Vineri, 20 Februarie 2015 - 05:27 AM Aleg.RO: Sa radem si sa plangem cu noul guvern de la Chisinau

Publicat de: ---

Cotidianul

Imediat dupa investirea si depunerea juramantului de catre noul guvern de la Chisinau, executivul a tinut si prima sa sedinta, condusa de premierul Chiril Gaburici .

Premierul Gaburici, 38 de ani, a inceput cu stangul insa, fie ca a lansat afirmatii ambigue, fie ca nu intelegea despre ce discuta ministrii, scrie Jurnal.md. ” „Odata cu situatia politica din tara s-a agravat, cumva, si situatia criminologena”, a declarat premierul,care a tinut sa asigure pe politicieni si populatia ca este vorbitor de romana, si nu al limbii moldovenesti, asa cum afirmase de mai multe ori inaintea nominalizarii sale. Presa de la Chisinau subliniaza ca Gaburici si-a facut studiile, la inceputul anilor 1990, la Universitatea Slavona, intr-un moment in care tinerii moldoveni alegeau sa faca studii in limba romana, fie in tara, fie in Romania.

Un moment jenant pentru prim-ministru a fost cand nu putea prinde firul discutiei dintre doi ministri – ministrul Justitiei, Vladimir Grosu , si ministrul Transporturilor, Vasilse Botnari. Dupa cateva minute de discutie intre Grosu si Botnari, la un moment dat a intervenit si Gaburici. „Puteti sa-mi explicati si mie ce lipseste din...?”, s-a interesat premierul. Alte cateva minute cei doi raportori au incercat sa-i explice in ce consta problema. la sfarsitul sedintei Chiril Gaburici a cerut ca, pe viitor, toti ministrii sa prezinte din timp informatii despre chestiunile pe care urmeaza sa le prezinte la sedintele cabinetului de ministri. „Ca sa reusesc si eu, si altii, sa se pregateasca din timp”.

Chiril Gaburici: Chisinau-Baku-Voronin

Nu este de mirare ca premierul Gaburici pare sa nu priceapa mare lucru din sarcinile ce-i revin. Experienta sa este una dobandita exclusiv in mediul privat. Începand din 2001, el a lucrat pentru compania de telefonie mobila Moldcell, ajungand director general. În 2012 este numit director general al Azercell, compania din Azerbaidjan. Cele doua companii sunt detinute de suedezii de la Telia Sonera.

Desi Moldcell si-a sporit considerabil vanzarile in Republica Moldova, perioada in care Gaburici a fost director general nu a fost lipsita de probleme, in special in ce priveste sifonarea unor fonduri destinate publicitatii. Presa de la Chisinau sustine ca acesta a fost motivul detasarii sale la Baku.

Gaburici avea deja relatii in Azerbaidjan in momentul sosirii sale. Cu un an inainte, in 2011, el a fost invitat la nunta nepoatei comunistului Vladimir Voronin (fiica oligarhului moldovean Oleg Voronin) cu fiul viceministrului Transporturilor din Azerbaidjan, Musa Panahov. Cum in Azerbaidjan concurenta de pe piata telefoniei mobile era mai mare, cu mai mute companii straine, Azercell a fost luata la ochi pentru o serie de incalcari ale legislatiei (inclusiv interceptari). Acestea ar fi fost insa acoperite de cuscrul lui Voronin. Acesta este contextul in care presa de limba romana din Republica Moldova scrie ca Gaburici a devenit omul de legatura al lui Oleg Voronin la Baku, acolo unde cel din urma face afaceri.

Nu este de mirare ca nominalizarea premierului Chiril Gaburici (propunere venita din partea Partidului Liberal Democrat, condus de fostul premier Vlad Filat) a fost bine primita de Vladimir Voronin. A zambit satisfacut si oligarhul Vladimir Plahotniuc, finantatorul Partidului Democrat si marele mogul media de la Chisinau. Gaburici este omul ”celor trei Vlad” care au facut si au desfacut in politica Republicii Moldova incepand de le elevenimentele din aprilie 2009. Acum, anonimul Gaburici este omul de paie din fruntrea unui guvern pentru linistea oligarhiei de la Chisinau, sustinut, de ochii Europei, de coalitia minoritara PLDM-PDM (Alianta Moldova Europeana), dar si de comunistii din PCRM.

Omul oligarhului Usatii in noul guvern

Si alti membrii ai guvernului o ”mapa profesionala” interesanta.

Despre Stephane Christophe Bride, ministrul Economiei, am scris aici.

Iese in evidenta portofoliul Tineretului si Sportului, detinut de Serghei Afanasenco. În alegerile de pe 30 noiembrie, acesta se afla pe listele partidului Patria, al oligarhului Renato Usatii, partid exclus din alegeri pentru finantare ilegala venita din Rusia. Patria, alaturi de Partidul Socialistilor sunt partidele cu o orientare vadit pro-rusa. Usatii declara chiar ca si-ar dori un ”zid chinezesc” la frontiera de pe Prut. Ei bine, Afanasenco (care scrie in CV ca este de nationalitate ucraineana si ca limba sa materna este rusa) este ministru, propus de PDM, partidul oligarhului Plahotniuc, condus de fostul comunist Marian Lupu.

O pata de culoare este un al ministru al PDM – Vasile Bitca, detinatorul portofoliului Dezvoltarii Regionale! A fost presedinte al raionului Nisporeni, este absolvent al Academiei de Politie din Republica Moldova si spune ca este ”atent, cooperant, disciplinat si optimist” si ca detine permis de conducere categoriile A, B, C, D, E si H.

Îsi continua mandatul inceput in 2013 la Finante Anatol Arapu, unul dintre oamenii de baza ai Lukoil la Bucuresti, unde a lucrat intre 2001 si 2013, dupa care devine reprezentant al Bancii Mondiale pentru Republica Moldova.

