Miercuri, 25 Februarie 2015 - 05:33 AM Aleg.RO: Cat castiga seful Serviciului Roman de Informatii, institutia care trebuie sa ne fereasca de spioni si teoristi?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Adelina Mihai 24 .02.2015

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), institutia care protejeaza secretele de stat, care previne si combate actiunile de spionaj sau de terorism si care promoveaza interesele de securitate ale tarii, are un salariu in valoare de putin peste 1.000 de euro pe luna, potrivit datelor centralizate de ZF din declaratii de avere.

Astazi, Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI il audiaza pe Eduard Hellvig pentru functia de director al SRI.

George Maior, fostul director al SRI, a avut un salariu lunar de aproape 4.900 de lei (1.101 euro) pe luna in 2012, potrivit celei mai recente declaratii de avere publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate. Aceasta declaratie care a fost completata la data de 10 iunie 2013 si reprezinta salariul din 2012, anul in care angajatii din sistemul bugetar mai aveau de recuperat din salariile ?taiate? de Guvernul Boc in 2010.

SRI este condus de un director cu rang de ministru numit de Parlament la propunerea presedintelui, iar in prezent un ministru are un salariu lunar in jurul valorii de 5.300 de lei net pe luna.

Miza salariului nu este atat de mare pentru cei care ocupa functia de director al SRI, avand in vedere ca, in mediul privat, un astfel de salariu este acordat angajatilor de pe pozitii de specialisti sau de middle manageri.

Cu toate acestea, directorul SRI este responsabil de activitatea unei institutii cu un buget anual de circa 1,4 miliarde de lei.

Salarizarea bugetarilor de la SRI are anomalii, asa cum se intampla frecvent si in alte institutii de stat, in care sefii castiga mai putin decat subalternii. Spre exemplu, actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, a avut un salariu lunar de 9.442 de lei pe luna in 2013, el obtinand aceasta suma din functia de prim-adjunct al directorului SRI, potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul SRI si completata pe 5 iunie 2014.

Daca va fi numit la conducerea SRI, Eduard Hellvig va trece de la un salariu brut de peste 7.700 de euro din functia de eurodeputat la un salariu de aproape cinci ori mai mic.

 

 


(357 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Cat castiga seful Serviciului Roman de Informatii, institutia care trebuie sa ne fereasca de spioni si teoristi? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.