Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Toni Grebla, audiat la DNA: Bircina este prietenul si finul meu, nu ma voi dezice de el

Publicat de: ---

romanialibera

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a spus, dupa ce a fost audiat aproximativ trei ore la DNA, ca a raspuns la intrebarile anchetatorilor si ca va face acest lucru ori de cate ori i se va cere .

Intrebat daca isi da demisia de la Curtea Constitutionala, Toni Grebla a spus ca, "dupa o perioada de timp", va lua o decizie si in acest sens. Grebla a precizat ca este in concediu si ca deocamdata Curtea Constitutionala nu are activitate.

Judecatorul Toni Grebla a mai aratat ca stie ca situatia in care se afla afecteaza imaginea Curtii Constitutionale, dar a tinuta sa precizeze ca Ion Bircina este "finul si prietenul sau" si ca nu se va "dezice" de acesta.

"Bircina este prietenul si finul meu, si nu pot acum sa ma dezic de el, chiar daca, din punct de vedere al imaginii, sunt de acord ca nu a produs cea mai buna imagine din lume", a mai spus Toni Grebla.

Judecatorul constitutional Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite. Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie.

Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

Presedintele Curtii Constitutionale (CC), Augustin Zegrean, declarat ca Toni Grebla nu doreste sa isi dea demisia pentru ca, spune acesta din urma, acuzatiile care i-au fost aduse in spatiul public nu sunt adevarate.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova - membru in Consilul National al PSD, respectiv vicepresedinte al PSD Bacau -, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustine DNA.

Anchetatorii au mai stabilit ca Toni Grebla, in perioada 2010 - 2015, a "exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului)".

Potrivit anchetatorilor, a rezultat astfel ca, in mod neintrerupt, Grebla a desfasurat activitati comerciale, direct si prin interpusi, si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator sau director general, in legatura cu o ferma agricola situata in judetul Gorj si cu o societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

DNA mai sustine ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci, adauga anchetatorii, au constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

"In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit. In perioada 2014 - 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. Suspectul Ion Bircina impreuna cu persoane din anturajul sau au intreprins demersuri in vederea achizitionarii de produse de la diverse societati comerciale specializate in prelucrarea si conservarea carnii (abatoare), in vederea comercializarii acestora in spatiul ex-sovietic. De asemenea, Ion Bircina, impreuna cu un cetatean turc si cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Savoiu (cu importante relatii in mediul oamenilor de afaceri de nationalitate turca), a initiat mai multe discutii pentru derularea unor operatiuni comerciale (export) de cereale, materiale de constructii si/sau produse de minerit in Federatia Rusa si Republica Moldova", mai spun procurorii anticoruptie.

Pe de alta parte, arata DNA, Iulian Iancu si Lucian Sova, folosindu-se de functiile de conducere in PSD, in perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe langa Horia Hahaianu, pentru ca acesta, prin influenta pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA - Sucursala Bucuresti SA (agent economic care deruleaza activitati comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), sa suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Onesti pentru organizatia Bacau a partidului, cu prilejul desfasurarii, in 17.10.2012, a unei deplasari electorale la Bucuresti (Bacau - Bucuresti si retur), tarifele de piata practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoana transportata. In acest context, SC Transmoldova SRL Onesti ar fi facturat servicii de transport in cuantum de 10.000 lei cu TVA.

Anchetatorii sustin si ca Iancu i-a cerut lui Hahaianu sa-l sprijine in finantarea unui monument in comuna Lipova din Bacau, "activitate care a fost asumata de catre deputat". "Demersul a avut drept scop promovarea politica, atat a lui Iancu Iulian, cat si a organizatiei Bacau a partidului din care facea parte", se precizeaza in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Iancu i-a promis in schimb lui Hahaianu sprijin pe viitor "pentru obtinerea unor functii in cazul in care, in decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei".

De asemenea, sustin anchetatorii, Ion Bircina i-a "imprumutat" o suma importanta lui Horia Hahaianu, iar acesta nu putea sa-i dea banii inapoi. "Hahaianu Horia isi justifica imposibilitatea restituirii imprumutului pe considerentul ca o alta persoana (camatar) facea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt imprumut. In aceasta imprejurare, Bircina Ion s-a angajat sa medieze fata de celalalt creditor amanarea platii imprumutului de catre Hahaianu Horia prin invocarea neplatii propriului 'imprumut'. Din declaratia de avere a directorului general Hahaianu Horia, rezulta ca acesta, desi are datorii foarte mari la banci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii catre persoane fizice (deci nici catre Bircina Ion si nici catre celalalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind fata de o ruda a sa, cu suma de circa 85.000 euro", arata DNA.

In acest context, Hahaianu ar fi sprijinit o firma controlata de Ion Bircina, pentru ca aceasta sa obtina, in asociere, un contract de achizitii, directorul din Transelectrica influentand criteriile de adjudecare. "In baza aceleiasi relatii cu Hahaianu Horia, Bircina Ion a obtinut pentru o alta firma a sa un contract cu SC Transelectrica SA, avand ca obiect colectarea selectiva a deseurilor - eliminarea si valorificarea deseurilor reciclabile de la centrele de exploatare si de la sediul CNTEE Transelectrica", mai spun procurorii.

Citeste si: Judecatorul CC Toni Grebla, URMARIT PENAL, alaturi de alte opt persoane. Grebla: Ce sustin procurorii nu are legatura cu activitatea la CC - FOTO Citeste si: DECLARATIA DE AVERE a lui Toni Grebla: Judecatorul CC are un teren, o casa, o garsoniera si un depozit de 70.000 lei Citeste si: Zegrean: Grebla mi-a spus ca este adevarata povestea cu rochiile, cu capsatoarele si capsele Citeste si: Zegrean: Grebla nu vrea sa isi dea demisia pentru ca spune ca acuzatiile nu sunt adevarate

 


(747 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Toni Grebla, audiat la DNA: Bircina este prietenul si finul meu, nu ma voi dezice de el | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56698393821716 seconds.