Miercuri, 25 Februarie 2015 - 05:33 AM Aleg.RO: O mica problema de perceptie la nivelul SRI

Publicat de: ---

Cotidianul <p style="margin-bottom: 0 .26cm; background: #ffffff; line-height: 0.52cm;" lang="ro-RO" align="JUSTIFY">Pun unele declaratii ale domnului Hellvig de astazi din Parlament in categoria erorilor materiale ale celor de la Hotnews, pentru ca imi vine greu sa cred ca un sef de serviciu secret poate declara cum „SRI, in cazul in care voi fi ales de Parlament, va ramane intr-un parteneriat strategic cu SUA”. Adica ne bucuram cu totii, dar nu asta-i filmul. Sa le spunem simple emotii de incepator sau sensibilitatea unui om care intelege „marea obsesie a civililor” si geopolitica aferenta situatiei din Ucraina, care „ne pune in situatia in care trebuie sa fim atenti”. (sursa)

În ceea ce priveste asa-numitele legi Big Brother, personal, ma aflu in minoritatea celor care considera ca ar fi bine, intr-o societate europeana si democratica, sa fim mai bine protejati de provocarile cibernetice ale erei in care traim, cumva fara sa-si bata joc cineva de drepturile si libertatile individului. Cum aici e o dezbatere intreaga, nu o dezgrop din nou, dar nu pot sa observ ca de la insistentele usor tragice ale domnului Maior la asigurarile domnului Hellvig s-au mai calmat spiritele: „trebuie sa facem cat mai multe incat sa fim siguri ca sistemele de securitate si de IT sunt protejate” si „trebuie sa gasim un raspuns cu privire la cele 3 legi. Trebuie sa satisfaca drepturile si libertatile cetateanului, dar trebuie sa raspunda si capacitatii de functionare a SRI”.

Domnul Hellvig transmite asigurari parlamentarilor ca a discutat cu presedintele Iohannis si ca in 3-6 luni „vom rezolva aceasta problema”, conform Hotnews. Practic, problema nu este a Parlamentului. Departe de mine sa imi inchipui ca acesta devine o simpla stampila pentru noi initiative legislative. Din nou, emotiile. Iti trebuie ceva cojones sa le spui unor parlamentari in fata, mai ales celor din Comisia care te controleaza, in situatia in care esti ales, ca se rezolva chiar si peste capul lor. Dar aici cred ca vorbim mai mult despre aceeasi intelegere care a facut ca Legea securitatii cibernetice sa treaca tacit prin Camera Deputatilor.

Nu vreau sa fiu rautacios. Am mai scris ca presedintele Iohannis „trebuie sa fie tampit sa nu promulge legea [securitatii cibernetice], pentru ca i se acorda prin CSAT o jucarie noua si frumoasa care inainte exista doar la nivel tehnic.” Dar declaratia domnului Hellvig cu privire la capacitatea de functionare a SRI tradeaza unele limitari. Chiar si implementata in forma initiala, declarata neconstitutionala de CCR, nu cred ca SRI-ul ar avea capacitatea sau resursele umane necesare unui stat virtual politienesc. Si nici nu cred ca asta era intentia, dar perceptia a fost cea a unei proaste si slabe implementari ale unor capacitati intalnite prin unele democratii occidentale in legislatia locala; state cu istorie democratica, totusi.

Problema, in fapt, este aceea de perceptie a controlului, de reminiscentele legate de Securitate si de faptul ca institutia nu a reusit, in ultimele decade si in ciuda reformelor interne admise cu jumatate de gura de diferiti directori in diferite rapoarte publice, sa se umanizeze. Înteleg ca nu ai voie sa faci reclama succeselor in linia asta de munca, dar asta nu inseamna ca nu-ti poti impinge agenda pe linia relatiei cu publicul inainte sa raspunzi la orice intrebare cu „stim!”. Har zeilor, au o pagina de Facebook si lucrurile par sa se mai miste, dar e departe de a face un charm offensive adecvat. Iar alternativa, apropo de intreaga discutie pornita in siajul masacrului de la Charlie Hebdo, nici nu merita intretinuta ca gand. Daca preconceptia publica in legatura cu o astfel de organizatie este ca inca mai e loc de reforma, pentru ca schimbarile facute nu au fost vizibile, atunci poate e timpul unui efort ceva mai soft, de dialog si transparenta ne-operationala.

Asta ar putea incepe direct de sus, de la un director care sa spuna ceva mai mult decat un gen de lasa, ramane cum ne-am inteles. Nu cred ca SRI-ul este un asa numit blunt instrument, bata unor politicieni, folositoare doar de dat in capul cui trebuie. Astazi, domnul Hellvig nu prea a infirmat, insa, zvonurile. Mai asteptam.

http://contextpolitic.net/


(199 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

O mica problema de perceptie la nivelul SRI | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6169970035553 seconds.