Miercuri, 26 Noiembrie 2014 - 05:52 AM Aleg.RO: Dupa ce a platit „pretul politic”, Victor Ponta vrea vot electronic in Diaspora

Publicat de: ---

Puterea taguri: victor, ponta, vot, electronic, diaspora

Ecoul problemelor aparute in strainatate la ambele tururi ale alegerilor prezidentiale s-a auzit inca o data . De aceasta data, la o dezbatere din plenul Camerei Deputatilor, unde a fost solicitata si prezenta premierului Victor Ponta. Liderul social-democratilor si-a cerut scuze pentru cozile create la ambasade si consulate si a precizat ca alaturi de fostii ministri MAE, Titus Corlatean si Teodor Melescanu, a platit „pretul politic”. In opinia lui Ponta, votul prin corespondenta sau cel electronic reprezinta doua solutii pentru un viitor in care toti romanii din afara tarii sa poata vota.

Ceea ce s-a intamplat la alegerile de la 2 si 16 noiembrie a fost catalogat de Ponta ca fiind „o situatie cu totul si cu totul reprobabila”, care a aratat ca „prevederile din Legea 370/2004 care reglementeaza organizarea votului atat in tara, cat si in Diaspora sunt depasite de realitatile demografice si tendintele de libera circulatie, in special in spatiul UE”. Deputatul PSD a mai spus ca in 2014, „in primul tur au votat 161.000 de cetateni romani aflati in strainatate, iar in turul doi, 378.811, deci un numar de trei ori mai mare, aproape de trei ori mai mare, decat in 2009”. „Cu toate acestea, au existat si la primul tur si la turul doi cetateni romani care au asteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este evident, l-am spus si atunci, il spun si acum, dupa alegeri, ca fiind inacceptabil, mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta si e un pret meritat”, a spus Ponta. Pentru rezolvarea problemelor, liderul social democratilor a propus o legislatie care sa permita fie votul prin corespondenta, fie votul electronic. „A doua propunere la fel de importanta, pe care va rog sa o luati in considerare, este de a da unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului, asa cum este Autoritatea Electorala Permanenta, toate atributiile legale pentru organizarea votului. MAE nu are ca sarcina principala organizarea voturilor”, a mai indicat Ponta.

Contraatac la opozitie

Premierul a raspuns si unor remarci venite din partea deputatului PNL, Ludovic Orban, care a taxat situatia creata in Diaspora si inaintea acestei dezbateri. „As vrea, insa, atunci - si voi participa la acest lucru ca deputat, ca lider de partid - la aceste dezbateri as vrea sa luam deciziile, insa repet, rational, cu bun simt si cu gandire pentru solutii, nu cu demagogie, nu cu bufonerii din partea unor bufoni, pe care ii stim foarte bine, cu gandul ca in 2007-2008, multi dintre romani au plecat din tara tocmai pentru ca unii care erau ministri la transporturi furau cu sutele de milioane. Si, cum a spus domnul Vasile Blaga, cum a zis domnul Vasile Blaga, in 2009, ca Ludovic Orban ar trebui arestat, pentru ca nu a fost arestat si atunci multi romani au considerat ca aici e o tara in care hotii si bufonii raman in continuare, bufoni care, daca nu ar fi fost pe lista USL, nu ar fi fost azi in Parlament, cu siguranta, ca sa ne dea lectii”, a declarat Ponta.

Orban vrea demisia lui Ponta

Imediat dupa ce Ponta s-a adresat in plenul Camerei Deputatilor, la microfon a vorbit si Ludovic Orban, care a declarat ca prim-ministrul nu a inteles nimic din situatia creata in strainatate. „Domnule Ponta, dati-va demisia din functia de prim-ministru. Este singurul gest prin care puteti iesi cat de cat onorabil din situatia in care singur v-ati pus. În ceea ce priveste incalcarea dreptului fundamental si impiedicarea dreptului de vot, solicit de la aceasta tribuna Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie sa nu trateze aceasta ancheta ca pe o ancheta oarecare. (…) Domnule Ponta, sunteti o pata pe obrazul Romaniei. Sunteti omul care a reusit sa ne faceti de ras in fata intregii Europe”, a afirmat Orban.

Premeditare cu sange rece

Deputatii opozitiei au taxat dur atitudinea lui Victor Ponta in legatura cu votarea din Diaspora. Printre cele mai vehemente voci s-a aflat cea a deputatului PDL de Diaspora, Mircea Lubanovici, care a spus ca premierul „a premeditat cu sange rece” desfasurarea alegerilor din strainatate si „a aratat ce inseamna abuzul de putere”, dar si ca alegerile de la 16 noiembrie „au demonstrat demagogia si minciuna care caracterizeaza actul guvernarii”. „Domnule prim-ministru, cer, in numele romanilor din Diaspora, sa faceti reforma consulatelor pentru ca ati trimis oameni pe baza politica si mai putin pe baza de competenta! Domnule prim-ministru, cred ca lectia pe care ati primit-o va va fi de folos si romanii pe care-i reprezint nu vor mai fi ignorati”, a precizat Lubanovici.

Tomac vrea vot prin corespondenta

Referitor la dezbaterea privind votul din Diaspora, deputatul PMP, Eugen Tomac, a declarat ca trebuie introdus de urgenta votul prin corespondenta. „Cred ca toti oamenii politici ar trebui sa constientizeze un lucru esential, nu mai putem imparti Romania din interior si Romania din afara, vorbim de romanii care locuiesc in interiorul UE si la Londra, si la Cluj oamenii au aceleasi drepturi si obligatii pe care le au toti cetatenii comunitari si din acest punct de vedere cred ca solutia cea mai sigura este sa introducem de urgenta votul prin corespondenta. Cui ii este frica de romani si de votul romanilor nu are ce cauta in politica. Ar trebui sa avem curajul si deschiderea necesara pentru a veni in intampinarea romanilor, nu sa ii respingem, asa cum s-a intamplat la 2 si pe 16 noiembrie”, a spus Tomac. De asemenea, acesta a solicitat readucerea pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a proiectului legii votului prin corespondenta. „Solutia este simpla si profit domnule presedinte sa readucem pe ordinea de zi proiectul legii votului prin corespondenta sa il supunem dezbaterii sau sa il retrimitem la comisie”, a aratat Tomac.


(190 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Dupa ce a platit „pretul politic”, Victor Ponta vrea vot electronic in Diaspora | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60839295387268 seconds.