Joi, 27 Noiembrie 2014 - 06:03 AM Aleg.RO: Comisioanele bancare, nivel foarte ridicat in Romania in raport cu statele UE

Publicat de: ---

Bursa      Comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat in Romania in raport cu celelalte state membre UE, arata un raport al Consiliului Concurentei . Un studiu al Comisiei Europene, realizat in anul 2009, arata ca Romania se situeaza pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati, conform sursei citate, care precizeaza faptul ca, in tara noastra, aceste costuri depasesc considerabil media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, diferenta fiind de aproximativ 50 de euro.
     In afara de Marfin Bank si Banca Transilvania, toate celelalte banci au taxe de cel putin 2,5 lei/luna pentru administrarea lunara a unui cont curent de baza, confom statisticii Consiliului Concurentei, care indica si faptul ca interogarea soldului este taxata de majoritatea bancilor, exceptie facand Piraeus Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank.
     Raportul precizeaza: "Cele mai multe banci nu percep comision la eliberarea unui extras de cont lunar, exceptie facand Banca Transilvania si Libra Internet Bank, unde fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei. In afara acestor doua banci, institutiile de credit din Romania percep comisioane doar pentru eliberarea unui duplicat al extrasului de cont. Aceste tarife incep de la 1 leu (OTP Bank) si ating maximul de 10 lei (Banca Comerciala Carpatica), avand o medie in valoare de aproximativ 4 lei/extras".
     De asemenea, serviciul de Internet Banking, care in majoritatea statelor europene este gratis, in tara noastra este tarifat de catre banci cu sume de aproximativ 1 euro/luna. Cel mai inalt tarif este perceput de OTP Bank in valoare de 1,5 euro/luna, dar sunt situatii in care acest serviciu este oferit gratuit pentru clientii Unicredit Țiriac Bank, Banca Romaneasca, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank.
     Conducerea autoritatii pentru Concurenta apreciaza ca analiza comparativa a evolutiei dobanzilor cu situatia comisioanelor pentru serviciile bancare ce acopera cel mai mare numar de clienti indica o putere de piata net superioara a bancilor, in raport cu clientii posesori de carduri de debit, si un grad relativ redus de concurenta generat de nivelul uniform al comisioanelor. O cauza importanta a acestei situatii este reprezentata de barierele ridicate pentru consumatori in privinta schimbarii furnizorului (switching costs) de servicii bancare (in special cardurile de debit). In acest context, initiativele care vizeaza cresterea caracterului pro-competitiv al reglementarilor, mai ales prin eliminarea barierelor in calea schimbarii furnizorului (cum ar fi portabilitatea conturilor bancare), prezinta o importanta deosebita din perspectiva autoritatii nationale de concurenta, se mai arata in raport.
     Pentru retragerea de numerar de la ATM-urile proprii, doar banci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe banci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR si Bancpost, precizeaza raportul citat.
     In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la clientii persoane fizice prezinta un grad mai mare de variabilitate. Cel mai inalt comision este perceput din nou de catre BCR, acesta atingand nivelul de 1% + 6 lei, in timp ce tariful celor mai multor banci nu depaseste 0,5% + 2,5 lei.
     Tarifele pentru tranzactii internationale - retrageri de numerar in afara Romaniei - variaza de la banca la banca: toate comisioanele depasesc pragul de 1% din valoarea tranzactiei, acestuia adaugandu-i-se o suma fixa in lei sau valuta, in functie de banca. Comisionul maxim inregistrat este de 2% + 10 lei (Libra Internet Bank), remarca specialistii Consiliului Concurentei.
     Desi cele mai multe banci pastreaza comisionul de 0,2% la fiecare tranzactie, se poate observa o usoara crestere a tarifelor in ultima perioada de timp. Cea mai notabila modificare se inregistreaza in cazul tarifelor percepute de BCR (de la 0,2% min. 0,5 lei la 1,75% min. 5 euro), fiind urmata de Raiffeisen Bank (de la 0,2% min. 0,2 lei la 1,5% min. 1 EUR). Acestea sunt, de altfel, si cele mai inalte tarife percepute pentru retragerea de numerar in reteaua de ATM-uri proprii, au comentat reprezentantii Consiliului Concurentei.
     La nivel national, Consiliul Concurentei a instrumentat o investigatie sectoriala in scopul identificarii eventualelor practici anticoncurentiale pe piata serviciilor de plati cu carduri si a potentialelor disfunctionalitati ale acesteia, care actioneaza in detrimentul bunastarii consumatorului. Investigatia a scos in evidenta mai multe probleme de concurenta, importante pe piata nationala a cardurilor de plata, printre care modul de determinare si nivelul comisioanelor interbancare pe piata cardurilor.
     In vederea gasirii celei mai bune solutii prin care aceste comisioane interbancare sa fie reduse substantial, Consiliul Concurentei a initiat discutii, cu autoritati guvernamentale, dar si cu reprezentanti ai mediului de afaceri, cu privire la necesitatea adoptarii unei reglementari pentru plafonarea nivelului comisionului interbancar, reglementare care ar putea aduce beneficii pentru consumatori, prin reducerea preturilor de vanzare (transferarea catre consumatori a economiilor generate la comercianti din reducerea comisioanelor interbancare).
     Ca rezultat al acestor demersuri si pentru a asigura consistenta intre tendinta inregistrata la nivel european si prevederile la nivel national, Ministerul Finantelor Publice, in colaborare cu Consiliul Concurentei, a elaborat un proiect de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, incluzand si plafonarea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit, potrivit raportului citat. S-a introdus si o perioada de gratie de sase luni pana la implementare, iar aceste plafoane se aplica tranzactiilor intre bancile acceptante si bancile emitente aflate pe teritoriul Romaniei. Cu toate acestea, sunt exceptate de la aplicare operatiunile cu carduri comerciale, retragerile de numerar de la bancomate si operatiunile cu carduri emise de sisteme tripartite de plata cu cardul. Nerespectarea acestor plafoane este sanctionata cu amenda, mai precizeaza sursa citata.
     Proiectul de lege, aprobat de Guvern (2 aprilie 2014), cu avize favorabile din partea Consiliului Legislativ si BNR, se afla acum in dezbatere in Senat. Pentru a intra in vigoare, este necesar ca proiectul sa fie aprobat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, potrivit Consiliului Concurentei. 

