Marți, 13 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Consultari intre presedintele Iohannis si partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni. DECLARATIILE partidelor dupa intrevederi

Publicat de: ---

Cotidianul

UPDATE 13:10  - Au inceput consultarile cu delegatia UDMR,  pe tema finantarii Armatei

Presedintele Klaus Iohannis a inceput consultarile cu delegatia Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania(UDMR), condusa de Kelemen Hunor, pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare .

Din delegatia UDMR, condusa de presedintele Klemen Hunor, mai fac parte senatorul Laszlo Borbely, deputatul Marko Bela, si deputatul Mate Andras Levente.

UPDATE 12:25 - Consultari cu delegatia Partidului Conservator

Presedintele Klaus Iohannis a inceput consultarile cu delegatia Partidului Conservator, condusa de liderul Daniel Constantin, pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare.

Din delegatia Partidului Conservator mai fac parte senatorul Vasile Nistor, deputatul Bogdan Ciuca, primarul sectorului 4, Constantin Popescu Piedone, deputatul Damian Florea si senatorul Eugen Durbaca.

PC sustine pactul lui Iohannnis pe bugetul Armatei, dar vrea si referendum pe forma de guvernamant

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat luni la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca este de acord cu pactul propus pentru finantarea Armatei, insa i-a propus sefului statului sa declanseze un referendum national care sa vizeze forma de guvernamant a Romaniei.

Constantin a declarat ca apreciaza demersul presedintelui Iohannis in privinta semnarii unui pact pentru bugetul armatei, fiind ”mai mult decat o dovada de responsabilitate” fata de contextul geopolitic in care se afla Romania.

”Cred ca este o garantie a faptului ca dupa ce vom trece de situatia, sa punem tensionata din regiune, finantarea Armatei va ramane o prioritate pe agenda Guvernului, indiferent de cine se va afla la guvernare in anul 2016 sau in anul 2020 si asa mai departe”, a afirmat Constantin.

Pe de alta parte, liderul PC a tinut sa mentioneze ca ridicat si alte probleme ”in atentia presedintelui”, prima dintre acestea fiind forma de guvernamant, in contextul revizuirii Constitutiei.

”Prima si cea mai importanta dintre ele, sigur dincolo de temele de dezbatere pe care le vom avea in anul 2015, teme care au fost oarecum propuse de presedinte, imbratisate de toate partidele politice, de membrii Parlamentului, si aici ma refer la revizuirea Constitutiei, la finantarea partidelor politice, la legile electorale si la organizarea administrativ teritoriala. Inainte sa trecem la aceste lucruri am propus presedintelui sa ia in considerare faptul de a declansa o procedura de referendum pentru a afla opinia poporului cu privire la forma de guvernamant pe care ar trebui sa o propunem in viitoarea Constitutie a Romaniei”, a afirmat Constantin.

El a precizat ca solicitarea sa s-a bazat pe o analiza pe care a realizat-o in privinta formei de guvernamant a majoritatii tarilor membre ale Uniunii Europene.

”Am constatat ca din 28 de state membre, alte doua state in afara de Romania se afla in aceasta situatie, si anume republici semi-prezidentiale, ma refer la Franta si Portugalia, dar sigur, cu nuante diferite. Sapte monarhii se afla in Uniunea Europeana, o singura republica prezidentiala si 17 republici parlamentare. Nu avem o opinie cum ar trebui sa arate deocamdata conturata in cadrul PC, dar credem ca inainte de a parcurge pasii la care ne-am angajat cu totii, membri ai partidelor politice, ai Parlamentului, de a revizui Constitutia, trebuie sa aflam care este opinia poporului vis-a-vis de aceste lucruri, daca se doreste o republica semi-prezindentiala, una prezidentiala, una parlamentara, sau o monarhie constitutionala”, a afirmat Constantin.

De asemenea, el a mentionat ca i-a mai propus lui Iohannis un demers de a identifica domeniile strategice pe care ar trebui sa se concentreze Romania din punct de vedere economic, social si politic.

Liderul PC a afirmat ca ar trebui analizat daca nu ar trebui incheiat un pact si pe agricultura, pe educatie sau pe sanatate, despre care considera ca sunt ”domenii strategice”.

O alta tema invocata de Constantin a vizat salarizarea in cadrul administratiei publice, invocand faptul ca un director de audit dintr-o agentie publica are un salariu dublu decat presedintele Romanei.

