Joi, 15 Ianuarie 2015 - 05:45 AM Aleg.RO: Adevarul despre moartea lui Mihai Eminescu. Un volum care prezinta o abordare noua a mortii poetului, lansat joi, la Academia Romana

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Volumul este o restituire morala a adevarului medical privind maladiile lui Eminescu si ultimii sai ani de viata, realizat intr-o perspectiva interdisciplinara si inedita in 10 articole complementare semnate de specialisti de prestigiu din medicina romaneasca actuala - Irinel Popescu, Ioan Aurel Pop, Cecilia Carja, Ioana Bonda, Victor A . Voicu, Octavian Buda, Dan Prelipceanu, Calin Giurcaneanu, Bogdan O. Popescu, Eduard Apetrei, Codrut Sarafoleanu, Vladimir Belis - precedate de un "Argument", de Eugen Simion, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Din perspectiva diferitelor specialitati medicale, este desfiintat mitul privind moartea poetului in urma unei lovituri, precum si diagnosticul de sifilis care i-a fost atribuit lui Eminescu, din cauza caruia si-a petrecut ultimii ani de viata in institutia doctorului Sutu, se mai arata in comunicatul citat.

Astfel, articolul academicianului Victor A. Voicu ("A contribuit intoxicatia iatrogena cu mercur la patografia lui Eminescu?") arata ca, pe fondul unei afectiuni de tip bipolar care nu a fost corect diagnosticata, Mihai Eminescu a primit diagnosticul eronat de sifilis, generand un tratament, standard la vremea respectiva, cu mercur. Din pacate, administrarea de lunga durata si in mod repetat a generat agravarea starii de sanatate a lui Eminescu si a contribuit la sfarsitul lui prematur.

De asemenea, Dan Prelipceanu aduce o serie de "Argumente din perspectiva psihiatriei actuale", in timp ce Eduard Apetrei ofera o serie de "Date privind patologia cardiovasculara la Eminescu".

Cu ocazia lansarii volumului, care va avea loc joi, de la ora 12.30, autorii vor prezenta succint contributia personala din cadrul cartii.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, initiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu - 15 ianuarie - a devenit Ziua Culturii Nationale.

Citeste si „Doina” lui Eminescu intra in campanie, la PSD in usa se recita: „Cine-a indragit strainii/ Manca-i-ar inima cainii”. Dragnea vorbeste despre pericolul ce paste unitatea nationala Citeste si Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45: Dracula este cunoscut in toata lumea si trebuie exploatat; de Eminescu n-a auzit nimeni Citeste si Cum comenteaza Cristian Tudor Popescu afisele electorale ale candidatilor la prezidentiale: despre “degetelul pleostit al lui Iohannis”, mesajul cinic al campaniei lui Ponta si casca Elenei Udrea. PLUS Maneaua lui Eminescu


(241 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Adevarul despre moartea lui Mihai Eminescu. Un volum care prezinta o abordare noua a mortii poetului, lansat joi, la Academia Romana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53916096687317 seconds.