Vineri, 16 Ianuarie 2015 - 05:54 AM Aleg.RO: Legea Big Brother, doar cu stampila de la CSM

Publicat de: ---

Puterea taguri: legea, big, brother, discutii, aviz, csm, control, judecatoresc

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a declarat joi ca membrii CSM ar trebui sa aiba un cuvant de spus inainte de promulgarea legii Big Brother . Reprezentantii CSM sunt de parere ca este necesar un control judecatoresc inainte de accesarea datelor, prevedere care lipseste in acest moment din textul de lege. Astfel, actul normativ va fi analizat de un grup de lucru ad-hoc.

Întrebat in legatura cu promulgarea Legii securitatii cibernetice fara un aviz al CSM, Marius Tudose a spus: „Noi ne-am dori promulgarea legii cu conditia ca, inainte de promulgare, CSM sa aiba un cuvant de spus in aceasta chestiune”. La randul sau, judecatorul Horatius Dumbrava a sustinut joi, in sedinta plenului, ca CSM trebuie sa sustina necesitatea autorizarii prealabile a unui judecator pentru acces la datele necesare identificarii unui abonat chiar si de catre un serviciu de informatii sau alte institutii publice.”Este necesar un control judecatoresc prealabil accesarii datelor. Aceasta lipsa de prevedere din textul legii lasa semne de indoiala cu privire la protejarea interesului public si dreptul la viata privata, intima si de familie”, a sustinut Dumbrava, in sedinta CSM, in timpul discutiilor despre legea Big Brother.

Dumbrava a spus ca nu a fost solicitat avizul CSM cu privire la implicarea autoritatii judecatoresti in cazul Ordonantei de Urgenta nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Apel la Klaus Iohannis

El a aratat ca CSM ar trebui sa ceara presedintelui Klaus Iohannis, in functia de decizia pe care Curtea Constitutionala o va da, sa nu promulge proiectul de lege privind securitatea cibernetica si sa solicite Parlamentului sa discute toate legile privind comunicatiile electronice in regim de urgenta, pentru a nu exista sincope de reglementare intre aceste proiecte de lege.  CSM ar trebui sa avizeze orice proiect de lege care are legatura cu activitatea judiciara, a declarat joi procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, in contextul in care CSM a cerut sa fie consultat inainte de avizarea legii securitatii cibernetice.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii a stabilit recent ca legea Big Brother si cea privind cartelele preplatite sa fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, directorul SRI sustinand ca aceste mijloace sunt necesare intrucat exista nevoia identificarii tuturor factorilor de risc, in contextul noilor amenintari teroriste. Directorul SRI, George Maior, a sustinut ca aceste mijloace legale sunt necesare serviciilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, intrucat, in momentul de fata, exista nevoia identificarii corecte a tuturor factorilor de risc. Generalul in rezerva Ion Stefanut, fost sef al Directiei de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a declarat ca legislatia in domeniu nu are carente de neacoperit, dar apreciaza ca legea securitatii cibernetice ar aduce „un plus profesional”.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi ca structurile cu atributii in privinta securitatii nationale ”nu au instrumentele necesare”, fiind necesara adoptarea urgenta a legilor Big Brother si a cartelelor pre-pay, pana la finele lui februarie. ”Evenimentele care sunt in proximitatea granitelor Romaniei, dar si in zona europeana, ne obliga sa facem aceasta lege repede, atat legea retentiei datelor, sa o modificam, cat si celebra lege a cartelelor pre-pay, cum o denumim noi. Ele sunt obligatorii pentru Romania”, a afirmat Zgonea.


(226 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Legea Big Brother, doar cu stampila de la CSM | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7853147983551 seconds.