Vineri, 21 Noiembrie 2014 - 06:30 AM Aleg.RO: Fostul procuror Mihai Betelie, condamnat la patru ani de inchisoare

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Conform deciziei CAB, Betelie este vinovat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, motiv pentru care a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare . De asemenea, el a fost gasit vinovat de fals intelectual in conditiile participatiei improprii si in legatura directa cu o infractiune de coruptie, iar judecatorii au apreciat ca trebuie condamnat la alti doi ani de inchisoare. In plus, fostul procuror a primit alte sase pedepse de cate 10 luni de inchisoare pentru sase infractiuni de fals in declaratii.

Instanta a decis, in urma aplicarii acestor pedepse, ca Mihai Betelie sa execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani si sase luni de inchisoare, la care au adaugat un spor de sase luni, astfel ca, daca decizia va ramane definitiva, el va sta in spatele gratiilor patru ani in acest dosar.

"Deduce din durata executarii pedepsei principale perioada retinerii din data de 19 ianuarie 2012 si respectiv a arestarii preventive din data de 26 ianuarie 2012 pana la data de 15 mai 2012", a dispus CAB.

In acelasi dosar a mai fost condamnat si Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, el primind o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Vinovat a fost gasit si Gheorghe Marin Dobre, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, el fiind condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in conditiile participatiei improprii si in legatura directa cu o infractiune de coruptie.

Pe langa aceste condamnari, instanta a decis si anularea mai multor contracte.

Fostul procuror-sef al Parchetului Sectorului 4 Bucuresti a mai fost condamnat, definitiv, intr-un alt dosar, in 14 octombrie, de instanta suprema. Alaturi de deputatul PNL Hubert Petru Stefan Thuma, Betelie, a fost gasit vinovat de fapte de coruptie, ei fiind condamnati la cate sase luni de inchisoare cu suspendare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a gasit vinovat pe Thuma de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar pe Betelie, de instigare la aceasta infractiune.

Pedepsele celor doi au un termen de incercare de doi ani si sase luni.

Dosarul de ICCJ a fost despins din cel de la Curtea de Apel Bucuresti.

In 20 martie 2012, Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pe fostul procuror Mihai Betelie, alaturi de liberalul Hubert Petru Stefan Thuma, de fostul secretar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti Grigorescu Bogdan-Nicolae si de avocatul bucurestean Ghoerghe Marin Dobre. Noua luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti si-a declinat competenta, in conditiile in care un Hubert Petru Stefan Thuma a obtinut un mandat de deputat in urma alegerilor de la sfarsitul anului 2012.

Ulterior, in iunie 2013, ICCJ disjunge cauza fata de Mihai Betelie si Hubert Petru Stefan Thuma, in ceea priveste infractiunile de instigare si, respectiv, folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Pentru celelalte infractiuni de care era acuzat Betelie, dar si ceilalti doi inculpati din dosar, instanta suprema a decis formarea unui nou dosar la Curtea de Apel Bucuresti pentru continuarea cercetarii judecatoresti. Astfel, in cazul acestui proces, Betelie este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, de santaj in legatura directa cu o infractiune de coruptie, de fals intelectual in conditiile participatiei improprii si in legatura directa cu o infractiune de coruptie, de fals in inscrisuri sub semnatura privata si de fals in declaratii.

Astfel, pentru prima infractiune, fostul sef al Parchetului Sectorului 4 Bucuresti si deputatul PNL Hubert Petru Stefan Thuma au fost condamnati de Completul de trei judecatori de la instanta suprema, in 22 noiembrie 2013, la sase luni de inchisoare cu suspendare. Decizia nu a fost definitiva, motiv pentru care cei doi au contestat sentinta la Completul de cinci judecatori de la ICCJ, care a decis sa mentina pedeapsa primita in prima instanta .

Potrivit rechizitoriului DNA, in perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, inculpatii Betelie Mihai, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti si Grigorescu Bogdan-Nicolae, secretar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, ar fi efectuat prin persoane interpuse activitati de comert si ar fi participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucuresti in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite. Atributiile de administrare a acestei societati comerciale, ai carei reprezentanti legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpati, au fost impartite intre cei doi inculpati care si-ar fi incalcat interdictiile privitoare la incompatibilitati prevazute in Statutul judecatorilor si procurorilor si, respectiv, in Legea administratiei publice locale. In acest scop, cei doi inculpati s-ar fi ocupat in fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achizitionarea deseurilor colectate selectiv in vederea reciclarii), implicandu-se in mod direct in tot ceea ce insemna functionarea acesteia: relatiile cu partenerii de afaceri, selectia de personal si plata salariilor, achizitii de utilaje si plata acestora, relatiile cu unitatile bancare, distributia marfurilor, plata chiriei etc.

De asemenea, in perioada septembrie - noiembrie 2011, Betelie i-ar fi solicitat lui Thuma, vicepresedinte al Partidului National Liberal - Filiala Ilfov, sa il sprijine in demararea si dezvoltarea activitatii SC Enviroservice SRL (cu punct de lucru in comuna Vidra, judetul Ilfov), apeland la prerogativele functiei sale de conducere a unei filiale locale a partidului politic respectiv.

Astfel, inculpatul Thuma Hubert-Petru-Stefan ar fi intermediat legaturile dintre inculpatul Betelie Mihai si primarii unor comune si orase din judetul Ilfov, membri PNL, si i-ar fi determinat pe acestia sa faca demersuri pentru bunul mers al afacerii lui Betelie Mihai (de exemplu, identificarea si facilitarea accesului la spatii de depozitare, primirea fictiva de utilaje etc.)

In perioada noiembrie - decembrie 2011, in conditiile in care o societate comerciala aflata in relatii contractuale cu SC Enviroservice SRL a incetat derularea unui contract din cauza existentei unor nereguli, inculpatii Betelie Mihai si Grigorescu Bogdan-Nicolae, profitand de functiile publice detinute, ar fi exercitat presiuni asupra reprezentantilor acestei firme pentru ca acestia sa incheie un act aditional prin care firma pe care o reprezentau sa continue livrarea de deseuri reciclabile catre SC Enviroservice SA desi aceasta societate comerciala nu indeplinea toate conditiile legale in vederea achizitionarii unor astfel de deseuri.

Potrivit DNA, Mihai Betelie si Gheorghe Marin Dobre, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, ar fi determinat un notar public sa autentifice, la 12 iunie 2008, un contract de vanzare-cumparare de bunuri viitoare, atestand fapte nereale, in conditiile in care notarul nu cunostea acest aspect. In plus, Betelie ar mai fi incheiat si un contract fictiv de imprumut, pe care l-a mentionat in cuprinsul declaratiilor de avere depuse in calitate de magistrat in cursul anilor 2008 - 2010.

In 20 decembrie 2012, Mihai Betelie a fost exclus din magistratura de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Citeste si Deputatul Hubert Thuma si fostul procuror Mihai Betelie, condamnati definitiv pentru coruptie


(658 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Fostul procuror Mihai Betelie, condamnat la patru ani de inchisoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72653388977051 seconds.