Miercuri, 26 Noiembrie 2014 - 05:52 AM Aleg.RO: Ponta a revenit cu o minciuna uriasa si cu jigniri

Publicat de: ---

Cotidianul

În plenul Parlamentului s-a desfasurat marti o sedinta – la solicitarea grupurilor parlamentare PNL si PSD – privind situatia inregistrata in diaspora la cele doua tururi de scrutin . Premierul Ponta, la prima sa reaparitie in public, a tras o minciuna nerusinata si l-a jignit pe Ludovic Orban.

O minciuna sfruntata

Prima aparitie publica de dupa alegeri a premierului Victor Ponta, si prima mare minciuna debitata: „Oamenii in diaspora au votat doi candidati, nu partide, iar acum unele partide vorbesc in numele diasporei, dar nu au facut-o si inainte de alegeri”. Minciuna are insa picioare scurte. Vicele liberal Ludovic Orban i-a reamintit premierului ca a existat chiar si o motiune simpla pe tema romanilor din diaspora.

Este vorba de motiunea simpla din 13 octombrie 2014, promovata de PNL si PDL in Camera Deputatilor si care a fost intitulata „Romanii de pretutindeni – victimele unui actor netalentat si dezinteresat”. 50% din textul motiunii facea referiri la activitatea defectuoasa a ministrului de resort, Bogdan Stanoevici, si la modul in care sunt tratati de regula romanii din strainatate. Partea a doua a textului punea in discutie modul defectuos al organizarii sectiilor de votare. Erau date exemple cu amplasarea unor sectii de votare in localitati cu foarte putini romani si desfiintarea altor sectii din zone cu comunitati mari romanesti. Culmea, printre exemple a fost dat si orasul Torino (unde, dupa cum se stie, pe 16 noiembrie s-au inregistrat ciocniri intre politie si sutele de romani care nu au mai apucat sa voteze), autorii motiunii acuzand faptul ca din 2 sectii de votare in 2009, pentru prezidentialele din 2014 s-a decis inchiderea unei sectii, desi in oras „locuiesc 40.000 de romani” (eroare, locuiesc 55.000 de romani – n.a.).

O alta minciuna, „Ministerul Afacerilor Externe nu are ca sarcina principala organizarea votului, are ca sarcina reprezentarea intereselor diplomatice si politice ale Romaniei in relatiile cu alte state, protectia cetatenilor romani aflati in alte state. Au raspuns politic doi ministri de Externe...”. Si aici trebuie sa prezentam care este realitatea: art.12, alin.3 din Legea 370/2004 – „Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, in termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor”.

Orban i-a cerut demisia, Ponta l-a facut bufon

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut lui Victor Ponta demisia din cauza organizarii foarte proaste a votului in strainatate. Orban i-a reamintit premierului ca a declarat pe 3 noiembrie ca daca in turul II, „o singura persoana” nu va putea sa voteze, ca demite toata conducerea MAE si a aratat ca Melescanu si Corlatean au fost doar acari pauni. Deputatul liberal a mai afirmat ca prin modul in care a fost tratat votul din diaspora, Romania s-a facut de ras in strainatate. Replica lui Ponta a fost una deja „clasica”: l-a facut bufon pe Ludovic Orban si l-a acuzat ca din cauza unuia ca el, pe cand era ministru al transporturilor au plecat multi romani din tara si i-a spus ca daca nu ar fi fost pe listele USL nu ar fi intrat in Parlament. Cum sedinta a fost inchisa in secunda urmatoare „concluziilot” premierului, Orban nu a mai putut sa-i dea replica de rigoare.

Alba-neagra cu votul electronic sau prin corespondenta

Dupa ce cu o jumatate de gura a recunoscut ca „este inacceptabil” ca au fost cozi mari si ca unii romani din diaspora nu au putut vota (dar nu a uitat sa treaca in revista ce a facut BEC, MAE pentru ca „de trei ori mai muli romani ca in 2009 sa voteze”) si a afirmat ca a „platit pretul politic” (in fapt Ponta nu a pierdut in diaspora, a pierdut categoric si in tara), Victor Ponta a mentionat ca legislatia actuala este depasita si ca se impune fie votul prin corespondenta, fie votul electronic. Dar atat liderul deputatilor PSD (Marian Neacsu), cat si deputatul Virgil Guran (din grupul Tariceanu) s-au pronuntat categoric impotriva celor doua sisteme, iar liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a atras atentia asupra problemelor de securitate ale celor doua sisteme. Practic am asistat la o sceneta de teatru, din care Victor Ponta a vrut sa iasa bine, dar nu credem ca a reusit.


(205 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Ponta a revenit cu o minciuna uriasa si cu jigniri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50459003448486 seconds.