Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 08:51 AM Aleg.RO: Batalia celor 300 de scaune

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Cand, in 2009, presedintele Traian Basescu a lovit cu referendumul in cei 322 de parlamentari USL,  legislativul s-a redus la o camera cu 300 de membri, astfel aprobat de populatie . PD-L, aflat la guvernare, a uitat insa sa puna in lege rezultatele referendumului, iar dl Basescu a uitat sa insiste. In 2012, Crin Antonescu si Victor Ponta s-au jucat de-a uninominalul pur, scotand din calculator 290 de deputati si 100 de senatori, dar au facut-o suficient de tarziu ca sa-i prinda alegerile si legea sa fie declarata, din acest motiv, neconstitutionala. PSD a mimat repunerea ei pe tapet in 2013, dar liberalii se razgandisera si chiar unii dintre parlamentarii sai inclinau spre votul pe lista, asa  ca dl Ponta divortat dl Antonescu si-a vazut de alta treaba. Vine 2015 si, cu „Un parlament mai mic si mai eficient!” pe pancarda, isi face intrarea noul presedinte Klaus Johannis. Pesedistii ii raspund ca nu mai vor uninominal pur, ci un sistem de alegere mixt sau unul proportional, care sa reduca numarul de parlamentari de la 588 cati sunt in prezent, la maximum 410. Pe scurt, Parlamentul se intoarce inapoi pe unde era cu zece ani in urma, inainte de votul uninominal, care nu a operat niciun fel de triere morala, ci doar a complicat lucrurile.

Cifrele avansate de partide sunt scoase parca din palarie. De ce 410 si nu 350 sau chiar 310? Care este si cum s-a stabilit norma de reprezentare? In ceea ce ii priveste pe actualii alesi, un deputat reprezinta in medie 55 020 locuitori, iar un senator -123 182, Romania situandu-se pe la mijlocul plutonului european. Politicienii sustin insa ca, pe viitor, vor introduce o norma mai mare, unu la cel putin 75-80 de mii de cetateni, parlamentul intrand in categoria „subdimensionat”. In mod obisnuit, respectiva norma tine seama seama de interactiunea dintre ales si alegatori (la modul ideal, un parlamentar la 10 000 de persoane, dupa  expertul in stiinte politice Andrew Rehfeld), dar, la noi, trebuie sa tina cont de costurile de intretinere a unui legislativ mare, dar lipsit de randament, de exodul si de scaderea demografica vizibile de la an la an si de optiunea populatiei pentru un legislativ mic. Partidelor le vine insa greu sa renunte la 288 de scaune si vor aduce toate argumentele posibile sa pastreze macar jumatate din ele.

Pentru un singur parlamentar, contribuabilii plateau in anii trecuti in jur de 7 000 de euro pe luna, aici neintrand cheltuielile cu personalul si utilitatile de la Casa Poporului sau deplasarile in strainatate. Si n-am vazut deputat ori senator, desi unora le crapa conturile de grase ce sunt, refuzand sa-si ridice diurna ori platindu-si singur transportul prin circumscritie. Nu, totul se deconteaza. Si, cum alesii isi stabilesc singuri bugetul, au de unde. Pentru cei 5,1 milioane de angajati din Romania - marea majoritate retribuiti cu mai putin de 500 de euro brut, conform INS – 400 de insi de tinut in puf reprezinta o mare povara. Cei 588 de alesi din actuala legislatura inghit 253 de milioane de euro in patru ani. Din respect pentru romanul apasat de dari si prost platit, numarul parlamentarilor n-ar trebui sa-l depaseasca pe acela stabilit prin referendum, adica 300. Totodata, este nevoie de un control mai riguros al sumelor puse la dispozitia alesilor si la renuntarea la tot felul de gratuitati, care fac din domniile lor o categorie pozitiv discriminata.  A venit momentul, cu alte cuvinte, sa intre in randul lumii. Aici, democratia costa, cetateanul plateste, dar vrea sa stie pe ce a dat banii.


(639 )

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gândul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gândul:

Batalia celor 300 de scaune | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.