Vineri, 20 Februarie 2015 - 05:27 AM Aleg.RO: Proiectul de lege privind timbrul cultural. Se vor scumpi produsele culturale/ de Ziarul de duminica

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Ziarul de Duminica 20 .02.2015

Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR) si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) ?lupta? impotriva ?taxei pe cultura?, care, potrivit acestora, va avea un impact negativ asupra dezvoltarii economice si culturale.

Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), reprezentand agenti economici ce activeaza in diverse domenii culturale, ca producatori de carte, muzica, concerte si spectacole, atrag atentia asupra unui proiect de lege aflat in faza finala de aprobare, propunerea legislativa 583/ 2014. Prin acest proiect se urmareste instituirea unei adevarate ?taxe pe cultura? in folosul unor asociatii de creatori, care va duce la scumpirea produselor culturale si va fi resimtita si suportata de platitorul final, avand impact negativ si asupra dezvoltarii economice si culturale a activitatilor din industria de carte, muzica, divertisment.

Potrivit unui comunicat, proiectul de lege 583/2014 a avut un traseu parlamentar scurt, fiind adoptat tacit de Senat si ajungand aproape de votul final la Camera Deputatilor, moment in care a intrat intamplator in atentia reprezentantilor industriilor creative. Astfel, saptamana trecuta, in Comisia pentru cultura au avut loc dezbateri pe marginea acestui proiect, unde reprezentantii UPFR, APOSR si FER s-au prezentat (fara a fi invitati oficial) si au participat activ, depunand memorii tehnice si reusind sa introduca pe agenda Comisiei de Cultura consultari cu partile afectate. Aceste consultari au loc luni (in aceasta saptamana ? n.r.) si au drept baza de discutie un punct de vedere comun al reprezentantilor domeniului literar, muzical, folcloric si de divertisment fata de initiativa legislativa: timbrul cultural, in actuala forma si sub actuala destinatie, si noul proiect de lege si amendamentele propuse prezinta multiple deficiente conceptuale si structurale, sustin reprezentantii FER, APOSR, UPFR.

Proiectul 583/2014 a fost elaborat fara a se tine seama de angajamentele Romaniei luate la nivelul Uniunii Europene in cadrul strategiei ?O reglementare inteligenta?, conform careia statelor membre li se recomanda ca orice proiect de lege nou sa fie insotit de o buna argumentare a oportunitatii actului respectiv, de un studiu de impact, care sa evalueze costurile pentru operatorii economici. Totodata, acesta ar fi trebuit sa fie elaborat ca urmare a unei consultari reale si eficiente a tuturor partilor interesate, inclusiv operatori economici si consumatori, lucru care nu s-a intamplat.

Reprezentantii Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC), sustinatorii initiativei, solicita anularea Legii 35/1994 si adoptarea in schimb a acestui nou proiect de lege, demersul fiind considerat o necesitate de membrii sai (Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Arhitectilor), sub pretextului acordarii unui ?ajutor nepretuit culturii romanesti?.

?In realitate, aceasta ?taxa pe cultura? are ca destinatie aceste ?uniuni de creatori?, in esenta entitati private, care beneficiaza de venituri din urma activitatii economice a unor alte entitati private. Mai mult decat atat, proiectul de lege prevede faptul ca aceste entitati dispun de veniturile din timbrul cultural dupa bunul plac, fara un scop precis si fara criterii transparente si, desigur, fara a contribui la produsul sau serviciul din urma caruia beneficiaza de aceasta taxa?, se arata in comunicatul citat.

?Romania se confrunta de cativa ani cu un declin al pietei de carte si muzica, fie ea in forma fixata pe suport sau live/concertistic, iar o astfel de masura legislativa va agrava o situatie care si in prezent este departe de a fi una macar normala. Impunerea unei astfel de ?taxe pe cultura? se reflecta direct in pretul final al produsului ori serviciului de cultura ? fie carte, CD, DVD sau concert ? ceea ce va indeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/   ascultatori/ spectatori, in conditiile in care nivelul de acces al publicului la cultura in Romania este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana?, mai sustin reprezentantii FER, APOSR, UPFR.

Potrivit acestora, in nicio tara din Uniunea Europeana nu exista o astfel de taxa suplimentara, ceea ce inseamna ca doar cumparatorii romani vor fi suprataxati si vor avea de suferit. Astfel, in ceea ce priveste spectacolele, aceasta ?taxa pe cultura? creeaza ?un handicap competitiv major? in fata altor organizatori de concerte din alte tari, fapt ce va conduce inevitabil la scaderea numarului de spectacole cu artisti internationali in Romania si, mai mult decat atat, va afecta direct si eforturile de sprijinire a culturii romanesti prin organizarea de evenimente cu artisti autohtoni. In acelasi context, Romania a ramas singura tara din Uniunea Europeana unde se mai aplica holograme pe CD/ DVD, noul proiect urmarind secondarea acestora cu timbrele culturale. La nivel international, doar Kenya mai aplica holograme pe suporturi audio/video.