     Procesul de crestere a rentabilitatii sistemului bancar romanesc, inceput in anul 2013, a continuat si pe parcursul anului 2014, iar in ultimii patru ani, rata creditelor neperformante s-a aflat intr-o continua crestere, rata creditelor neperformante ajungand in prezent la 22,3% din totalul creditelor acordate. Acest fapt se datoreaza, in primul rand, crizei economice, ce a facut ca volumul ridicat de credite acordate in perioada 2005-2008 sa devina neperformante, ceea ce a afectat deopotriva populatia si sectorul bancar, mai noteaza Consiliul Concurentei.
     Documentul explica: "Din evolutia marjelor de dobanda intre creditele si depozitele in sold si cele noi pentru gospodarii populatie, se poate observa ca diferenta dintre marjele credite - depozite in sold si cele noi denominate in euro se mentin mai ridicate decat valorile credite - depozite denominate in lei. In anul 2012, a avut loc o scadere puternica a acestor marje, expresie a intensificarii concurentei pe partea atragerii de resurse (depozite) la nivelul intregului sector. In ultima parte a perioadei analizate (n.r. 2013-2014), se observa o tendinta de crestere a diferentei dintre nivelul dobanzii la credite si depozite in sold si noi, denominate in euro, spre deosebire de cele denominate in lei, care manifesta o tendinta descrescatoare, o posibila cauza fiind politica Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a stimula creditarea in moneda nationala, in detrimentul creditarii in valuta".
     In ceea ce priveste evolutia marjelor de dobanda intre creditele si depozitele in sold si cele noi pentru societati nefinanciare, Consiliul a remarcat ca, la finalul anului 2012, a avut loc o scadere a acestor marje, expresie a intensificarii concurentei pe partea atragerii de resurse (depozite) la nivelul intregului sector, urmate de o crestere in anul 2014. In perioada 2010-2011, diferentele de marje in euro dintre credite si depozite au fost foarte mici, luand atat valori pozitive, cat si negative. Incepand cu ianuarie 2014, nivelul marjelor credite-depozite noi a fost mai mare decat cele aflate in sold, ceea ce poate semnifica o scadere a nivelului concurentei din sector, conform sursei citate.
     Evolutia dobanzilor de referinta, in special ROBOR, a condus la scaderea per ansamblu a costurilor creditarii, fapt care nu a condus insa si la o relansare a creditarii, datorita persistentei incertitudinilor macro-economice si a unei perceptii prudente in randul consumatorilor si investitorilor asupra mediului economic, considera expertii autoritatii pentru Concurenta.

   


(248 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Comisioanele bancare, nivel foarte ridicat in Romania in raport cu statele UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5553719997406 seconds.