Vineri, 28 Noiembrie 2014 - 05:58 AM Aleg.RO: Se regrupeaza fortele: Ce pierde coalitia din iesirea UDMR de la guvernare

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Iulian Anghel 28 .11.2014 Iesirea UDMR de la guvernare este primul indiciu important ca pierderea alegerilor prezidentiale de catre Victor Ponta poate conduce la reasezari majore in Parlament si la o schimbare de putere, pe care, de altfel, presedintele ales Klaus Iohannis a prezis-o pentru 2015.

Deocamdata, pierderea nu este dramatica pentru ca partidele din coalitie au o majoritate confortabila in Legislativ, peste 60%. Coalitia pierde 26 de parlamentari maghiari (18 deputati si 8 senatori), dar prin anuntata cooptare la guvernare a Partidului Liberal Reformator al lui Calin Popescu-Tariceanu castiga mai mult, 28 de parlamentari (18 deputati si sase senatori). De fapt, acum se vede mai bine ca plecarea din PNL a lui Tariceanu a produs o rana destul de grava liberalilor, pentru ca cei 28 de parlamentari care l-au insotit inseamna 20% din numarul liberalilor din Parlament, care au mai ramas acum in numar de 142.

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a anuntat ieri ca Uniunea a decis sa iasa de la guvernare, dar ca nu urma­reste o schimbare de putere. Motivul, asa cum a fost expus, este unul rezonabil: Uniunea a inteles mesajul electoratului si doreste sa se intoarca mai mult catre alegatori. Judetele cu popu­latie majoritar maghiara au votat masiv cu Iohannis (80% in Harghita, 77% in Covasna, 69% in Mures). Potrivit lui Hunor, Uniunea nu vrea sa creeze instabilitate prin iesirea de la guvernare si a ajuns la concluzia ca guvernul poate functiona si poate avea stabilitate si fara UDMR.

La randul sau, Victor Ponta si-a asigurat in partid cateva luni de liniste. Conducerea PSD a decis ieri ca un congres al partidului va fi organizat abia in primavara viitoate.


(620 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Se regrupeaza fortele: Ce pierde coalitia din iesirea UDMR de la guvernare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61046814918518 seconds.