrava i-a mai cerut lui Iohannis sa verifice respectarea interdictiei judecatorilor si procurorilor de a nu fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, nominal, pentru fiecare judecator si procuror in parte. În aceasta saptamana, Camera Deputatilor a avizat luarea de masuri preventive in cazul lui Ioan Adam, Ion Dinita si Mircea Rosca, iar Senatul a dat unda verde urmaririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Nitu: Sa se adauge pe lista si fosti ministri!

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, joi, ca nu vede nici un impediment legal in ce priveste transmiterea unei noi solicitari catre Parlament pentru ridicarea imunitatii fostilor ministri in cazul carora procurorii au cerut inceperea urmaririi penale. Întrebat daca poate cere Parlamentului sa ridice imunitatea unor fosti ministri pentru care alesii s-au pronuntat deja, cum ar fi cazurile lui Varujan Vosganian si Daniel Chitoiu, procurorul general a subliniat ca, din punct de vedere legal, aceasta solicitare poate fi adresata oricand. „Acum, cand dumneavoastra imi ridicati aceasta problema, nu vad nici un impediment legal sa nu putem sa solicitam o reanalizare a situatiei de catre Parlament”, a afirmat el.

Parlamentul trebuie sa se pronunte „cand este sesizat in mod procedural, legal”, a comentat, joi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, scrisoarea publica a lui Horatius Dumbrava. „Este un punct de vedere pe care l-a trimis domnului Iohannis si cred ca la acest lucru trebuie sa raspunda domnul Iohannis. (...) Eu cred ca Parlamentul trebuie atunci cand este sesizat sa se pronunte, altfel nu cred ca este util sa facem comunicare publica prin intermediul presei pe cazuri ipotetice”, a raspuns presedintele Senatului, intrebat despre cererile judecatorului Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).


(215 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Horatius Dumbrava, membru CSM, catre Iohannis: Cereti ridicarea imunitatii parlamentarilor Vosganian, Chitoiu, Borbely, Cosma si Stan! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61016893386841 seconds.