Vineri, 28 Noiembrie 2014 - 05:58 AM Aleg.RO: UDMR: Condamnarea lui Marko Attila, profund nedreapta. Decizia instantei, un precedent periculos

Publicat de: ---

Puterea

Intr-un comunicat de presa transmis joi, reprezentantii UDMR arata ca decizia instantei pericliteaza tot ceea ce Uniunea a intreprins pe parcursul ultimilor 20 de ani, in domeniul retrocedarii bunurilor confiscate, transmite corespondentul MEDIAFAX .

"UDMR a luat cunostinta, cu indignare si stupoare, de decizia prin care deputatul Marko Attila a fost condamnat de instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare. Consiliul Permanent al UDMR considera condamnarea profund nedreapta fata de biserica maghiara, fata de cei care au contribuit la aplicarea legii, precum si fata de cei carora dictatura comunista le-a confiscat in mod abuziv bunuri imobiliare. Decizia instantei creeaza, astfel, un precedent periculos, in baza caruia vor putea fi solicitate anulari ale deciziilor de retrocedare adoptate pe cai similare. Astfel, este periclitat tot ceea ce a intreprins Uniunea pe parcursul ultimilor 20 de ani, in domeniul retrocedarii bunurilor confiscate", se arata in documentul citat.

Reprezentantii UDMR au subliniat ca, inca de la infiintarea sa, Uniunea a militat pentru retrocedarea imobilelor confiscate si nationalizate, confruntandu-se de foarte multe ori cu un puternic curent politic de opozitie.

"Azi, datorita eforturilor Uniunii, numeroase imobile bisericesti si private se afla din nou in proprietatea celor de drept, insa procesul de retrocedare nu s-a incheiat in totalitate. Din 1990 incoace, demnitarii UDMR au continuat sa depuna eforturi in acest sens. La fel a facut si deputatul Marko Attila, care, de-a lungul carierei sale politice, a sprijinit procesul de retrocedare a peste 1.000 de imobile bisericesti nationalizate. Instanta, prin sentinta definitiva, l-a condamnat pe nedrept nu numai pe Marko Attila, ci a decis si renationalizarea Colegiului Székely Mikó", mai spun reprezentantii UDMR.

Acestia sustin ca Uniunea va initia toate demersurile necesare pentru ca "procesul Mikó" sa ajunga la cele mai inalte foruri internationale si solicita bisericilor, societatii civile si intregii comunitati maghiare din Transilvania ”sa isi exprime o larga solidaritate in acest caz".

Miercuri, deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Ploiesti la trei ani de inchisoare cu suspendare in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile, dupa ce initial fusese condamnat la aceeasi pedeapsa, dar cu executare.

Prin aceeasi sentinta, un alt inculpat din acest dosar, Marosan Tamas, condamnat initial tot la trei ani de inchisoare cu executare, beneficiaza, de asemenea, de suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In ceea ce il priveste pe cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploiesti a mentinut decizia instantei de fond.

Marko Attila-Gabor a fost condamnat, in 28 iunie 2012, la trei ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, care l-a gasit vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. In acelasi dosar au fost condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului. Conform sentintei pronuntate de Judecatoria Buzau si publicate pe portalul instantelor de judecata, ”partea vatamata Municipiul Sfantul Gheorghe nu s-a constituit parte civila, prejudiciul nefiind acoperit”.

Totodata, saptamana trecuta procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar cu sefa DIICOT Alina Bica, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despagubire in 2011.

Dupa anuntarea deciziei de condamnare a lui Marko Attila, vicepremierul ungur Zsolt Semjen a declarat, pentru MTI, ca Guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca acesta a fost condamnat definitiv intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate.

Potrivit lui Semjen, eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor propritati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko, sunt inacceptabile.

Purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, a apreciat, joi, ca fiind "cel putin nepotrivit si neadecvat" gestul vicepremierului ungar Zsolt Semjen de a se pronunta asupra unei decizii definitive a instantei romane privind condamnarea lui Marko Attila pentru abuz in serviciu.


(557 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

UDMR: Condamnarea lui Marko Attila, profund nedreapta. Decizia instantei, un precedent periculos | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53306889533997 seconds.