Miercuri, 25 Februarie 2015 - 05:33 AM Aleg.RO: Mari romani din Diaspora. Nicolae Petrescu Comnen (1881-1958). Un mare roman, uitat si ignorat

Publicat de: ---

Puterea taguri: romani, diaspora, nicolae, petrescu, comnen, nicolae, titulescu, cezar, dobre

Alaturi de o pleiada de straluciti diplomati si oameni de cultura romani din perioada interbelica precum: Nicoale Titulescu, Grigore Gafencu etc ., se inscrie si numele lui Nicolae Petrescu Comnen, putin cunoscut ca diplomat, publicist si chiar guvernant.

A trait cea mai mare parte a vietii sale departe de tara. S-a nascut la Bucuresti intr-o familie de intelectuali, la 24 august 1881. Dupa terminarea studiilor secundare si liceale a ajuns, la sfarsitul secolului XIX, la Paris. A stat acolo aproape un deceniu. A urmat serioase studii, obtinand nu mai putin de doua doctorate, unul de stiinte sociale, iar celalalt in litere.

“Conditia evreilor in Romania”

Tot acolo a elaborat si o serie de lucrari stiintifice intre care si un studiu special sub indrumarea lui A.D. Xenopol despre “Conditia evreilor in Romania”, care a cunoscut mai multe editii. În anul 1904, tot la Paris, tanarului Nicolae Petrescu Comnen i-a aparut si un volum de versuri “A fost odata”.

Pentru putina vreme a revenit in tara, in perioada premergatoare Primului Razboi Mondial. A avut unele functii in magistratura si a fost vremelnic cadru didactic universitar la Facultatea de Drept. A publicat o serie de studii si conferinte care l-au facut cunoscut ca intelectual valoros.

În vremea Primului Razboi Mondial s-a aflat in Elvetia. A inteles foarte clar necesitatea unei propagande romanesti ample, care sa contracareze afirmatii mincinoase si falsificatoare facute abundent in occident de diversi dusmani ai natiunii romane. Astfel, desi era bolnav si aflat intr-un sanatoriu, a inceput sa publice, pe cont propriu, cu o energie deosebita, articole in numeroase ziare si reviste elvetiene despre cauza romaneasca. A initiat apoi un amplu turneu de conferinte publice pe aceeasi tema si mai ales a publicat un numar important de carti, memorii, harti etno-demografice si istorice etc.

Atunci a avut stranse relatii de prietenie cu un alt mare roman, ardeleanul A.C. Popovici, traitor si el mai multa vreme in Elvetia. A publicat lucrarea acestuia “Chestiunea romaneasca”, apoi lucrarea “Dobrogea” ca si altele precum: “Revendicarile nationalitatii romanesti”, “Pamantul romanesc de-a lungul vremurilor” etc.

În fruntea “biroului roman de presa”

Dupa inceperea conferintei de pace de la Paris, seful delegatiei romane, Ion I.C. Bratianu, l-a solicitat sa participe la apararea cauzei romanesti. Astfel in capitala Frantei, aproape doi ani, s-a aflat in fruntea “biroului roman de presa”.

Sederea sa pe malurile Senei a fost intrerupta pe neasteptate la sfarsitul anului 1919 cand s-a aflat la Budapesta in cadrul grupului central de romani care dirijau vremelnica ocupatie romaneasca in spatiul maghiar. Despre acele imprejurari a alcatuit ulterior o lucrare extrem de interesanta: “O prima experienta comunista in Ungaria. Amintiri si documente inedite” aparuta la Madrid in anul 1957. Revenit ulterior la Bucuresti, Nicolae Petrescu Comnen a fost o vreme deputat al alegatorilor dobrogeni.

În anul 1923 incepea o noua etapa a vietii sale peste hotare, odata cu intrarea sa in diplomatia romaneasca. Devenea in iulie 1923 membru al misiunii diplomatice a Romaniei in capitala Elvetiei, iar dupa cateva saptamani a fost numit la Geneva ca reprezentant permanent al guvernului roman pe langa Societatea Natiunilor. A rivalizat un numar de ani in celebra Geneva cu Nicolae Titulescu in ceea ce priveste priceperea sa diplomatica si recunoasterea internationala.

În anul 1926 a refuzat propuneri insistente, de trimitere asa ca sef al reprezentantei romanesti in capitala SUA. Nu la multa vreme dupa aceea s-a aflat pentru doi ani in fruntea misiunii diplomatice romanesti la Berlin, in calitate de ministru plenipotentiar. În continuare exercita diverse functii la Berna si la Geneva, publicand totodata diverse lucrari cu caracter juridic, politic si stiintific. Între anii 1930 si 1932 a fost trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Vatican, dupa care, din mai 1932, a revenit in fruntea misiunii diplomatice romanesti din capitala germana.

A stat la Berlin apoi sase ani urmarind de aproape evolutia interna a Germaniei, la inceputurile perioadei naziste. Rapoartele sale din acea perioada, precum si o remarcabila lucrare de analiza publicata ulterior cu titlul “I Responsabilii” sunt printre cele mai pertinente analize ale fenomenului nazist. A fost, intre altele, caz unic in istoria diplomatiei, apreciat in mod deosebit, printr-o scrisoare deschisa de catre seful statului german.

Ministru de Externe

Revenit in tara a fost timp de mai multe luni la conducerea politicii externe romanesti in calitate de ministru de Externe. În conditiile complexe ale anului 1938 a actionat pentru apararea intereselor esentiale ale Romaniei. L-a insotit pe Regele Carol al II-lea in vizitele oficiale ale acestuia in Franta si Marea Britanie. Dupa incetarea, la 20 decembrie 1938, a calitatii sale de ministru a revenit ca ambasador la Vatican unde avea sa ramana ca reprezentant al Romaniei si in anii urmatori.

Dupa venirea sa la putere, Ion Antonescu l-a pus in disponibilitate, incheindu-se astfel cariera sa diplomatica peste hotare de circa 18 ani. Situandu-se pe pozitii antitotalitare si antidictatoriale, a refuzat sa se intoarca in tara stabilindu-se la Florenta, unde a trait pana la sfarsitul vietii sale in anul 1958.

Mai multe decenii s-a aflat la conducerea Comitetului International al Crucii Rosii de la Geneva. În anul 1943 a avut un rol esential in salvarea de la distrugere a orasului muzeu Florenta, ceea ce i-a adus ulterior titlu de cetatean de onoare al orasului. A continuat sa-si exprime pozitiile politice si nationale in conferinte si brosuri, articole in presa etc.

În perioada postbelica, Nicolae Petrescu Comnen a devenit o personalitate reprezentativa a exilului romanesc. A fost printre cei care au participat in anii 1946-1947 la conferinta pacii de la Paris. A fost unul dintre sustinatorii “Miscarii Europene” promovand ideea federalizarii la nivel continental. Vremelnic a facut parte din Comitetul National Roman.

A publicat sau a alcatuit o serie de lucrari intre care citam: “Dreptul la viata al natiunilor mici”, “Pentru a evita un al treilea razboi mondial”, “Preludiul marii drame”, “Lumina si umbra deasupra Europei”, “Un secol de politica externa a Romaniei”.

La trecerea sa in nefiinta cercurile politice romanesti, ca si cercurile academice internationale i-au omagiat in mai multe randuri prin ceremonii, simpozioane etc. personalitatea si activitatea.

<br style="clear:both"/>Mai multe imagini:


(254 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Mari romani din Diaspora. Nicolae Petrescu Comnen (1881-1958). Un mare roman, uitat si ignorat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72632694244385 seconds.