Marți, 10 Februarie 2015 - 05:53 AM Aleg.RO: Uimitor, Coldea spune ca nu e vinovat si noi nu aflam nimic

Publicat de: ---

Bursa      *  Georgian Pop: "Cunoastem, in acest moment, mult mai multe lucruri din raspunsurile primite decat ceea ce putem sa comunicam"
       Acuzatiile lansate la adresa SRI si a generalului Florian Coldea in ultimele zece zile sunt defaimatoare, a declarat ieri deputatul PSD Georgian Pop, seful Comisiei de Control al SRI, adaugand ca documentele prezentate de conducerea SRI au probat clar ca aceste acuzatii sunt nefondate .
     Georgian Pop a spus ca pentru fiecare intrebare si pentru fiecare raspuns, in parte, au stat documente, informatii si rapoarte interne ale SRI: "Dupa cum bine stiti, legislatia in vigoare prevede ca noi, Comisia, putem comunica public doar anumite concluzii, nu putem sa divulgam informatiile de securitate nationala de care luam cunostinta. Practic, cunoastem in acest moment, legat de fiecare intrebare din spatiul public, mult mai multe lucruri din raspunsurile primite decat ceea ce putem sa comunicam".
     Fostul ministru Elena Udrea a declarat ca a depus un denunt la DNA pe numele directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Elena Udrea l-a acuzat pe Florian Coldea ca a instrumentat o campanie impotriva sa si ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro deputatului Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea, Romania TV.
     Senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei, a spus ca discutiile din Comisia SRI sunt opozabile oricarui procuror sau judecator care, la un moment, dat, ii poate ancheta pe cei care prezenti ieri la audieri, in baza acuzatiilor penale pe care spune Elena Udrea ca le-a facut la DNA.
     Urmeaza sa vedem ce va anunta DNA in acest caz.
     Raportul controlului intern derulat la SRI in urma declaratiilor Elenei Udrea a fost prezentat membrilor Comisieri, in lipsa lui Florian Coldea, de o echipa de peste zece oameni din cadrul Serviciului.
     De la audierile de ieri a lipsit deputatul Sebastian Ghita, despre care Udrea sustine ca a fost beneficiar al unor importante sume de bani date de Dorin Cocos, la cererea lui Coldea.
     Domnia sa sustine ca membrii Comisiei SRI au pus intrebari exhaustive lui Florian Coldea privind acuzatiile care i-au fost aduse si alte informatii vehiculate in spatiul public, iar parlamentarul sustine ca raspunsurile au fost clare si probate cu documente.
     Inainte ca parlamentarii sa ajunga la concluzia ca afirmatiile Elenei Udrea sunt nefondate, Florian Coldea a facut o scurta declaratie de presa, in care s-a aparat: "SRI a actionat, in contextul electoral al anului trecut, in deplina neutralitate si echidistanta politica, de buna-credinta si in interesul national. Resping categoric afirmatiile exprimate public la adresa SRI si a mea, care sunt denigratoare si lipsite de orice fundament real".
     * Parlamentarii sustin ca SRI nu a facut afaceri cu Dorin Cocos
     In ceea ce priveste legatura dintre Florian Coldea si Dorin Cocos, Georgian Pop s-a rezumat in a preciza doar ca, avand in vedere operatiunea in derulare din celebrul dosar Microsoft, orice fel de declaratii publice ar face referitor la acest dosar "ar insemna ca influenteaza intr-un fel sau altul cursul anchetei".
     Potrivit domnului Pop, "nu a existat niciodata o discutie a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, la transferuri sau la afaceri". Parlamentarul a tinut sa precizeze, referitor la relatia generalului Coldea cu Dorin Cocos ca niciodata nu a fost o astfel de discutie sau o astfel de implicare a SRI, lucru certificat de documentele prezentate in raportul intern.
     Seful Comisiei SRI a adaugat: "Intalnirile care au existat intre Elena Udrea si George Maior (n.r.fostul director general al SRI) au fost facute strict pe baza procedurilor interne de acces in sediul SRI. Toate intalnirile cu demnitari care solicita acest lucru se supun unor proceduri foarte stricte. In aceste intalniri, doamna Udrea nu a facut niciodata vreo acuza. Si noi am constatat ca pana sa fie acuzata in dosarul Microsoft Elena Udrea avea o opinie laudativa la adresa SRI. Dupa ceea, domnia sa si-a schimbat declaratiile".
     * Senatorul Savu: "Controlul intern al SRI este independent, nu i se subordoneaza lui Coldea"
     Senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei de control al SRI, sustine ca exista o deplina incredere in raportul prezentat Comisiei, intrucat echipa care l-a verificat pe generalul Coldea nu i se subordoneaza, asa cum a afirmat Elena Udrea.
     Domnia sa a explicat: "Directia de protectie interna, care are si o directie de control, nu se subordoneaza primului adjunct al SRI si are sistem propriu de verificare. Tot ce face aceasta comisie este sub incidenta legii. Am intrebat daca au identificat aspecte penale de orice fel, inclusiv implicarea SRI in viata politica. Membrii directiei ne-au comunicat ca nu au identificat astfel de lucruri in 2014 si ca institutia a fost echidistanta in an electoral. Nici Victor Ponta, care a pierdut alegerile, nu a contestat acest aspect si a si spus ca nu a remarcat ingerinte SRI".
     Senatorul sustine ca la finalul audierilor nu a fost constatata nicio infractiune in activitatea institutiei. Daniel Savu a afirmat ca au existat dezbateri si asupra posibilitatii ca fostul presedinte Traian Basescu sa fie audiat si a comentat: "Basescu dezinformeaza publicul spunand ca nu avea competente sa verifice afirmatiile Elenei Udrea la adresa lui Coldea. Noi nu am fost sesizati. El, daca stia ceva, trebuie sa sesizeze Comisia SRI sau, ca sef al CSAT, putea demite adjuncti sau militari de cariera din SRI. Parlamentul numeste doar directorul general al SRI". 

