Luni, 23 Februarie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: Epurescu: "Cine a sustinut Chevron pentru avantaje va disparea din viata politica"

Publicat de: ---

Bursa      *  Activistul sustine: "Instantele au fost supuse presiunilor politice"
     *  Chevron: "Proiectul din Romania nu poate concura cu alte oportunitati de investitii"
       Campania inceputa de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) impotriva multor demnitari cu greutate probabil ca va duce la disparitia din viata politica a multora dintre cei care au sustinut Chevron in schimbul unor avantaje, ne-a declarat activistul George Epurescu, sustinand ca au existat presiuni asupra instantelor din tara noastra implicate in procesele dintre gigantul petrolier american si organizatiile pentru protectia mediului .
     Corporatia petroliera a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca renunta la concesiunile sale pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania (ultimul proiect de acest fel pe care gigantul american intentiona sa il dezvolte in Europa), scrie The Wall Street Journal (WSJ).
     George Epurescu, presedintele Asociatiei "Romania Fara Ei", sustine: "Chevron este o companie geopolitica.
     Sa ne amintim ca si fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, si fostul secretar american al Apararii, Chuck Hagel, au fost in Consiliul Director al companiei. Se pare ca au dat rezultate presiunile cetatenilor asupra decidentilor politici care sprijineau aceasta companie, precum si faptul ca o intreaga comunitate stiintifica a avut curajul sa studieze efectele exploatarii gazelor de sist si sa publice rezultate care au dus interzicerea fracturarii hidraulice chiar in statul New York. Iata ca lupta noastra inclusiv in instanta (unde avem deja patru procese pe rol cu Chevron, privind acordurile de mediu si licenta de explorare-exploatare), si scaderea pretului petrolului si a gazului i-au facut sa dea inapoi. Cred ca cei de la Chevron nu sunt siguri de rezultatul acestor procese, iar in contextul campaniei duse de DNA in Romania, probabil ca vor disparea din viata politica multi dintre cei care au sustinut Chevron in schimbul unor avantaje".
     Rugat sa precizeze daca, prin "unele avantaje", se refera la posibile mite primite de politicieni in schimbul sustinerii companiei americane, activistul a raspuns: "Un om nu poate sa devina un avocat al unei companii dincolo de studiile specialistilor asupra riscurilor pe care le prezinta exploatarea gazelor de sist decat daca exista un interes personal. Nu stim daca sunt politicieni care au luat mita, insa nu a fost in regula campania furibunda televizata impotriva activistilor si acuzatiile aduse unor sateni din fundul Vasluiului cum ca ar fi fost platiti de rusi".
     George Epurescu a amintit ca inclusiv fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a spus ca activistii de mediu ar fi platiti de Rusia.
     Activistul de mediu a comentat: "Maior nu are nicio proba in acest sens. In alte tari democratice, daca un sef de serviciu de informatii facea astfel de declaratii, el pleca in secunda urmatoare. Nu poti sa spui, ca sef al SRI, ca noi am luat bani de la Gazprom, dar ca Serviciul Roman de Informatii (cel mai bun dintre toate) nu are nici macar o dovada in acest sens. A fost o campanie furibunda a clasei politice, a SRI, a deputatului Iulian Iancu (seful Comisiei de Industrii) impotriva tuturor celor care aveau curajul sa spuna ca exista dovezi stiintifice ca exploatarea gazelor de sist este o nebunie pentru sanatate si mediu. Asemenea campanii nu se fac decat daca ei au fost cointeresati, intr-un fel sau altul: cu functii politice sau chiar cu bani".
     Liderul Asociatiei "Romania Fara Ei" a reclamat presiuni asupra magistratilor in procesele intentate de activisti impotriva Chevron si sustine ca, daca se ajunge cu vreun proces pe fond, compania americana nu are cum sa castige.
     George Epurescu a amintit, printre altele, de 400 de articole stiintifice publicate in compendiul care a stat la baza interzicerii fracturarii in statul american New York: "Ele arata foarte clar ca discutam despre o nebunie pentru omenire. In plus, se discuta, in Comisia Europeana, in Parlamentul European, ca nu se poate face fracturare in zone populate. In desert, efectele sunt mai mici, dar in zone populate, sub nicio forma asa ceva nu poate fi facut", a mentionat reprezentantul asociatiei de mediu.
     Domnia sa a anuntat ca "Romania Fara Ei" va continua procesele impotriva Chevron, precizand ca, pe acordurile de mediu, asociatia va avea o infatisare in data de 12 martie la Tribunalul Bucuresti. Exista deja recursuri depuse la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) au fost admise niste exceptii ale Chevron, care n-au nicio baza juridica, in opinia lui George Epurescu. "Avem procese pentru cele sase perimetre din vestul tarii, unde, tot asa, instanta a admis o exceptie, insa, din septembrie pana acum, nu am primit inca motivarea, desi procesul in care ne aflam este o procedura de urgenta. Au trecut deja cinci luni si nu primim motivarea, ca sa putem face recurs", mai spune activistul. 