Editorii de carte, producatorii de muzica si organizatorii de evenimente culturale si divertisment (concerte, festivaluri etc.) sprijina ? nu doar la nivel declarativ, ci si prin propria activitate ? cultura romaneasca si isi manifesta disponibilitatea de a deveni parteneri la initiativele de dezvoltare a culturii romanesti si a industriei creative, atat timp cat acestea exista intr-un cadru legal bine stabilit, eficient, fezabil si transparent, se mai arata in comunicatul citat.

Si editurile Polirom si Nemira contesta proiectul de lege privind timbrul cultural, care ar avea drept consecinta ?cresterea fara precedent a nivelului de taxare? si aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui utilizat pentru tigari si bauturi alcoolice.

Proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural a fost initiat de 84 de deputati si senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD si UDMR, si a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Totodata, pe 15 decembrie 2014, proiectul de lege a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar pe 3 februarie a primit aviz de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

?Am luat cunostinta cu ingrijorare despre noul proiect de lege dezbatut in comisia de specialitate a Camerei Deputatilor privind timbrul cultural, proiect menit sa inlocuiasca legea nr. 35/1994. Ingrijorarea noastra nu priveste aspectele tehnice ale proiectului, ci mai ales cresterea fara precedent a nivelului de taxare. Astfel, pentru valoarea timbrului literar (TL) aplicat cartilor de beletristica, proiectul prevede o crestere de la 2% din pretul de vanzare al cartilor la o valoare forfetara de 1 leu?, se arata intr-un comunicat remis de editura Polirom.

Practic, daca pentru o carte care costa 10 lei valoarea TL este in prezent de 0,2 lei, prin aplicarea noii legi, aceasta va creste de cinci ori. Pentru un pret mediu al cartilor editate in prezent in Romania ? de 20 lei ?, cresterea va fi de 250%. Legea prevede aplicarea pe fiecare  carte a unui timbru, similar celui utilizat pentru tigari si bauturi alcoolice, si un mod de administrare birocratic, care va implica costuri suplimentare de administrare a TL, se arata in comunicat. ?Estimam ca toate acestea cumulate vor duce la cresteri medii de preturi de circa 7 - 8% fata de cele actuale?, se mai arata in comunicatul citat.

Criza economica a redus drastic, cu 30 - 40%, piata de carte autohtona. Consumul de carte per capita in Romania este printre cele mai scazute, iar bibliotecile, inclusiv cele scolare, cu putine exceptii, au un fond de carte vechi, deteriorat, lipsite fiind de fonduri pentru achizitii, spun reprezentantii editurii Polirom.

?Cresterea unei taxe, si asa unice in Uniunea Europeana, nu va face decat sa reduca si mai mult accesul unei largi categorii de oameni la literatura. Chiar si pentru o cota de TVA redusa (de 9%), prin noua valoare de 1 leu a TL, cartea va fi purtatoare de taxe majorate. Pentru o carte de 10 de lei, taxarea va fi de 19%, de trei ori mai mare decat nivelul mediu european. Mentionam ca in multe tari preocupate de accesul cetatenilor lor la cultura, nivelul de taxare este zero sau unul foarte redus (3 - 6%). Nu stim in ce masura cresterea taxei pentru cartile de literatura va sluji uniunilor de creatori, intrucat proiectul de lege nu reglementeaza modul de utilizare a sumelor colectate. Stim insa ca primii afectati de scumpire vor fi elevii, studentii si toti iubitorii de beletristica, in general. Inevitabil, cererea de carte va scadea odata cu suprataxarea, iar accesul la informatie si cultura ? in masura in care este un drept constitutional ? va fi si mai restrictionat?, mai spun reprezentantii editurii Polirom.

Potrivit editurii Nemira, proiectul de lege nu mentioneaza modul in care pot fi folosite sumele colectate de organisme precum Uniunea Scriitorilor din Romania, lucru sesizat si in Avizul Comisiei legislative din Senatul Romaniei.

?Nu trebuie sa existe un conflict intre producatorii si consumatorii de literatura, nici intre ei si editori, insa este evident ca suprataxarea editurilor si, implicit, a cititorilor, nu poate fi benefica, pe termen lung, nici scriitorilor insisi, inclusi sau nu in asociatii sau uniuni literare, ale caror carti nu vor mai ajunge la publicul larg?, spun reprezentantii editurii Nemira.

Prin urmare, editurile solicita ca legiuitorul sa reanalizeze implicatiile unei asemenea legi si sa-si asume consecintele sociale pe care ea le genereaza, in cazul in care nivelul de taxare al cartilor va ramane cel prevazut de actualul proiect.


(1670 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Proiectul de lege privind timbrul cultural. Se vor scumpi produsele culturale/ de Ziarul de duminica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55468893051147 seconds.