UPDATE 11:40 - Presedintele Iohannis a inceput consultarile cu delegatia UNPR

Presedintele Klaus Iohannis a inceput, la 11.30, consultarile cu partidul Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare, delegatia fiind condusa de Gabriel Oprea.

Din delegatia UNPR, condusa de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, mai fac parte Neculai Ontanu, - secretar general al UNPR si primarul sectorului 2 al Capitalei, senatorul Ion Toma - secretar general adjunct, Catalin Chereches – vicepresedinte si primar al municipiului Baia Mare, Florin Secara, presedintele departamentului de aparare, si deputatul Liviu Codarla – presedintele departamentului pentru siguranta nationala, din UNPR.

Oprea: UNPR propune ca bugetul de 2% pentru Armata sa se aplice incepand cu 2016, nu din 2017

”UNPR saluta initiativa domnului presedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda, din 2017 un buget armatei de minim 2% pentru urmatorii 10 ani”, a declarat Oprea.

Liderul UNPR a precizat ca formatiunea sa inca de la infiintarea a sustinut majorarea bugetului Armatei la minimum 2,38% din PIB.

”Armata romana are nevoie de acest buget, mai ales in actualul context de securitate mondiala, regionala, are programe majore de inzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decat atat, i-am propus domnului presedinte Iohannis, vom propune si primului ministru, partenerilor din coalitia de guvernare, ca acest lucru, adica bugetul de minimum 2%sa-l facem chiar din 2016. Orice zi castigata in plus reprezinta mai multa siguranta pentru romani”, a declarat Oprea.

El a mentionat ca in discutiile cu presedintele Klaus Iohannis a mai fost atins subiectul legilor ”Big Brother” sau a cartelelor pre-pay, in cazul carora UNPR considera ca este necesara o dezbatere publica intre reprezentantii societatii civile, ai Guvernului, ai institutiilor pe linia securitatii nationale si ai mediului academic.

UPDATE 10:50 - Delegatia PNL a intrat la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis

Reprezentantii PNL au inceput, la ora 10.45, discutiile cu presedintele Klaus Iohannis, pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale, au inceput, la Palatul Cotroceni.

Delegatia PNL este formata din co-presedintele Alina Gorghiu, Catalin Predoiu, Anca Boagiu, Andrei Chiliman, Teodor Atanasiu si Marian Petrache.

PNL, dupa consultari: Acordul pe bugetul Armatei este garantia ca guvernul va asigura buget Armatei

”Acordul pe care il initiaza presedintele si care sper sa obtina un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta inseamna, pe de o parte, din punctul nostru de vedere, punerea in opera a tuturor angajamentelor la care Romania s-a angajat de la momentul semnarii acordului de aderare la NATO, iar pe de alta parte inseamna categoric o investitie in securitatea nationala si o investitie in securitatea fiecarui cetatean al Romaniei”, a declarat Gorghiu. 

Liderul PNL a apreciat ca, prin semnarea acordului propus de Iohannnis, ”Romania da un semn de maturitate, da un semn de responsabilitate, asumandu-si prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o in calitate de tara membra NATO”.

”Avem garantia ca de data aceasta, la initiativa presedintelui Romaniei, acest pact - desi in Romania exista o istorie nefericita a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate si Romania va trece de la entuziasmul de a fi tara NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament”, a mai declarat Gorghiu.

De asemenea, prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a afirmat ca acordul initiat de Iohannis vine sa raspunda angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie.

”Consideram ca un astfel de acord politic e o garantie in plus pentru ca Guvernul Ponta sa-si respecte angajamentele fata de aparare luate chiar prin programul de guvernare – mentionez aici un program de restabilire a capacitatii de lupta a armatei romane care a fost intrerupt la aceasta ora. Suntem convinsi ca numai printr-un consens politic pe termen lung putem da incredere si militarilor nostri dar si partenerilor strategici ai Romaniei ca suntem gata sa ne ridicam capacitatea de aparare, plecand de la principiul ca securitatea noastra inseamna prosperitatea noastra”, a mai spus Predoiu.

Liderii PNL au fost intrebati daca acordul politic initiat de presedintele Klaus Iohannis se va materializa printr-un proiect de lege sau va face obiectul unui vot in Parlament.

Predoiu a replicat ca nu s-a discutat despre o astfel de ”dezvoltare a acordului”.

