Miercuri, 24 Decembrie 2014 - 07:45 AM Aleg.RO: PNL a atacat la CCR legea „Super Big-Brother”

Publicat de: ---

Cotidianul

O lege cu care s-ar fi mandrit si fosta Securitate . O tragere de timp planificata. Listele rusinii cu parlamentarii care au votat o lege impotriva cetateanului.

O lege care ar fi placut si fostei Securitati

Deputatii PNL au atacat marti la Curtea Constitutionala legea privind securitatea cibernetica a Romaniei. Legea prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica (SNSC) si este considerata ca fiind foarte periculoasa pentru ca permite acces (INOPINAT) in orice calculator, inclusiv in cele ale persoanelor private, chiar si fara decizie a unui judecator. Legea deja poarta numele de „Big-Brother 2” sau „Super Big-Brother”. Legea pe ansamblu este utila pentru ca ar putea sa previna atacuri cibernetice indreptate spre institutiiale statului, obiective economice etc. Dar in acelasi timp, modul in care a fost elaborata, permite o serie de abuzuri contra persoanelor fizice din partea SRI si a altor institutii de forta ale statului. Daca sunt persoane fizice suspectate de „terorism” cibernetic, in acest caz se impune urmarorea lor, inclusiv accesul in calculatoare. Dar in acelasi timp nu se justifica dreptul institutiilor de forta de a controla absolut orice calculator privat. Vom dezvolta ulterior care sunt pericolele concrete ale controlarii oricarui calculator. Ne limitam in acest moment sa aratam articolele din Constitutie incalcate de lege, si aici trebuie sa se inchida orice discutie.

ARTICOLUL 26(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.ARTICOLUL 27(1) Domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliul ori in resedinta unei persoane fara invoirea acesteia.(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru urmatoarele situatii:a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotarari judecatoresti;b) inlaturarea unei primejdii privind viata, integritatea fizica sau bunurile unei persoane;c) apararea securitatii nationale sau a ordinii publice;d) prevenirea raspandirii unei epidemii.(3) Perchezitia se dispune de judecator si se efectueaza in conditiile si in formele prevazute de lege.(4) Perchezitiile in timpul noptii sunt interzise, in afara de cazul infractiunilor flagrante.ARTICOLUL 28Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legal

O tragere de timp minutios planificata

În Camera Deputatilor legea a trecut pe 17 septembrie prin procedura adoptarii tacite (s-a depasit cu 45 de zile termenul constitutional de dezbatere si adoptare). Totul a fost insa minutios planificat, pentru ca legea sa nu atraga atentia si sa produca „probleme” in campania electorala pentru prezidentiale.

Proiectul de lege a venit de la guvern (surse parlamentare sustin ca Sebastian Ghita ar fi facut „lobby” pentru lege) la Parlament pe 30 aprilie 2014, in plina campanie electorala pentru europarlamentare, cand legislativul evident nu lucra. Actul normativ venit de la Palatul Victoria fost inregistrat la Biroul Permanent de la Camera Deputatilor abia pe 27 mai, desi s-au tinut sedinte de Birou Permanent si pe 5 sau 12 mai. Daca se discuta pe 5 sau 12 mai proiectul in BP, atunci legea ar fi trebuit sa fie adoptata pana la sfarsitul lunii iunie si s-ar fi lasat cu scandal peste vara. Ori asa ceva trebuia evitat. Totul trebuia facut „pe sistache”. Pe 16 iunie, Daniel Oajdea, presedintele Comisiei pentru tehnologie, cere prelungirea termenului pentru finalizarea raportului pe lege, sustinand, atentie, urmatoareloe: au existat obiectii in legatura cu existenta unor contradictii cu Carta Drepturilor Fundamentale ale Omului cat si cu continutul Directivei NIS (Network & Informations Security) si a Curtii de Justitie a UE !!!. Se obtine prelungirea termenului pentru inceputul lunii septembrie. Comisia pentru tehnologie si comisia de aparare (ambele titulare pe raport) voteaza raport (de admitere) pe 9 septembrie, desi termenul primit era de 5 septembrie. Adoptand raportul pe 9 septembrie nu a mai fost posibil sa prinda plenul din aceeasi zi si astfel s-a depasit termenul de 45 de zile.Pe 17 septembrie legea adoptata tacit de Camera a ajuns la Senat, unde pe 19 decembrie a fost votata de 92 de senatori.

Listele rusinii

Va prezenta, deputatii si senatorii care au conclucrat la adoptarea tacita respectiv votarea acestei legi.

Daniel Oajdea (PPDD) – presedintele comisiei pentru tehnologie, Sorin Iacoban (PSD) – secretarul comisiei pentru tehnologie, Ion Mocioalca (PSD) – presedintele Comisiei de Aparare si Ioan Benga (PSD) – secretar al comisiei de aparare sunt cei 4 deputati care au tras de timp si sunt raspunzatori de intarzierea raportului. Mai mult, desi Oajdea a facut trimitere la obiectiile mai sus citate, nu s-au operat modificari pe fond in proiectul de lege venit de la Palatul Victoria. Pe aceasta lista a rusinii mai trebuie trecuti ceilalti 9 deputati din comisia pentru tehnologie si ceilalti 14 deputati din comisia de aparare care au votat in unanimitate raport de admitere.

A doua lista a rusinii o puteti vedea aici. Este vorba de cei 92 de senatori care pe 19 decembrie au votat legea care permite accesul INCLUSIV in calculatoarele oricarei persoane fizice a reprezentantilor institutiilor de forta din Romania.

A treia lista a rusinii ii cuprinde pe senatorii din comisia de aparare care – dupa mitingul de protest de la Cluj si al protestelor unor segmente ale societatii civile – au remis presei un comunicat prin care se sustine, fals, ca persoanele fizice nu intra sub incidenta legii. Daca acest comunicat a fost semnat de presedintele comisiei, senatorul PNL, Corneliu Dobritoiu, este posibil ca la nivelul conducerii partidului sa se puna problema inlocuirii lui.


(205 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

PNL a atacat la CCR legea „Super Big-Brother” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0595378875732 seconds.