Joi, 05 Februarie 2015 - 05:30 AM Aleg.RO: DNA a cerut incuviintarea arestarii Elenei Udrea

Publicat de: ---

Bursa      *  Fostul ministru, acuzat de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii de avere
     *  Udrea ameninta cu noi dezvaluiri
       Arestarea preventiva a deputatului Elena Udrea este ceruta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarele "Gala Bute" si "Microsoft", noi acuzatii fiind aduse fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului .
     Ca reactie la cererile procurorilor pentru arestarea sa, Elena Udrea a spus ca va trimite o scrisoare tuturor ambasadelor straine din tara noastra, ca sa le relateze situatia actuala din Romania.
     Domnia sa a spus ca va aduce "o minima proba" legata de o presupusa vizita a lui Sebastian Ghita in arest la fostul sau sot Dorin Cocos, in cadrul unui interviu pe care il avea programat aseara.
     "Eu nu am nimic de pierdut. Ei au de pierdut, domnul Coldea (n.r. Florian Coldea, director interimar SRI) are de de pierdut", a declarat Elena Udrea.
     Fostul ministru a declarat, vineri, intr-un interviu acordat Hotnews, ca fostul sau sot, Dorin Cocos, i-a relatat ca, la solicitarea actualului director interimar al SRI Florian Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea, Romania TV.
     Procurorii DNA sustin ca Elena Udrea a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri vizat in dosarul Microsoft, anchetatorii aratand, totodata, ca aceasta a incalcat conditiile controlului judiciar, motiv pentru care se impune arestarea ei.
     "In anul 2013, pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse fata de un om de afaceri vizat de ancheta, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani ar fi avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", arata DNA intr-un comunicat, dupa ce a cerut la Camera Deputatilor avizarea arestarii Elenei Udrea.
     Totodata, procurorii noteaza ca, dupa ce a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft, pe 29 ianuarie, Elena Udrea a incalcat dispozitiile legale ale acestei masuri preventive, facand afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse.
     Declaratiile deputatului vizeaza fondul dosarului Microsoft, care este in curs de anchetare, motiv pentru care acestea pot influenta declaratiile fostului ei sot, Dorin Cocos, si ale unui martor care nu a fost inca audiat, motiveaza procurorii.
     DNA a cerut, ieri, Camerei Deputatilor arestarea Elenei Udrea, acuzata de trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea), trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e - Romania), trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii de avere.
     Potrivit procurorilor, in cursul anului 2010, o persoana din cercul relational al lui Dorin Cocos a preluat creanta aferenta creditului de 3,26 milioane de euro, contractat de Elena Udrea la o banca.
     Din cercetarile efectuate rezulta ca preluarea creditului a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar si a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investitiei ce urma a se realiza pe terenul cumparat din credit.
     Astfel, in perioada aprilie 2013 - iunie 2013, Cocos, in mod direct precum si prin intermediul societatii pe care o controleaza - Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiati, a incheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare a unui bun viitor", avand ca obiect suprafete construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vanzator se presupunea ca il va dezvolta pe terenul achizitionat din creditul mentionat, teren situat in Bucuresti, spun procurorii.
     In total, in baza "Promisiunilor de vanzare - cumparare", inculpatul Cocos urma sa asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul sau relational. S-a stabilit, de asemenea ca, in baza unui act aditional din 28.06.2013, promitentul cumparator, ruda a lui Dorin Cocos, a achitat in contul creditului suma de 100.000 de euro, dupa ce anterior mai achitase inca 100.000 de euro.
     Potrivit anchetatorilor, reiese ca preluarea creditului si incheierea promisiunilor de vanzare - cumparare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investitiei si a provenientei sumelor de bani din care se efectuau platile aferente creditului, respectiv mita primita in urma infractiunilor de coruptie savarsite.
     Totodata, rezulta ca Dorin Cocos ar fi pretins si primit, de la doua persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de una dintre cele doua persoane incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
     "Inculpatul Cocos Dorin a pretins si primit suma de 9.000.000 euro si a disimulat provenienta si beneficiarul real al acesteia in baza intelegerii cu Udrea Elena Gabriela. Aceasta intelegere rezulta in mod explicit din modul de dobandire al bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum si din probatoriul testimonial", spun anchetatorii.
     DNA mai arata ca, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societati cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania.
     Anterior, Directia Nationala Anticoruptie ceruse aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, dupa ce procurorii au extins urmarirea penala pe numele ei si pentru luare de mita, in dosarul "Gala Bute".
     Cererea respectiva a ajuns la Camera Deputatilor, Biroul Permanent al acestui for legislativ urmand sa se reuneasca astazi, la ora 12.00, pentru a decide care va fi parcursul acestei noi solicitari a Justitiei, au spus surse oficiale, citate de Mediafax.
     Procurorii DNA au extins cercetarile fata de Elena Gabriela Udrea, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
     Potrivit procurorilor, faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in perioada 2010 - 2012.   


(140 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

DNA a cerut incuviintarea arestarii Elenei Udrea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53673195838928 seconds.