Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Moscova acuza ?anexarea? Germaniei de Est

Publicat de: ---

romanialibera

Moscova cugeta din martie anul trecut, cand a anexat Crimeea, la o riposta contra Occidentului, care nu inceteaza sa acuze Rusia pentru acel act de incalcare a normelor internationale, si a ajuns sa o \'finiseze\' . La peste 25 ani de la caderea Zidului Berlinului, aliatii lui Putin lucreaza intens in Duma si au pregatit un document vizand condamnarea reunificarii Germaniei din 1990, evocand o \'anexare\' a Germaniei de Est de catre Germania de Vest. O idee bizara, menita sa apere actiunile imperialiste ale lui Putin in plan international.

Presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, bun prieten al presedintelui rus, a ordonat deputatilor din Comisia de Afaceri Externe sa examineze condamnarea reunificarii germane drept un act ilicit, eveniment petrecut acum un sfert de secol. Este vorba de o \'masura de retorsiune\' contra presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a calificat \'anexarea\' Crimeii de catre fortele Rusiei ca preluarea controlului unui teritoriu ce apartine Ucrainei in urma unui \'referendum\' ordonat de Kremlin.

Propunerea presedintelui Dumei, un fidel al lui Putin, intervine dupa intrevederea de duminica de la Strasbourg cu Anne Brasseur, institutia pe care o conduce, APCE, suspendand in aprilie anul trecut drepturile de vot ale celor 18 membri parlamentari rusi pentru a marca \'dezaprobarea\' fata de anexarea Crimeii.

Avand in vedere timpul care a trecut si succesul reunificarii Germaniei in 1989, ideea pare ca tine de absurd hilar si chiar Mihail Gorbaciov, seful URSS in acel an, a catalogat-o ca \'nonsens\'. Parlamentarii rusi au mai emis astfel de declaratii bizare: anul trecut, de exemplu, au propus interzicerea tocurilor inalte. Totusi, aceasta ultima propunere nu poate fi respinsa usor – Nariskin este un aliat al presedintelui Putin si, ca atare, este putin probabil ca a facut aceasta propunere fara aprobarea liderului de la Kremlin. Daca evenimentul s-a produs cu mult timp in urma, motivatiile sunt datorate prezentului. Planul a apartinut initial lui Nikolai Ivanov, un deputat al Partidului Comunist, care a facut cunoscut ca reunificarea Germaniei nu a fost \'suficient\' de democratica. Motivarea acestui demers este explicarea anexarii Crimeii, blamata de statele occidentale. \'Contrar Crimeii, in Germania de Est nu a fost organizat un referendum\', referire la acel \'referendum\' organizat de Moscova in peninsula ucraineana pentru a oferi Rusiei motivul de a acapara Crimeea, o faza incipienta a politicii de ocupare a estului Ucrainei.

Putin nu suporta criticile

La Davos, cancelarul german, Angela Merkel, condamna Rusia pentru actiu-nile din Crimeea: \'Anexarea Crimeii este o violare a ceva ce a definit coexistenta noastra pasnica, protejarea frontierelor si integritatea teritoriala\'. Chiar daca propunerea Moscovei este doar fanfaronada, este dificil de facut o comparatie cu cele doua evenimente. Reunificarea Germaniei s-a facut dupa ce Ungaria a suprimat inchiderea frontierei, permitand miilor de germani din Est sa scape in Vest si in final s-a ajuns la caderea Zidului Berlinului. Dupa manifestatii de amploare, Germania de Est a organizat alegeri libere si echitabile in 1990, ducand spre formarea unui guvern pro-reunificare, care a semnat un acord vizand reunificarea Estului cu Germania de Vest.

In acest timp, anexarea Crimeii a urmat violentelor din capitala Ucrainei, Kiev, si inlaturarea presedintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, si a misterioasei aparitii a \'omuletilor verzi\', trupe rusesti mascate si fara nici un insemn, permitand presedintelui rus sa minta ca nu are militari in Ucraina. Dar, asa cum a spus Gorbaciov, vremurile sunt diferite. \'Nu puteti judeca ce s-a petrecut in alta epoca, acum 25 de ani, nu puteti judeca nici conditiile de atunci\', a declarat fostul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, pentru Interfax. \'Ce fel de referendum se putea organiza cand sute de mii de persoane s-a alaturat, atat in Germania de Vest, cat si in Germania de Est, sub singura deviza: «Suntem o natiune»\'.  

10% reducere la anvelopele de iarna! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(575 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Moscova acuza ?anexarea? Germaniei de Est | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59121084213257 seconds.