Vineri, 20 Februarie 2015 - 05:27 AM Aleg.RO: Eduard Hellvig la SRI, Floarea Serban la sefia Romarm

Publicat de: ---

Bursa      *  In decembrie 2014, Inalta Curte i-a dat dreptate lui Hellvig, intr-un proces cu Agentia Nationala de Integritate
       Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a nominalizat aseara, pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii, pe Eduard-Raul Hellvig si, conform prevederilor constitutionale, i-a instiintat printr-o scrisoare oficiala pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare .
     Numirea a fost anticipata de ziarul "BURSA", inca din ziua demisiei lui George Maior.
     Pe 28 ianuarie, ziarul BURSA a publicat, in editia tiparita: "Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, si-a inaintat astazi demisia de la conducerea SRI presedintelui Romaniei, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, informeaza Administratia Prezidentiala. Pentru preluarea sefiei SRI este vehiculat numele lui Eduard Hellvig, in timp ce pentru SIE ar fi favorit Mihai Razvan Ungureanu".
     Stirea reprezinta exclusivitate a ziarului BURSA, in conditiile in care restul presei nici macar nu a pomenit de el.
     In cursul zilei de ieri, Klaus Iohannis a avut intalniri cu liderii partidelor politice parlamentare si le-a adus la cunostinta propunerea pentru sefia SRI. "Am vorbit cu cei doi presedinti, presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor. Probabil, in cursul saptamanii viitoare, Parlamentul va lua in dezbatere aceasta chestiune", a mai spus presedintele Romaniei. Domnia sa a anuntat ca in perioada urmatoare va face o nominalizare si pentru Serviciul de Informatii Externe.
     Eduard Raul Hellvig este europarlamentar PNL, fiind considerat un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis, alaturi de care a stat in campania prezidentiala. Hellvig a fost extrem de apropiat si de fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, fiindu-i chiar consilier personal, iar inainte a fost membru al PC.
     Eduard Hellvig a precizat pe o retea de socializare: "Sunt onorat de increderea pe care mi-a acordat-o Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii. Sper ca, la randul lor, membrii Parlamentului ma vor considera potrivit pentru a indeplini aceasta responsabilitate.
     Interesul national inseamna, in actuala etapa a democratiei romanesti si conform vointei cetatenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred ca prioritatea SRI in perioada urmatoare trebuie sa fie consolidarea performantei - in cadrul eforturilor interne pentru intarirea statului de drept, dar si al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esentiale doua coordonate de actiune: combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatilor de aparare a sigurantei nationale.
     Țin, totodata, sa precizez de pe acum ca sunt ferm convins ca o democratie functionala are resorturile necesare pentru ca statul si propriii cetateni sa se afle intotdeauna de aceeasi parte a baricadei. Cu o conditie: ca toate institutiile sa actioneze conform regulilor democratiei si ale societatii deschise".
     ANI a anuntat in noiembrie 2012 ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Eduard Raul Hellvig si alti doi ministri - Ovidiu Silaghi si Liviu Pop, dar si de catre secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache. Dupa anuntul ANI, Eduard Hellvig a demisionat si a spus ca in cazul in care se va demonstra suspiciunea de incompatibilitate nu va mai fi niciodata ministru, insa in caz contrar asteapta demisiile celor care l-au acuzat: "Este vorba de suspiciune de incompatibilitate, asa cum am primit adresa de la ANI. In momentul in care voi avea o decizie definitiva de la justitie, daca se va demonstra ca am fost incompatibil, eu, Eduard Hellvig, niciodata nu voi mai fi ministru in Romania, asta garantez", a spus Hellvig.
     In decembrie 2014, Inalta Curte i-a dat dreptate lui Hellvig in procesul cu ANI, in urma unei decizii definitive.
     * O noua conducere la "Romarm"
     Floarea Serban, prima femeie general din Armata Romana a preluat conducerea Romarm, fostul director al producatorului de armament fiind arestat recent pentru abuz in serviciu, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Turismului.
     In 12 februarie, ziarul BURSA a anuntat: "Floarea Serban, prima femeie general din Armata Romana, ar putea fi numita director general la Romarm, inlocuindu-l astfel pe Dan Tache, retinut recent de DNA pentru infractiunea de abuz in serviciu, potrivit unor surse din industria de aparare. Potrivit acestora, doamna Floarea Serban, care s-a ocupat de inzestrarea armatei in cadrul Ministerului Apararii, a vizitat uzinele de aparare, cunoaste realitatea in ceea ce priveste activitatea «Romarm»".
     Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comertului si Turismului, a declarat ca va sprijini "relansarea si revitalizarea" Romarm si ca activitatea companiei trebuie sa se bazeze pe "inalte principii de etica si morala" si sa fie guvernata de "un inalt spirit de legalitate", potrivit comunicatului.
     Directorul Romarm, Dan Tache, si seful sucursalei din Brasov a companiei, Aurel Veltan, au fost arestati saptamana trecuta pentru abuz in serviciu, in legatura cu incheierea ilegala a unor contracte de prestari servicii cu Gold Trans Tur, care a incasat peste 770.000 de lei fara a executa serviciile prevazute.
     Floarea Serban, general-maior in rezerva, a fost secretar de stat pentru Armamente la Ministerul Apararii Nationale din mai 2012 pana in aprilie 2013. Pana sa fie trecuta in rezerva, Floarea Serban a condus Directia de Legislatie si Asistenta Juridica din MApN. Floarea Serban, prima femeie general din Armata Romana, a fost avansata in grad, la sfarsitul anului 2009, devenind, din general de brigada cu o stea, general maior cu doua stele.
     In aprilie 2013, Floarea Serban a fost pusa sub invinuire pentru obtinerea nelegala a locuintei de serviciu, fiind acuzata de participatie improprie la abuz in serviciu, in dosarul in care mai sunt cercetati Corneliu Dobritoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru si Mircea Chelaru.
     Avocatul generalului in rezerva Floarea Serban, Dan Cimpoeru, a declarat la acea vreme ca aceasta nu a comis nicio ilegalitate. Avocatul a mai precizat ca declaratia clientei sale depusa cu ocazia solicitarii unei locuinte de serviciu nu este falsa, ca in cazul altor generali cercetati in acest dosar, si reflecta intru totul adevarul.
     Avocatul a mai spus ca, la momentul dobandirii locuintei, generalul Floarea Serban, cadru activ la acel moment, a dat o declaratie pe proprie raspundere in care a aratat ca sta intr-o garsoniera confort doi, de aproximativ 20 de metri patrati, context in care a solicitat locuinta de serviciu de la MApN. Acesta a adaugat ca Floarei Serban i-a fost atunci atribuita o locuinta de doua camere, avocatul neprecizand locatia sau suprafata imobilului.
     Avocatul a mai aratat ca in opinia lui si in raport de cele doua acte normative care sunt avute in vedere in acest caz, respectiv Legea 506/2004 si un ordin al ministrului Apararii de la acea vreme, Floarea Serban nu a incalcat legea, in contextul in care se prevedea ca, daca nu aveau un anume grad de confort, cadrele militare active puteau solicita locuinte de serviciu, ceea ce a facut si clienta sa.   


(312 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Eduard Hellvig la SRI, Floarea Serban la sefia Romarm | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60219597816467 seconds.