Vineri, 28 Noiembrie 2014 - 05:58 AM Aleg.RO: Are Putin un ?cal troian? la Berlin?

Publicat de: ---

romanialibera

Presedintele rus curteaza si finanteaza partidele populiste din Europa pentru a castiga influenta in UE, sustine The Independent . In Franta, Frontul National, de extrema dreapta, a primit recent un imprumut de 9 milioane euro prin intermediul unei mici institutii financiare cu legaturi ce duc spre un apropiat colaborator al lui Vladimir Putin, pentru a finanta campania partidului la alegerile regionale de anul viitor. In Rusia, Putin se pazeste de astfel de situatii si a promulgat o lege care interzice finantarea partidelor politice ruse din strainatate.

Vladimir Putin este suspectat ca se afla in spatele unei trezorerii si al extraordinarei ofensive ruse de sarm pentru seducerea partidelor populiste de extrema dreapta in Europa cu scopul cresterii influentei Kremlinului in Uniunea Europeana. In cursul ultimelor saptamani, obiectivele Moscovei au inclus xenofobul partid Frontul National si politicieni francezi, ca si trei partide germane, Partidul neo-nazist national democrat (NPD), Aternativa eurosceptica pentru Germania (AFD) si social-democratii SPD.

La finele lunii septembrie, banca rusa First Czeck-Russian Bank (FCRB) a acordat un imprumut de 9 milioane euro Frontului National, partidul Marinei Le Pen, dupa cum a confirmat trezorierul formatiunii extremiste, Wallerand de Saint-Just. Intr-un articol aparut in Mediapart se dezvaluie \'un intens lobby al liderilor FN la Moscova\' si se evoca o intalnire in februarie intre Marine Le Pen si deputatul nationalist Alexandre Mihailovici Babakov, al carui nume apare pe lista persoanelor vizate de sanctiunile UE contra Rusiei, dar si cu presedintele Putin. Site-ul subliniaza ca acest credit pune problema originii fondurilor si a unei eventuale ingerinte straine in viata politica franceza si precizeaza ca banca este \'de facto in mainile unui fost cadru bancar al statului rus\', Roman Iakubovici Popov. Banca ceho-rusa FCRB este practic necunoscuta in Occident si media germana declara ca o parte majoritara a actiunilor institutiei financiare este detinuta de oligarhul rus Ghenadi Timcenko, apropiat colaborator al lui Putin. Creditul bancar catre FN a fost urmat de dezvaluirea detaliilor unui document privind strategia Moscovei in care se sugereaza ca Putin a fost avizat sa incerce influentarea politicii europene prin acest creditor.

Putin, bancherul extremistilor

Cotidianul Bild a publicat fragmente dintr-un articol al Centrului de Reflexie cu sediul la Moscova, intitulat \'Putin, noul lider al conservatorismului international\'. Documentul descrie cum presedintele rus poate influenta tari din UE, printre care Germania, partener comercial european. Analistii spun ca miscarea este o tentativa a Kremlinului de a gasi amici europeni care sustin pozitia Rusiei in Ucraina. \'Rusia se simte izolata si va reveni la conservatorismul sau instinctiv, ca in secolul dinaintea primului razboi mondial\', estimeaza Christian Wipperfurth de la Asociatia germana de politica externa. Pana in prezent, Putin s-a bazat pe amicii sai germani, ca fostul cancelar social-democrat Gerhard Schröder, pentru a exercita o anume influenta politica la Berlin. Schröder, care lucreaza pentru gigantul rus al energiei, Gazprom, l-a descris pe Putin drept un \'democrat impecabil\'...