”Prin el insusi acordul obliga Guvernul, indiferent cine compune acest guvern, sa-si respecte angajamentele fata de armata prin bugetul de stat”, a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

PNL: Acordul obliga Guvernul, indiferent cine il compune, sa-si respecte angajamentele fata de Armata

”Acordul pe care il initiaza presedintele si care sper sa obtina un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta inseamna, pe de o parte, din punctul nostru de vedere punerea in opera a tuturor angajamentelor la care Romania s-a angajat de la momentul semnarii acordului de aderare la NATO, iar pe de alta parte inseamna categoric o investitie in securitatea nationala si o investitie in securitatea fiecarui cetatean al Romaniei”, a declarat Gorghiu. 

Liderul PNL a apreciat ca prin semnarea acordului propus de Iohannnis ”Romania da un semn de maturitate, da un semn de responsabilitate, asumandu-si prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o in calitate de tara membra NATO”.

”Avem garantia ca de data aceasta, la initiativa presedintelui Romaniei, acest pact - desi in Romania exista o istorie nefericita a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate si Romania va trece de la entuziasmul de a fi tara NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament”, a mai declarat Gorghiu.

De asemenea, prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a afirmat ca acordul initiat de Iohannis vine sa raspunda angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie.

”Consideram ca un astfel de acord politic e o garantie in plus pentru ca Guvernul Ponta sa-si respecte angajamentele fata de aparare luate chiar prin programul de guvernare – mentionez aici un program de restabilire a capacitatii de lupta a armatei romane care a fost intrerupt la aceasta ora. Suntem convinsi ca numai printr-un consens politic pe termen lung putem da incredere si militarilor nostri dar si partenerilor strategici ai Romaniei ca suntem gata sa ne ridicam capacitatea de aparare, plecand de la principiul ca securitatea noastra inseamna prosperitatea noastra”, a mai spus Predoiu.

Liderii PNL au fost intrebati daca acordul politic initiat de presedintele Klaus Iohannis se va materializa printr-un proiect de lege sau va face obiectul unui vot in Parlament.

Predoiu a replicat ca nu s-a discutat despre o astfel de ”dezvoltare a acordului”.

”Prin el insusi acordul obliga Guvernul, indiferent cine compune acest guvern, sa-si respecte angajamentele fata de armata prin bugetul de stat”, a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

10:00 - Consultarile au inceput, cu delegatia PSD

Prima delegatia care a intrat la consultarile cu seful statului este cea a PSD, condusa de premierul Victor Ponta, si din care mai face parte Mircea Dusa, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Darius Valcov.

Alaturi de seful statului, la discutii participa consilierii Dan Mihalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu si Andrei Muraru.

Discutiile cu reprezentatii PSD au durat jumatate de ora, social-democratii plecand de la Palatul Cotroceni fara a face declaratii de presa.

Este posibil ca la finalul consultarilor, seful statului sa faca o declaratie de presa, in care sa prezinte concluziile discutiilor cu reprezentantii partidelor din Parlamentul Romaniei, pe tema finantarii Armatei.

Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o saptamana dupa ce presedintele Iohannis a anuntat ca una dintre prioritatile mandatului sau, in perioada urmatoare este gasirea de solutii pentru cresterea bugetului Apararii.

”Voi declansa consultari cu toate partidele parlamentare, pentru incheierea unui acord politic, cu scopul asigurarii, in anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Aparare”, anunta Iohannis, la ceremonia de investitura a noului sef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atat de la guvernare cat si de la Opozitie, sa isi asume clar mentinerea acestui minim obiectiv pentru cel putin zece ani, astfel incat sa asiguram predictibilitatea cheltuielilor, mai ales in ceea ce priveste pregatirea si programele de inzestrare”, mai spunea seful statului.

Citeste si: Iohannis: Declansez consultari cu partidele pentru prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare, in 2017

Potrivit programului consultarilor, sefului statului discuta mai intai cu delegatia PSD, intre 10.00 si 10.30.

De la 10.45 la 11.15 vor intra la consultari reprezentantii Partidului National Liberal.

Intre 11.30 si 12.00 presedintele Iohannis va discuta cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, iar intre 12.15 si 12.45 cu reprezentantii Partidului Conservator.

De la 13.00 la 13.30 este programata discutia cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, iar de la 13.45 la 14.15, cea cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, urmand ca in finalul consultarilor, de la 14.30 la 15.00 sa intre la discutii reprezentantii Partidului Poporului - Dan Diaconescu.


(184 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Consultari intre presedintele Iohannis si partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni. DECLARATIILE partidelor dupa intrevederi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59614992141724 seconds.