Se adauga Sergiu (Serghei) Palihovici, ministrul Mediului, fost secretar general adjunct al fostului guvern. El este sotul Lilianei Palihovici, deputat PLDM si vicepresedinte al Parlamentului. Ea s-a abtinut la votul de investitura al guvernului Gaburici, pentru a nu fi in ”conflict de interese”.

Îsi continua activitatea ministrii PLDM Natalia Gherman – fiica fostului presedinte Mircea Snegur (Externe) si Maia Sandu (Educatie), doua dintre personajele cu o viziune cu adevarat pro-europeana, insa ramane de vazut in ce masura vor reusi sa se impuna sub conducerea lui Chiril Gaburici, omul a trei mari oligarhi.

UE arunca prosopul in Republica Moldova...

Ministerul de Externe al Romaniei arata intr-un comunicat emis imediat dupa depunerea juramantului guvernului Gaburici: ” Ministerul Afacerilor Externe exprima asteptarea ca noul Executiv sa continue, intr-o maniera intensificata si consecventa, eforturile in directia consolidarii parcursului pro-european, a aprofundarii reformelor democratice si intaririi institutiilor statului de drept, in consens cu mesajul transmis de cetateni la alegerile din 30 noiembrie 2014. Responsabilitatea asigurarii unei guvernari eficiente, stabile, care sa tina cont si sa respecte aceste asteptari ale cetatenilor revine tuturor fortelor care au dat votul pentru investirea Guvernului. Din acest punct de vedere, urmarirea stricta a obiectivului integrarii europene, respectiv al realizarii reformei conform standardelor europene va constitui un test de incredere pentru aceste forte.”

Acelasi mesaj care face apel la reformare si urmarea drumului european vine si din partea Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini si a Comisarului european pentru Politica de Vecinatate si Negocierile de Extindere, Johannes Hahn. ”Avem incredere ca noul Cabinet de ministri va intensifica eforturile in realizarea reformelor-cheie, in special, cele din sectoarele justitiei si financiar, precum si in domeniul combaterii coruptiei, in interesul tuturor cetatenilor Republicii Moldova. Mai mult decat atat, se mentioneaza in mesajul semnat de oficiali de la Bruxelles, va fi esentiala continuarea si intensificarea unei politici comprehensive, care va include toate sectoarele statului”, se arata in mesajul celor doi.

Pozitia UE a fost exprimata cu adevarat pe 20 ianuarie, la negocierile de pe Aeroportul International Chisinau pentru formarea noului guvern. Din partea UE au participat atunci presedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Graham Watson, presedintele comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, si vicepresedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Knut Fleckenstein, si seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola.

Ei au cerut includerea in coalitia de guvernare a Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, si au mai cerut garantarea reformelor in justitie prin numirea ca procuror general a unui magistrat european. În 2014, Republica Moldova a devenit stat asociat al UE, un mare pas inainte, insa unul deloc reversibil, iar masuri precum cele de mai sus ar fi trebuit sa consfinteasca noul statut.

Partidele aflate astazi la guvernare (PLDM, PDM si, neoficial, comunistii lui Vladimir Voronin) nici nu a vrut sa auda de propunerile europene, caci ele ar fi insemnat inceputul demantelarii sistemului oligarhic care prospera de decenii in cel mai sarac stat din Europa, alimentat acum de remitentele cetatenilor plecati la munca in Vest sau in Rusia, dar si de fondurile europene, donatiile si granturile oferite de statele occidentale.

...iar Moscova si oligarhii exulta

Este cat se poate de relevant faptul ca, pe ultima suta de metri, ministru al Justitiei a fost numit Vladimir Grosu, care l-a inlocuit pe Oleg Efrim (ministru incepand din 2011, care ajunsese sa cunoasca poate prea multe si care avuzeze dispute cu Vladimir Plahotniuc si Vladimir Voronin). În spatele schimbarii de ultim moment se pare ca s-a aflat insusi Voronin.

Interesant este ca faptul ca, prin exluderea lui Efrim, lista guvernului Gaburici investita de Parlament pe 18 febuarie este identica cu cea propusa de premierul desemnat Iurie Leanca, cu o saptamana inainte, si respinsa de Parlament. Partidul Liberal s-a abtinut la ambele voturi, astfel incat diferenta a fost facuta de comunisti, care au respins, practic, doar premierul. Ramane insa si un mare semn de intrebare asupra modului in care Iurie Leanca ar fi dorit sa mearga pe o cale europeana cu un guvern identic cu cel condus de Chiril Gaburici...

Indiferent de jocurile din culisele politicii de peste Prut, este evident ca in doar trei saptamani (in care a fost semnat un nou acord esuat la Misnk privind Ucraina, au aparut dispute asupra livrarii de arme letale de catre SUA pentru Kiev si Angela Merkel a devenit un curier al lui Vladimir Putin) UE a renuntat sa mai faca presiuni pentru continuarea reformelor si a ”salutat” formarea unui guvern condus de un om de paie al oligarhilor. Semn ca Republica Moldova revine in zona gri vecinatatii UE si ca recentele progese catre integrare se vor reduce la liberalizarea vizelor pentru cetatenii unei tari sarace. Esecul major din Ucraina si indecizia in fata politicii agresive a Rusiei au facut ca Bruxelles-ul sa renunte la a mai face din Republica Molsdova povestea de succes a politicii sale de vecinatate si a Parteneriatului Estic, spre bucuria nu numai a Moscovei, ci si a clanurilor oligarhice de peste Prut.


(378 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Sa radem si sa plangem cu noul guvern de la Chisinau | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64522099494934 seconds.