Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: "Nu sunt agentul 008 al Rusiei in Romania"

Publicat de: ---

Bursa      *  Parlamentarul sustine ca i s-a fabricat dosarul si ca totul i se trage de la interzicerea exporturilor de gaze si de la scandalul CET-urilor din decembrie
       Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor, care este urmarit penal in dosarul lui Toni Grebla, a declarat, ieri, ca nu este agentul 008 al Rusiei in Romania, asa cum procurorii DNA lasa sa se inteleaga din referatul dat publicitatii .
     Domnia sa a povestit, in fata comunitatii energetice, reunite la Adunarea Generala a Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei: "A fost un soc pentru mine sa aflu acuzatiile. Am fost audiat la DNA si nu m-au informat asupra capetelor de acuzare. Sustin in continuare ca nu am nicio legatura cu Toni Grebla si nici nu am avut de-a face cu tradingul de alimente si de energie in Rusia. Cat despre promisiunile pe care le-as fi facut lui Horia Hahaianu si sponsorizarea campaniei din Bacau pot sa spun cu tarie ca sunt total neadevarate".
     Deputatul sustine ca acuzatiile DNA reprezinta, de fapt, un atac indreptat asupra sa cu instrumente irationale, prin intermediul unei institutii care actioneaza orbeste.
     Iulian Iancu a mai afirmat: "Am avut, in decembrie, scandalul excluderii CET-urilor din calendarul liberalizarii extins pentru populatie, cand mi s-a transmis public faptul ca nu o sa ajung ministru al energiei pentru ca sunt omul rusilor. Eu am atras atentia autoritatilor ca au uitat sa inclusa CET-urile in legea care modifica acest calendar si ca producatorii termo riscau sa cumpere gaz, de la 1 ianuarie, la pretul pietei. Am mai propus extinderea taxelor pe monopol pentru companiiile energetice pana la finalizarea liberalizarii in 2021, fara posibilitatea acordarii unor deduceri, asa cum s-a intamplat pana acum".
     Parlamentarul a amintit ca in 2007 a deranjat multe companii din domeniul gazelor, promovand o lege prin care interzicea exportul de gaze pana cand tara noastra isi acoperea din surse proprii tot consumul sau pana cand isi diversifica sursele de aprovizionare.
     Anul trecut, Iulian Iancu a declarat ca Gazprom a cheltuit peste 80 de milioane de euro in Europa pentru a finanta protestele impotriva gazelor de sist, afirmatia domniei sale fiind publicata si in New York Times.
     Domnul Iancu a afirmat: "In aceste conditii, cum as putea fi eu spionul numarul 1 al Rusiei? Este foarte greu sa te lupti cu dezinformarea si manipularea. Liftiera de la Camera Deputatilor nu ma mai saluta, iar familia suporta foarte greu situatia. Am aratat procurorilor ca nu am nicio legatura cu cazul Toni Grebla si cu finantarea campaniei electorale de la Bacau".
     Despre Horia Hahaianu, fost director general al Transelectrica, deputatul PSD a mai declarat ca nu avea cum sa-i propuna functii daca ar fi ajuns ministru al Energiei: "La vremea respectiva, se discuta despre transferul Transelectrica de la Energie la Ministerul Finatelor si incepuse implementarea ordonantei 109 privind managementul profesionist. Hahaianu avea deja dosare penale si nu putea fi selectat, iar eu nu aveam cum sa-i propun functii de care nu raspundeam".
     Opt persoane, printre care deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova, alaturi de Horia Hahaianu, fost director general al Transelectrica, si afaceristul moldovean Victor Dolghi, sunt urmarite penal in dosarul deschis de DNA judecatorului Curtii Constitutionale (CC) Toni Grebla.
     Procurorii afirma, printre altele, ca incepand cu luna august 2014, judecatorul Toni Grebla a intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri Bircina Ion (persoana apropiata relational), un cetatean turc, cetateanul moldovean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Referatul procurorilor indica: "Cele cinci persoane mentionate au constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania - Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana. In fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un raspuns la instituirea regimului autonom de sanctiuni de catre Uniunea Europeana Rusiei. In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit. In perioada 2014 - 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate".
     Iulian Iancu este acuzat de DNA pentru folosirea influentei in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase. Acuzatiile aduse parlamentarului Lucian Sova sunt similare, in timp ce Horia Hahaianu, fost director general in Transelectrica, este acuzat de complicitate la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase si luare de mita.
     Rechizitoriul procurorilor precizeaza: "Suspectii Iancu Iulian si Sova Lucian, folosindu-se de functiile de conducere in partid, in perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe langa Hahaianu Horia - director in cadrul Transelectrica, pentru ca acesta, prin influenta pe care o avea asupra managementului Energomontaj, sa suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de Transmoldova SRL Onesti pentru organizatia Bacau a unui partid, cu prilejul desfasurarii, in data de 17.10.2012, a unei deplasari electorale la Bucuresti (Bacau - Bucuresti si retur), tarifele de piata practicate de societatea de transport fiind de 80 lei/persoana transportata. A rezultat ca transportatorul a facturat servicii de transport in cuantum de 10.000 lei cu TVA".
     Conform sursei citate, Iancu Iulian i-a solicitat lui Hahaianu Horia sa-l sprijine in finantarea unui monument in Bacau, comuna Lipova, activitate care a fost asumata de catre deputatul Iancu. Demersul a avut drept scop promovarea politica, atat a lui Iancu Iulian, cat si a organizatiei Bacau a partidului din care facea parte.
     "In schimbul folosului necuvenit astfel obtinut pentru sine si pentru altul, prin interventia celor doi membri de partid cu functii de conducere, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Hahaianu Horia, pentru obtinerea unor functii in cazul in care, in decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei", mai scrie in referatul procurorilor. 

     Presa centrala a relatat, in 2011, ca, potrivit telegramelor Wikileaks, parlamentarul PSD Georgian Pop a spus despre colegul de partid Iulian Iancu ca este controlat de Gazprom.
     Tot in presa centrala au aparut informatii pe surse ca Victor Ponta ar fi renuntat sa il mai numeasca pe Iancu in functia de ministru al Energiei dupa ce ar fi primit o vizita a Ambasadei SUA.
     La finele anului trecut, fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, a declarat ca Iulian Iancu (intrase in conflict cu deputatul pe tema omisiunii includerii CET-urilor din calendarul liberalizarii gazelor pentru populatie) il ataca pentru ca doreste sa-i ia functia: "Daca cititi Wikileaks probabil o sa si identificati unul dintre motivele pentru care nu cred ca va fi ministrul Energiei".

   


(583 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Nu sunt agentul 008 al Rusiei in Romania" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54809403419495 seconds.