Miercuri, 31 Decembrie 2014 - 06:25 AM Aleg.RO: Partidele proeuropene de la Chisinau nu au reusit sa formeze majoritatea in Parlament

Publicat de: ---

Antena 3

Noul Parlament de la Chisinau s-a reunit luni in prima sedinta, in urma alegerilor din 30 noiembrie, insa nu a reusit alegerea structurilor de conducere, in conditiile in care nu a fost formata majoritatea parlamentara, relateaza Europa Libera, in pagina electronica .

Deputatii au format grupurile parlamentare si i-au ales pe liderii fractiunilor, iar liderii partidelor europene au asigurat ca, cel mai probabil, noua coalitie de guvernare de la Chisinau va fi finalizata pana la jumatatea lunii viitoare.

In urma alegerilor legislative din 30 noiembrie, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal detin 55 de mandate in noul Parlament, iar cele trei formatiuni au decis formarea unei coalitii de guvernare, insa negocierile se afla deocamdata in impas. Unii reprezentanti ai PLDM s-au declarat in favoarea includerii Partidului Comunistilor in viitoarea coalitie, insa o astfel de propunere a fost respinsa categoric de Partidul Liberal.

In acest context, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat, luni, ca formatiunea sa a initiat negocieri cu democratii si liberalii. "Noi suntem in negocieri cu Partidul Democrat si Partidul Liberal. Nu suntem in negocieri cu Partidul Comunistilor", a afirmat Vlad Filat. El a asigurat ca PLDM sustine formarea unei guvernari proeuropene in Republica Moldova si si-a exprimat speranta ca aceasta va fi anuntata la jumatatea lunii viitoare. La randul sau, presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat ca formarea coalitiei ar putea fi anuntata la urmatoarea sedinta a Parlamentului, prevazuta pentru 12 sau 13 ianuarie.

Cu cele 55 de mandate detinute in Parlament, partidele proeuropene de la Chisinau pot vota viitorul Guvern, insa nu detin voturile necesare pentru modificarea Constitutiei sau pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, pentru care sunt necesare 61 dintre cele 101 voturi ale Legislativului. In acest context, presedintele Nicolae Timofti a atras atentia, in discursul sustinut luni in Parlament, asupra "necesitatii modernizarii Constitutiei". "In noul text trebuie sa se regaseasca formule moderne si corecte privind procedura de alegere a sefului statului, Procuratura si altele, care sa corespunda imperativelor timpurilor in care traim", a declarat Nicolae Timofti, citat de Unimedia. Republica Moldova a organizat in 2010 un referendum pentru modificarea Constitutiei, insa acesta nu a fost validat, in urma ratei scazute de participare.


(694 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Partidele proeuropene de la Chisinau nu au reusit sa formeze majoritatea in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.