Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: OFICIAL: Elena Udrea, urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere

Publicat de: ---

7plus Autor: Cristi Ionita

Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat, oficial, ca Elena Udrea, presedintele Partidului Miscarea Populara, este urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere .

 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie ? Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere.

In ordonantaa de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 28.10.2014 s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventiva a inculpatului Cocos Dorin (fostul sot al suspectei UDREA ELENA GABRIELA), pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani.

In sarcina inculpatului Cocos Dorin s-a retinut ca, in anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu inculpatii Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, a pretins de la doua persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate ? MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009.

Inculpatul Cocos Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la Cocos Dorin. La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani. Contrar dispozitiilor legale, in declaratiile de avere din anul 2010, nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizica Dorin Cocos, desi Udrea Elena declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 ? 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse ? imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca inculpatul Cocos Dorin a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.

De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare ? cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 ? 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


(741 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

OFICIAL: Elena Udrea, urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59243702888489 seconds.