Documentul Centrului de Reflexie sugereaza ca Moscova ar putea repeta strategia fata de FN pentru a influenta noii veniti in zona dreptei euroscepticilor, AFD din Germania, si recomanda finantarea acestui partid german cu aurul Rusiei sau utilizarea partidului ca intermediar pentru negocieri cu scopul reumplerii seifurilor. O parte a strategiei anti-euro a AFD este de a gestiona finantele sale in aur si din octombrie partidul a vandut acest metal in valoare de 2,1 milioane euro. Liderul adjunct al formatiunii, Alexandre Gauland, este un transfug din randul crestin-democratilor conservatori ai Angelei Merkel, care a avertizat de cateva ori ca sanctiunile occidentale slabesc Rusia.

Kremlinul este suspectat ca a fost in spatele unui \'summit pentru pace\' destinat sa explice pozitia actuala a Moscovei in Ucraina, summit desfasurat intr-un hotel de lux din Berlin, weekendul trecut, in prezenta a doi membri ai partidului neo-nazist NPD, Gauland si politicianul veteran al SPD, Egon Bahr, un gest care stanjeneste conducerea SPD, partidul care face parte din marea coalitie a cancelarului Angela Merkel. Invitatul-vedeta al Summitului pentru pace a fost Vladimir Iakunin, seful xenofob al retelei feroviare a Rusiei si apropiat colaborator al lui Putin, unul dintre pu?inii rusi din anturajul liderului care nu se afla pe lista sanctiunilor si deci poate calatori in UE. Organizatorul summitului a fost revista germana Compact, condusa de un ziarist pro-Kremlin.

Putin, infiltrat si in SPD

Liderii marii coalitii din Germania s-au reunit marti seara in jurul cancelarului Angela Merkel pentru analizarea dosarelor actualitatii, iar atitudinea fata de Rusia a ocupat o buna parte a discutiilor. Pana in prezent uniti asupra acestui dosar, Merkel si SPD par sa aiba pareri divergente in ce priveste strategia de adoptat fata de Vladimir Putin, scrie Spiegel. Desi cancelarul s-a ferit sa critice vizita efectuata marti, 18 noiembrie, de Frank-Walter Steinmeier la Moscova, unde a fost primit de liderul de la Kremlin, diferenta de ton intre ministrul de Externe – mereu pregatit pentru dialog – si Angela Merkel, care de la Sydney l-a criticat violent pe Putin, este cel putin tulburatoare.

Abia revenit la Berlin, miercuri, Stein-meier a declarat ca Ucraina nu ar trebui sa adere la UE si NATO. Dupa sedinta consiliului de ministri,Angela Merkel l-a luat deoparte pentru a-i spune ca a decis sa modifice intalnirile organizate in cadrul Dialogului de la Sankt Petersburg. Creata in 2001 de Vladimir Putin si Gerhard Schröder, aceasta structura, prezidata de liderul rus si de cancelarie, organizeaza in fiecare an o intrunire intre cele doua \'societati civile\', efectuata sub egida Forumului Germano-Rus, organizatie ce reuneste responsabili politici si economici din ambele tari si prezidata actual de Mathias Platzeck, fost presedinte al PSD. Acest amic al lui Frank-Walter Steinmeier a sugerat ca anexarea Crimeii sa fie recunoscuta de comunitatea internationala. Urmarea a fost ca Angela Merkel a convins ministrul ca, de acum, Dialogul de la Sankt Petersburg nu va mai fi organizat de Forum si va trebui regandit tinand cont de recomandarile facute de doi deputati – conservatorul Andreas Schockenhoff, cunoscut pentru severitatea fata de Moscova, si deputatul Verzilor, Marieluise Beck, care doreste ca reprezentantii germani ce participa la aceste schimburi sa fie mai critici fata de Moscova decat au fost pana acum. La randul sau, Horst Seehofer, presedintele CSU bavarez, a facut presiuni asupra SPD intreband presedintele acestei formatiuni, Sigmar Gabriel, (care este si ministru al Economiei) daca \'sustine sau nu eforturile cancelarului nostru\'.

Laptopuri cu pana la 25% reducere! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(648 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Are Putin un ?cal troian? la Berlin? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63724994659424 seconds.