Luni, 23 Februarie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: "Am avertizat bancile sa nu majoreze costurile dupa conversie"

Publicat de: ---

Bursa      *  (Interviu cu Marius Dunca, presedintele ANPC)
     *  "Bancile trebuie sa gandeasca o strategie pe termen lung ca sa recastige increderea consumatorilor"
         Bancile trebuie sa gandeasca o strategie pe termen lung ca sa recastige increderea consumatorilor, este de parere Marius Dunca, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) .
       Domnia sa ne-a spus, in cadrul unui interviu, ca, in ultima perioada, a observat o deschidere mai mare din partea bancilor in negocierile cu imprumutatii in franci elvetieni (CHF), venind cu solutii concrete.
       Marius Dunca sustine ca a avertizat bancile sa nu majoreze costurile dupa efectuarea unei eventuale conversii, sfatuindu-i si pe consumatori sa fie atenti la acest aspect.
       "Le-am explicat operatorilor financiari ca oamenii vor fi fortati sa mearga sa se imprumute la IFN-uri, care au dobanzi mult mai mari, iar bulgarele va deveni tot mai mare", ne-a spus domnia sa, mentionand ca, potrivit unor calcule realizate in randul celor care au contractat credite in franci elvetieni, in euro, dolari si lei, impactul "«cel mai negativ», daca se poate spune asa, a avut loc in segmentul imprumutatilor in franci elvetieni".
       "Din urma vin si cei cu credite in euro si dolari si orice solutie gasim trebuie sa ne gandim ca toti sunt consumatori", subliniaza domnul Dunca, adaugand ca nu pot fi adoptate masuri discriminatorii in cazul creditelor in CHF.

