Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: VIDEANU RETINUT, UDREA PRIPONITA. DNA nu are mila. Zi neagra pentru grangurii crescuti de Traian Basescu

Publicat de: ---

Puterea taguri: elena, udrea, audiere, dna, control, judiciar, cocos, microsoft, videanu, bica, spagi, fals, spalare, bani

ULTIMA ORA . Adriean Videanu a fost retinut de DNA. Motivul invocat de procurorii Codrutei Kovesi este complicitate la abuz intr-unul dintre dosarele fostei sefe a DIICOT, Alina Bica. Ziua de joi a inceput cu aducerea cu mandat la DNA a presedintelui PMP, Elena Udrea, pentru a da detalii in legatura cu acuzatiile de spalare de bani si fals in declaratiile de avere ce i se aduc in Dosarul Microsoft. Udrea a fost pusa sub acuzare intrucat nu a mentionat imprumuturi acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, unei firme pe care acesta o detine, imprumuturi despre care sefa PMP ar fi stiut, intrucat incasa dividende de la respectiva firma. La iesirea din sediul DNA, Elena Udrea a sustinut, insa, ca nu putea sa declare ceva ce apartinea fostului sot, daca acesta nu ii spunea. „Sa fie intrebat domnul Cocos!”, a conchis Elena Udrea. La randul lor, procurorii au anuntat ca au pus-o pe Elena Udrea sub control judiciar in acest dosar, pentru 60 de zile, ea avand interdictie de a parasi Bucurestiul.

Presedintele PMP, Elena Udrea, a fost audiata, joi, timp de patru ore, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde a fost adusa de politisti pentru a da detalii in legatura cu acuzatiile de spalare de bani si fals in declaratiile de avere ce i se aduc in Dosarul Microsoft. Udrea a fost pusa sub acuzare intrucat nu a mentionat imprumuturi acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, unei firme pe care acesta o detine, imprumuturi despre care sefa PMP ar fi stiut, intrucat incasa dividende de la respectiva firma. La iesirea din sediul DNA, Elena Udrea a sustinut, insa, ca nu putea sa declare ceva ce apartinea fostului sot, daca acesta nu ii spunea. „Sa fie intrebat domnul Cocos!”, a conchis Elena Udrea. La inchiderea editiei, procurorii au anuntat ca au pus-o pe Elena Udrea sub control judiciar in acest dosar, pentru 60 de zile, ea avand interdictia de a parasi Bucurestiul.

Elena Udrea a fost zgarcita in declaratii la iesirea de la DNA. Sefa PMP s-a rezumat sa le spuna jurnalistilor ca  nu le-a dat nici o declaratie anchetatorilor, ea dorind ca inainte de asta sa consulte dosarul. Ea nu a dorit sa dea alte informatii privind dosarul, pe motiv ca acesta este in lucru. Elena Udrea a fost adusa la DNA de ofiteri de politie, cu o masina, in jurul orei 11.30. Înainte sa ajunga in fata anchetatorilor, ea a scris un mesaj pe Facebook: “În aceasta dimineata, am fost invitata in persoana (a se citi cu mandat) de procurori la DNA pentru a oferi lamuriri. Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel avand in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii si sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca asa voi si proceda”. În data de 9 ianuarie, Udrea declara, in legatura cu faptul ca numele sau apare in Dosarul Microsoft, ca „este posibil sa fie o neconcordanta in declaratia de avere” din 2009, aratandu-si disponibilitatea de a „lamuri” subiectul in fata autoritatilor. Atunci, ea a sustinut ca este vorba despre un imprumut acordat de sotul sau, Dorin Cocos, unei firme pe care acesta o detinea, imprumut despre care ea nu stia.

DNA: Udrea stia de banii negri!

Potrivit DNA, fostul ministru Elena Udrea, in prezent deputat, era obligata sa isi declare averea, insa aceasta nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate. „Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse – imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora”, se arata in documentele DNA. Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. „Din declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezulta ca Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut de la Pescariu Dinu” au mai scris procurorii in documentele citate.

„Spagile” din Dosarul Microsoft

În perioada 2009-2010, Dorin Cocos a incheiat 16 contracte de imprumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, in valoare totala de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioada de 11 luni. În acest context, procurorii prezinta si acuzatiile din Dosarul Microsoft, aratand ca, in 2009, Dorin Cocos, in baza unei intelegeri cu Gheorghe Stefan si cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu 9 milioane de euro pentru el, 3,9 milioane de euro pentru Stefan si 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruti de Dorin Cocos pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern, respectiv din Ministerul Comunicatiilor si Ministerul de Finante, pentru a asigura firmelor sustinute de Florica adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Cocos ar fi primit de la Florica, prin intermediul lui Pescariu, suma de 9 milioane de dolari. „Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET in contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferata in contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro in contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisa lui Dorin Cocos. Disimularea banilor s-a facut prin contracte fictive”, se mai arata in documentele citate.

Prietena Bica, adusa si ea la DNA

Fosta sefa a DIICOT (n.n. – si prietena a Elenei Udrea) Alina Bica a fost si ea adusa la DNA pentru a fi audiata in dosarul despagubirilor ilegale acordate afaceristului Gheorghe „Stelu” Stelian pentru un teren supraevaluat, pe vremea cand aceasta era la ANRP. Alina Bica a fost adusa din arestul Politiei Capitalei la DNA pentru a oferi mai multe lamuriri anchetatorilor.

De asemenea, fostul ofiter de politie judiciara Florentin Mihailescu, care a consiliat-o pe Alina Bica in mandatul acesteia la sefia DIICOT, a fost adus la DNA, joi, pentru a da declaratii despre ajutorul ce i-ar fi fost dat lui Ovidiu Tender astfel incat acesta sa obtina o solutie favorabila in Dosarul Carom. Cauza in care va fi audiat Mihailescu este disjunsa din dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat, in care Bica este arestata preventiv. Potrivit anchetatorilor, Alina Bica ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in Dosarul Carom, intocmit chiar de fosta sefa a DIICOT. Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in Dosarul Carom.

„Trafic” la DNA: Iese Udrea, intra Videanu

Presedintele PDL Bucuresti, Adriean Videanu, a venit, la randul sau, la DNA, fiind citat pentru a fi audiat, in contextul in care numele lui ar fi fost mentionat de fostul ministru Gabriel Sandu in declaratiile date de acesta in Dosarul Microsoft. Fostul ministru al Economiei a intrat in sediul DNA in momentul in care din cladire a iesit Elena Udrea.

Numele lui Adriean Videanu ar fi fost mentionat de fostul ministru Gabriel Sandu in declaratiile date de acesta in Dosarul Microsoft. “Pana la finalul anului 2009, am aflat si inteles exact aceste mecanisme. Sunt reale, eficiente si bine structurate, iar sursele fondurilor aproape exclusiv sunt bani publici obtinuti prin metode ilegale”, le-ar fi spus Sandu procurorilor. „Personal, dar raportat la derularea actiunilor electorale si complexitatea lor, am executat mereu indicatiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar urmatoarele persoane imi comunicau destinatiile utilizarii banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru si seful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar si Alin Albu, trezorierul si administratorul PDL, impreuna cu staff-ul sau”, ar fi declarat Gabriel Sandu in fata procurorilor DNA.


(519 )

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Puterea

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Puterea:

VIDEANU RETINUT, UDREA PRIPONITA. DNA nu are mila. Zi neagra pentru grangurii crescuti de Traian Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.