Joi, 12 Februarie 2015 - 05:23 AM Aleg.RO: Parlamentul European redeschide ancheta privind inchisorile secrete CIA. Romania, pe lista tarilor investigate

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Comisiile pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European vor reincepe ancheta privind presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre UE, ca urmare a noilor dezvaluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de catre CIA, potrivit unei rezolutii adoptate miercuri de Parlament .

Prin aceasta rezolutie, eurodeputatii cer din nou statelor UE sa investigheze aceste acuzatii si sa ii urmareasca penal pe cei vinovati.

Raportul Senatului SUA publicat in decembrie "dezvaluie fapte noi care confirma acuzatiile conform carora mai multe state membre ale UE, autoritatile acestora si functionari si agenti ai serviciilor lor de securitate si de informatii au fost complici la programul CIA de detentie secreta si de predari extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substantiale de bani oferite de CIA in schimbul cooperarii lor", sustin europarlamentarii.

Ca urmare a noilor probe, Parlamentul "ii incredinteaza Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, cu asocierea Comisiei pentru afaceri externe si a Subcomisiei pentru drepturile omului, sarcina de a continua ancheta sa privind presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri si de a informa plenul cu privire la aceasta chestiune, in termen de un an", se arata in rezolutie.

Potrivit unui comunicat al PE, aceasta ancheta va presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strangere de informatii in statele membre unde exista acuzatii ca au fost centre secrete CIA de detentie si culegerea tuturor informatiilor si probelor relevante privind posibile dari de mite sau alte fapte de coruptie in legatura cu programul CIA.

"Climatul de impunitate de care beneficiaza programul CIA a permis continuarea incalcarilor drepturilor fundamentale, dupa cum au dovedit programele de spionaj in masa intreprinse de Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite si serviciile secrete din diverse state membre", afirma membrii PE, subliniind ca "nu poate exista impunitate" pentru aceste fapte.

Totodata, Parlamentul "invita SUA sa ancheteze si sa urmareasca penal multiplele incalcari ale drepturilor omului din cadrul programului CIA de predare si de detentie secreta si sa coopereze in ceea ce priveste toate cererile din partea statelor membre ale UE referitoare la informare, extradare sau caile de atac eficiente pentru victimele programului CIA".

Pe de alta parte, europarlamentarii "isi exprima preocuparea privind obstacolele intampinate de anchetele parlamentare si judiciare nationale referitoare la implicarea anumitor state membre in programul CIA, abuzul privind secretul de stat si clasificarea nejustificata a documentelor care au condus la incetarea urmaririi penale". Ei reitereaza solicitarile adresate statelor membre de a investiga acuzatiile potrivit carora, pe teritoriul lor, au existat inchisori secrete in care erau detinute persoane in cadrul programului CIA, precum si sa ii urmareasca penal pe cei implicati in aceste operatiuni.

De asemenea, Parlamentul European isi exprima "consternarea cu privire la practicile de interogare" ale operatiunilor anti-teroriste ale CIA. Deputatii subliniaza "concluzia fundamentala" a raportului Senatului american conform careia "metodele violente aplicate de CIA nu au condus la obtinerea unor informatii care sa impiedice alte atacuri teroriste".

Acuzatiile privind utilizarea de catre CIA a statelor membre UE, printre care Romania, Polonia si Lituania, pentru transportarea si detentia ilegala a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporara a Parlamentului European creata in 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut in mod repetat investigatii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detentie secreta si extradare extraordinara.

Senatul american a prezentat in decembrie 2014 un raport de ancheta cu privire la tehnicile de "interogare in forta" ale Agentiei de spionaj CIA in perioada 2001-2009.

Washington Post a relatat ca potrivit raportului Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale Agentiei, in centrul de detentie deschis pe teritoriul Romaniei fiind interogati mai multi prizonieri suspectati de legaturi cu grupari teroriste.

In versiunea publica a raportului sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv tarile in care ar fi existat inchisori secrete ale Agentiei Centrale de Informatii, scrie Washington Post, adaugand ca detalii din document permit decodarea acestor centre de detentie.

Conform cotidianului american, in raport sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa inchisoare secreta a CIA din Romania figureaza drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe inchisori, sunt folosite patru culori.

Versiunea publica a raportului care cuprinde doar 528 de pagini din cele aproximativ 6.700 de pagini ale documentului arata ca in unele cazuri CIA a oferit milioane de dolari unor oficiali pentru a permite deschiderea unor inchisori CIA pe teritoriul tarilor lor.

Presupusa inchisoare din Romania este mentionata in mai multe randuri.

In raport se arata ca CIA a decis amplasarea unor centre de detentie in Romania si Lituania in 2002 si 2003, iar primii detinuti ai CIA ar fi ajuns in inchisoarea din Romania in toamna anului 2003.

Abd al-Rahim al-Nashiri, unul dintre detinutii care ar fi ajuns in Romania, a reclamat, de altfel, tara noastra dar si Polonia la CEDO.

In Romania a existat o ancheta parlamentara asupra acestei chestiuni, care a stabilit ca nu au existat inchisori CIA pe teritoriul tarii.

Presedintele Comisiei parlamentare CIA, senatorul Norica Nicolai, a declarat, pe 16 iunie 2006, ca exista date clare ce atesta faptul ca avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile romanesti exclusiv din motive tehnice si ca, in Romania, nu exista inchisori pentru prizonieri supecti de terorism.

Constituita in luna decembrie a anului 2005, dupa primele informatii potrivit carora spatiu aerian romanesc ar fi fost survolat de avioane CIA care transportau detinuti si ca acestia erau torturati in centre special constituite in Romania, Comisia parlamentara a investigat, potrivit presedintelui Norica Nicolai, peste 3.000 de zboruri, documente si date ale operatiunilor aeriene de pe teritoriul romanesc. Au fost avute in vedere, cu precadere, aeroporturile militare din Timisoara, Constanta, Bucuresti, Tulcea si Fetesti.

Pe baza documentelor prezentate de autoritati, senatorul liberal a declarat ca pe niciunul dintre aeroporturile romanesti nu au fost existat si nu au fost constuite facilitati care ar fi putut servi drept centre de detentie pentru detinuti.

Dupa publicarea raportului Senatului SUA, MAE a precizat, pe 16 decembrie 2014, ca autoritatie romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora "alegatiile" aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora.

In prezent, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie deruleaza o ancheta privind inchisorile CIA, in urma unei reclamatii facute de sauditul Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care acuza detentia secreta, rele tratamente si procedura de extradare.

Citeste si Legea martiala ar putea fi introdusa in Ucraina Citeste si Obama: Facem tot ce putem sa eliberam americanii care sunt ostatici, dar nu o sa platim niciodata rascumparari Citeste si Bulgaria s-a saturat de MCV: Folosirea aderarii la Schengen ca instrument de presiune este contraproductiva


(140 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Parlamentul European redeschide ancheta privind inchisorile secrete CIA. Romania, pe lista tarilor investigate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58506011962891 seconds.