     *  Chevron, despre retragerea din tara noastra: "Proiectul din Romania nu poate concura cu alte oportunitati de investitii"
     Chevron a luat decizia sa renunte la explorarea gazelor de sist din tara noastra in urma evaluarilor acestor proiecte, despre care spune ca nu pot concura, in acest moment, intr-un mod favorabil, cu alte oportunitati de investitie din portofoliul sau global, ne-au declarat reprezentantii companiei.
     Surse din piata ne-au spus ca retragerea Chevron din Romania ar fi fost cauzata de faptul ca explorarile de la Pungesti au fost dezamagitoare si din cauza rezultatelor studiului comandat de Nuclearelectrica. Acest studiu, prezentat, recent, in exclusivitate, de ziarul BURSA, recomanda interzicerea fracturarii hidraulice la mai putin de 100 km distanta de centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda.
     Chevron Romania nu a comentat aceste ipoteze si s-a rezumat la a ne preciza: "In 2014, am finalizat activitatile de explorare a concesiunii Barlad, precum si un studiu geofizic 2-D realizat in doua dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Rezultatele lucrarilor din Romania vor fi predate ANRM si vor ramane in custodia statului. Confidentialitatea informatiilor de acest gen este mentinuta in conformitate cu legislatia din Romania".
     Compania nu ne-a oferit date nici despre fondurile pe care le-a investit pana acum in tara noastra.
     Luna trecuta, Chevron a anuntat ca abandoneaza activitatile de explorare in domeniul gazelor de sist din Polonia, iar in 2014 firma a reziliat acordurile din Lituania si Ucraina, vizand acelasi sector.
     "Aceasta face ca Romania sa ramana ultima tara unde suntem in proces de renuntare la interesele noastre legate de concesiuni", a declarat, la finele saptamanii trecute, un purtator de cuvant al companiei, citat de The Wall Street Journal.
     Publicatia apreciaza ca retragerea gigantului american din industria europeana a hidrocarburilor de sist va fi o mutare dezamagitoare pentru unele guverne de pe continent, care intentionau sa reproduca in Europa boom-ul gazelor de sist din SUA, in speranta de a reduce dependenta de importurile de gaze, in principal din Rusia.
     Saptamana trecuta, British Petroleum (BP) a transmis, in raportul anual privind perspectiva pe energie, ca sunt sanse mici sa existe, in urmatorii 20 de ani, o productie semnificativa de hidrocarburi de sist in Europa (incluzand Marea Britanie), conditiile pe continentul nostru nefiind la fel de propice pentru dezvoltarea sectorului de activitate precum cele din SUA.
     In Polonia, corporatiile ExxonMobil si Marathon Oil (SUA), precum si Total (Franta) au renuntat deja la proiectele privind hidrocarburile de sist.

   


(207 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Epurescu: "Cine a sustinut Chevron pentru avantaje va disparea din viata politica" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54182386398315 seconds.