Vineri, 21 Noiembrie 2014 - 06:30 AM Aleg.RO: Criza politica, care dureaza de peste sase luni in Kosovo este pe sfarsite

Publicat de: ---

Puterea taguri: criza, politica, dureaza, luni, kosovo, sfarsite

Cea mai grava criza politica din Kosovo s-ar putea incheia dupa ce principalele doua partide din Kosovo, LDK condus de Isa Mustafa si cel al premierului in exercitiu Hashim Thaci au decis sa formeze o coalitie care sa permit incheierea crizei .

PDK, cu 37 de deputati, si LDK, cu 30 de deputati, dispun impreuna de majoritate in Parlamentul cu Parlamentul kosovar urmeaza sa se reuneasca in curand pentru alegerea presedintelui sau, un prim pas spre crearea de institutii ale tarii.

Hashim Thaci si Isa Mustafa au convenit asupra principiului crearii unei coalitii intre partidele lor care ar putea 'permite crearea de institutii ale Republicii Kosovo', a declarat presedinta Kosovo Atifetet Jahjaga intr-un comunicat.

Comunicatul a fost publicat dupa o intrevedere intre Thaci si Mustafa organizata miercuri seara in prezenta presedintei Jahjaga si a ambasadoarei SUA in Kosovo, Tracey Ann Jacobson. În document nu se precizeaza daca premierul in exercitiu, care se afla la putere in Kosovo din 2008, ii va ceda postul lui Isa Mustafa. Cu toate acestea formatiunea LDK condusa de Mustafa a precizat intr-un alt comunicat ca acesta va fi candidatul pentru functia de sef al guvernului.

Cele sase luni de criza politica fara precedent sunt rezultatul unei inexactitati in constitutia Kosovo. Aceasta prevede ca partidul care a castigat alegerile legislative poate desemna un candidat pentru functia de presedinte al Parlamentului. Cu toate acestea, nu este mentionat niciun termen, nici numarul de incercari, si, mai ales, constitutia nu prevedea posibilitatea ca opozitia, chiar daca aceasta dispune de majoritate ca in cazul actual, sa propuna un candidat. Fara alegerea unui presedinte al Parlamentului, procesul de formare a guvernului si a altor institutii este blocat, noteaza sursa citata.


(199 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Criza politica, care dureaza de peste sase luni in Kosovo este pe sfarsite | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1102061271667 seconds.