       Reporter: In ce punct a ajuns criza creditelor in franci elvetieni? Pentru ca este o criza, nu?
     Marius Dunca: Da, este o criza, pentru ca 90% din cei imprumutati in CHF au facut credit ca sa-si cumpere o locuinta. Sunt si cazuri speciale, de clienti care au cumparat patru imobile si le-au inchiriat, dar eu ma refer la cei care si-au achizitionat o locuinta si acum sunt in imposibilitatea sa-si plateasca rata din cauza cresterii francului elvetian.
     Din pacate, in aceasta perioada de o luna de zile de cand moneda elvetiana a explodat, toti factorii implicati - Parlamentul, Guvernul, BNR, operatorii financiari - incearca sa gaseasca o solutie. Intre timp, consumatorii au iesit in strada, incearca sa blocheze bancile platind cate un leu pe operatiune. Institutiile financiare au limitat numarul platilor in monede, spunand ca au prioritate la ghiseu persoanele juridice. Acestea sunt practici abuzive si sunt sanctionate cu pana la 50.000 lei.
     Reporter: Ati dat astfel de sanctiuni zilele trecute?
     Marius Dunca: Nu, pentru ca bancile si-au dat seama ca este o practica abuziva si au renuntat la ea.
     Reporter: La ce stadiu sunt discutiile din Parlament pe marginea proiectelor legislative care ar veni in ajutorul clientilor?
     Marius Dunca: Au fost cateva intalniri la Comisia de buget din Camera Deputatilor, insa orice proiect de lege care vine in sprijinul consumatorilor ar intra in vigoare si ar fi aplicabil doar din momentul in care este publicat in Monitorul Oficial. Nu ar putea fi aplicat retroactiv.
     Nu putem sa scoatem acum o lege ca sa inghetam francul la cursul din 2011-2012, pentru ca suntem intr-o piata unica. Ne-am dorit Uniune Europeana si nu putem avea legislatie nationala care sa nu fie in spiritul reglementarilor europene. Altfel, intram in infringement.
     Reporter: Ministerul Finantelor Publice propusese extinderea Ordonantei 46/2014, care presupune rescadentarea imprumutului si acordarea unui credit fiscal...
     Marius Dunca: Potrivit unor calcule realizate in randul celor care au contractat credite in franci elvetieni, in euro, dolari si lei, impactul "cel mai negativ", daca se poate spune asa, a avut loc in segmentul imprumutatilor in franci elvetieni, dar din urma vin si cei cu credite in euro si dolari - foarte aproape -, si orice solutie gasim trebuie sa ne gandim ca toti sunt consumatori. Nu putem spune "sa vina statul si sa acopere costurile din buzunarul sau", pentru ca, dupa aceea, vin si cei care au luat credite in lei, care au avut dobanzi mult mai mari, si vin si ceilalti, fara credite.
     Clientii cu credite in franci elvetieni au avut, in primii doi ani, o dobanda fixa, dupa care aceasta a devenit variabila, ajungand, acum, la 12,5%. Cu o dobanda ca aceasta si un curs de doua ori mai mare, oamenii imprumutati in CHF se afla in imposibilitatea sa-si plateasca rata.
     Reporter: Si atunci, care este solutia, in opinia dumneavoastra?
     Marius Dunca: Singura solutie pe care o vad eu, in calitatea de presedinte ANPC, este sa se gaseasca intelegere la banci. Si observ ca, in ultima perioada, gasesc o deschidere si o comunicare in randul acestora. Un operator financiar si-a anuntat intentia sa faca conversia in lei si o reducere a creditului total cu 30% (n.r. Volksbank). Zilele trecute, am avut o intalnire cu alta banca, iar aceasta a venit cu sase cazuri rezolvate, fiind in analiza celelalte dosare. Pe fiecare caz, bancile vin cu ce au mai bun, pentru ca este in interesul lor. Eu le-am spus tuturor operatorilor ca oamenii sunt fortati sa nu-si plateasca ratele si vor merge la IFN-uri, care au dobanzi mai mari. Atunci, bulgarele va deveni din ce in ce mai mare. Daca reusesc sa vina cu solutii pe care oamenii sa le accepte, va creste si increderea in banci, care, acum, este scazuta. Ele trebuie sa se gandeasca pe termen lung ce strategie vor aborda ca sa recastige increderea consumatorilor.
     Reporter: Concret, ce solutii prezinta bancile?
     Marius Dunca: Reducerea dobanzii, conversia in lei cu reducere a costului total. Ca exemplu, pot sa va spun ca exista cazuri in care ratele lunare au scazut de la 668 la 368 lei sau de 2.397 lei la 1.900 lei. Important este ca nu au fost facute rescadentari, ramanand aceeasi perioada de plata a creditelor.
     Reporter: Sunt cazuri in care au fost facute restructurari de credite, iar conditiile au devenit mai bune doar in primii doi ani, dupa care ratele au crescut mai mult decat inainte de restructurare...
     Marius Dunca: Acest lucru le spun si eu, atat bancilor, cat si consumatorilor. Le spun sa aiba grija ca dupa conversia in lei sa nu creasca nici dobanda, nici rata, sa faca un calcul si sa se asigure ca acestea nu vor creste nici peste cativa ani. Le-am pus in vedere bancilor.
     Reporter: Recent, ati postat pe site-ul ANPC un proiect de lege prin care se intentioneaza transcrierea Directivei Europene care face referire la creditele ipotecare. Cum ii poate ajuta aceasta pe clientii cu credite in CHF?
     Marius Dunca: Aceasta directiva ofera posibilitatea conversiei unui credit, insa doar in cazul contractelor incheiate dupa ce ea va intra in vigoare, adica dupa luna martie 2016.
     Este un proiect de lege cu un impact major asupra contractelor de credit si care vine in sprijinul consumatorilor. Incercam plafonarea dobanzilor ce pot fi percepute anual la un nivel de pana la 15%. Dobanzile penalizatoare vor fi calculate, ca procent fix, la principal. Pe parcursul procedurii de executare silita, se va interzice perceperea dobanzilor si a dobanzilor penalizatoare. Cea mai importanta masura va fi impartirea riscului de creditare intre banca si consumator.
     Reporter: In ce mod?
     Marius Dunca: Returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei va fi suficienta pentru rambursarea totala a creditului. Daca am girat cu imobilul, iar operatorul financiar ma executa, nu-mi mai poate pune poprire pe salariu si nu-mi mai poate executa alte bunuri.
     Reporter: Ce ii sfatuiti pe consumatori?
     Marius Dunca: Actiunile ANPC sunt gratis. Sa vina la ANPC si sa depuna sesizari, pentru ca noi putem sa analizam fiecare contract in parte. Iar cei care doresc un credit, sa se imprumute in moneda in care sunt platiti.
     Reporter: Cate sesizari ati primit in ultima luna de la clientii imprumutati in CHF?
     Marius Dunca: Peste 250 de sesizari.
     Reporter: Ati descoperit cazuri de clauze abuzive la bancile cu expunere pe CHF?
     Marius Dunca: Am identificat doi operatori financiari cu suspiciune de clauze abuzive. Ei erau obligati sa anunte clientii in cazul in care moneda elvetiana crestea cu mai mult de 10%. Doar ca banca a incercat sa se exonereze de aceasta clauza prevazuta in conditiile generale de creditare si a introdus un articol in care se precizeaza ca "banca are dreptul, dar nu si obligatia".
     Reporter: Ce se intampla dupa ce identificati astfel de clauze abuzive?
     Marius Dunca: Daca noi consideram ca exista suspiciunea de clauza abuziva, inaintam Tribunalului Bucuresti aceste contracte. Doar in instanta se poate decide existenta unei clauze abuzive, insa instanta poate intarzia si doi ani.
     Reporter: In cazul in care instanta decide ca un contract contine o astfel de clauza, decizia se extinde si asupra celorlalte contracte incheiate de banca respectiva?
     Marius Dunca: Da. Daca instanta constata existenta clauzelor abuzive intr-un contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare si sa elimine clauzele abuzive din contractele reformulate.
     Acum, problema cea mai mare este ca oamenii ies in strada. Ce facem cu ei? Bancile trebuie sa vina cu solutii. Statul nu poate, in momentul de fata, sa-i ajute.
     Reporter: Recent, la protestul imprumutatilor prin plata fractionata a ratelor, in monede, o banca a reactionat chemand politia si limitand numarul operatiunilor de plata. Ce masuri ati luat pentru ca situatia sa nu se mai repete?
     Marius Dunca: Respectiva banca a inteles si a ridicat acea limita impusa. Am solicitat operatorului ca in fiecare filiala sa fie o persoana care sa-i poata ajuta sau indruma pe consumatorii ce au probleme cu creditele in CHF, iar banca ne-a garantat acest lucru. Am cerut si ghisee separate, pentru cei care doresc sa plateasca fractionat. Dar nu putem bloca nici operatiunile cu ceilalti clienti, pentru ca atunci facem discriminare, iar eu sunt presedinte pentru toti consumatorii
     Reporter: Multumesc!   


(248 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Am avertizat bancile sa nu majoreze costurile dupa conversie" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56654596328735 seconds.