Miercuri, 26 Noiembrie 2014 - 05:52 AM Aleg.RO: Lovitura pentru "baietii destepti" din industria gazelor

Publicat de: ---

Bursa      Deputatii din Comisia de Industrii au aprobat, ieri seara, un proiect de modificare a Legii Energiei prin care impun tranzactionarea transparenta a gazelor disponibile pentru piata libera, respectiv pe platformele OPCOM si BRM .
     Mai multi parlamentari din Comisie cu care am vorbit ne-au explicat ca nu este vorba de intreaga cantitate de gaze produse intern, ci doar de cea care ramane disponibila dupa ce este asigurat necesarul populatiei si al CET-urilor, dar si consumul propriu tehnologic al operatorilor.
     Lucian Bode, fost ministru al Economiei si membru in Comisa de Industrii ne-a declarat: "Am dat ANRE - reglementatorul pietei de energie - termen de un an sa asigure legislatia secundara si sa fie dezvoltat cadrul proprice de tranzactionare centralizata. Astfel, gazele disponibile pentru piata libera vor fi tranzactionate transparent incepand din 2016".
     Proiectul, care are o vechime de un an, a fost sprijinit de ministrul Economiei, Constantin Nita, apoi de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, si, nu in ultimul rand, de marii distribuitori de gaze.
     ANRE a sustinut transparenta, dar nu a mers pe principiul "totul sau nimic", preferand sa impuna, pentru anul viitor, tranzactionarea in mediu bursier a minim 35% din cantitatile de gaze disponibile pentru piata libera. Acest procent urmeaza sa scada treptat pana la 20% in 2018. Ordinul ANRE cu metodologia de calcul aferenta a fost publicat in Monitorul Oficial de ieri.
     Conducerea ANRE a explicat, in repetate randuri, ca tranzactionarea transparenta a intregii cantitati are mai multe riscuri, printre care si privarea populatiei de o parte din gazele ieftine din productia interna, daca producatorii vand prea mult pe piata libera. Adica, exista pericolul ca unii jucatori, "baieti destepti", sa-si securizeze cantitati de gaze importante de pe burse, in detrimentul populatiei, dupa care sa le revanda la suprapret.
     Exista si opinii in piata potrivit carora modificarea legislativa de ieri este apa de ploaie, intrucat "baietii destepti" au la dispozitie un an sa-si securizeze cantitatile pe termen lung, avand in vedere ca sunt permise, in prezent, contractele bilaterale directe.
     La inceputul acestui an, un grup de 23 de parlamentari PSD si PNL au depus o initiativa de modificare a Legii energiei prin care vor sa instituie obligativitatea tranzactionarii gazelor pe bursele de profil, care asigura un mediu transparent si nediscriminatoriu. Printre semnatari se numara Dumitru Chirita, Gheorghe Marin, Rodin Traicu, Florin Tataru, Viorel Hrebenciuc, Neculai Ratoi, Emil Nita, Ninel Peia si Sorin Grindeanu.
     Actuala lege care guverneaza domeniul energetic a impus tranzactionarea transparenta doar a electricitatii, nu si a gazelor, inclusiv pentru firmele private. Astfel, de la intrarea sa in vigoare, din a doua jumatate a anului 2012, bursa de energie OPCOM a castigat mult in lichiditate, iar preturile de tranzactionare au cunoscut un declin, care a fost accentuat, anul trecut, de surplusul de energie eoliana si hidro, dar si de diminuarea drastica a consumului.   


(168 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Lovitura pentru "baietii destepti" din industria gazelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62062096595764 seconds.