     Audierea conducerii SRI s-a desfasurat cu maxima rigoare si a avut o durata record in raport cu audierile anterioare, arata un comunicat remis redactiei. "Toti membrii comisiei, de la partidele puterii si cele ale opozitiei, au adresat intrebari, toate intrebarile pe care le-au considerat personal, profesional sau legal necesare, au fost abordate in amanunt, cu fermitate si minutiozitate, absolut toate aspectele specifice ale activitatii SRI precum si cele expuse recent in spatiul public", mai precizeaza comunicatul.
     Actualul director al institutiei, Florian Coldea, a raspuns personal tuturor intrebarilor si solicitarilor care il vizau. Ulterior, comisia a permis directorului institutiei sa se retraga si a invitat la audiere reprezentantul SRI care a dispus declansarea verificarii interne si care a coordonat-o. Acesta a prezentat aspecte care au reiesit in urma verificarii interne SRI si a raspuns la intrebarile adresate de toti membrii comisiei, mai afirma sursa citata.
     Despre demisia lui George Maior din functia de director al SRI, Comisia parlamentara de control afirma: "In urma audierilor, s-a constatat faptul ca decizia unilaterala a directorului Maior a generat un element de surpriza in institutie, dar activitatea a functionat in toata aceasta perioada la parametri optimi. Atributiile directorului au fost preluate de fostul prim-adjunct al institutiei, este condusa in continuare de acesta si echipa formata din membrii Biroului Executiv al SRI (care au fost prezenti in sala) si cei ai Consiliului Director. Activitatea institutiei se desfasoara in continuare in parametrii profesionali si legali precum si la standarde impuse de parteneriatele internationale ale Romaniei. Nu este o situatie noua pentru serviciile speciale din Romania, nici macar pentru SRI, mecanismele si instrumentele de pastrare stricta a legalitatii si echidistantei in toate actiunile precum si cele de control asupra acestor activitati sunt aceleasi".
     Reprezentantii SRI audiati au prezentat Comisiei secvente video din cadrul a 23 de videoconferinte cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care Maior si Coldea atentionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligatia legala si profesionala de a respecta cu strictete cerintele de neutralitate, echidistanta si neimplicare in viata politica.
     SRI sustine ca a cooperat si coopereaza cu organele de aplicare a legii in conformitate cu legislatia in vigoare, in baza si in limitele legii, precum si conform protocoalelor interinstitutionale. Comisia parlamentara afirma ca a constatat ca, in anul 2014, cooperarea SRI - DNA si SRI - DIICOT s-a derulat, in ambele cazuri, in conditii foarte bune.

   


(201 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Uimitor, Coldea spune ca nu e vinovat si noi nu aflam nimic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68824481964111 seconds.